Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a SolidWorks Electrical: Las máquinas no son sólo mecánica
L'eina de disseny mecànic amplia les seves possibilitats per permetre treballar amb la part elèctrica d'una màquina

SolidWorks Electrical: Les màquines no són només mecànica

Joan Sánchez Sabé04/02/2013
Els dissenyadors mecànics i els elèctrics no solen usar les mateixes eines. El disseny mecànic és, des de fa força temps, totalment tridimensional. El disseny elèctric no sol necessitar més de dues dimensions. Treballa esquemàticament, i rarament empra representacions realistes dels components. No obstant això, quan es construeix una màquina, o una planta, els motors ocupen espai, igual que els pulsadores, contactores i armaris, amb els ubics carrils DIN. I els cables també ocupen espai. I llavors, es converteixen en tridimensionals.

SolidWorks incorpora dins a la seva gamma a SolidWorks Electrical

Gràcies als ‘partners’, SolidWorks disposava des de fa ja temps de productes que permetien conjuminar el disseny elèctric i el mecànic. No obstant això, des de fa poc temps ha incorporat a la seva gamma de productes a un d'ells, ho ha canviat lleugerament i ho ha rebatejat com SolidWorks Electrical [1, 2]. Els dissenys elèctrics solen fer-se de forma esquemàtica, amb un nivell d'abstracció superior al dels mecànics, i no solen ser representacions figuratives del producte final. No obstant això, quan s'acaba construint una màquina, és imprescindible definir les dimensions i posicions dels diferents elements elèctrics i de control, i cal unir-los amb cables físics. És aquí on és útil tenir una representació tridimensional dels mateixos. I també és útil que la correlació entre l'esquema elèctric i la representació tridimensional siguin completes i bidireccionals, bàsicament, perquè els canvis ‘d'últim minut’ en una part del disseny es veuen immediatament reflectits en l'altre.

L'armari elèctric d'una màquina representat en 3D. Foto: SolidWorks
L'armari elèctric d'una màquina representat en 3D. Foto: SolidWorks.

Una eina per al treball en paral·lel

Mentre els enginyers mecànics dissenyen el detall dels diferents components d'una màquina (i també, si fes mancada, d'una planta o un edifici), els enginyers elèctrics decideixen què components, majoritàriament elèctrics, van a moure-la, quins sensors van a detectar els paràmetres físics rellevants, i quin sistema va a controlar-ho tot i permetre la interacció amb el ‘humà’ (l'HMI, ‘Human Machine Interface’, per les seves sigles en anglès).

SolidWorks Electrical permet que els enginyers elèctrics treballin en paral·lel entre ells, i també en paral·lel amb els mecànics, usant la mateixa plataforma de programari, i guardant les dades en un repositori connectat a tots dos.

Tres paquets per a tres nivells de sofisticació

SolidWorks Electrical es presenta en tres paquets diferents, de creixents prestacions.

El paquet bàsic es denomina precisament ‘SolidWorks Electrical’, sense cognoms. Permet el disseny esquemàtic dels sistemes elèctrics integrats en màquines o productes. De fet, en moltes ocasions l'empresa es refereix a ‘SolidWorks Electrical Schematic’ per referir-se a aquest paquet.

Disposa d'una àmplia biblioteca de símbols (amb més de 500.000). Permet el disseny de connexions complexes, com per exemple les corresponents autòmats programables (PLC). Simplificant, aquesta és la part de l'equip de disseny elèctric. L'arquitectura del programa, que guarda les dades en una base SQL, permet el treball multiusuario.

‘SolidWorks Electrical 3D’ permet la integració de les dades de l'esquema en el disseny tridimensional del producte. Els components elèctrics, d'una àmplia biblioteca fàcilment ampliable i amb totes les dades del fabricador, disposen de models tridimensionals que es col·loquen en el disseny 3D, es connecten entre ells i es determina per on han de passar els cables, quines longituds tindran i com es conduiran. Simplificant novament, aquesta és la part dedicada a qui col·loca els elements elèctrics en el seu lloc.

‘SolidWorks Electrical Professional’ combina els dos paquets anteriors.

Treballant amb sinòptics i esquemes multifilares... i omplint armaris

L'esquema elèctric més senzill té en compte què components s'usaran, a manera de ‘caixes negres’, amb una representació simplificada en 2D o en isomètric, i com s'interconnectaran. No té en compte si els cables tindran dos fils, o quatre, o s'emprarà un bus de connexió. És el primer pas, per al disseny conceptual. És un concepte ampliat de l'esquema unifilar empleat per dissenyar línies elèctriques, o el cablejat d'un edifici. Quan es treballa amb màquines, sol denominar-se sinòptic. No obstant això, SolidWorks Electrical integra aquesta possibilitat, que ha optat per la denominació unifilar (‘single line’).

Exemple de diagrama unifilar realitzat amb SolidWorks Electrical
Exemple de diagrama unifilar realitzat amb SolidWorks Electrical.

Quan el disseny avança, les línies del sinòptic es converteixen en cables amb dos o més fils, i amb seccions i aïllaments coneguts. És el moment d'usar l'eina d'esquemes multifilares.

SolidWorks Electrical (2D) permet també fer esquemes 2D dels armaris de control o d'aparellaje.

Treballant en 3D

Els components dissenyats en les fases anteriors es col·loquen en el model tridimensional de la màquina o producte, amb eines de ‘routing’ per al cablejat [3]. Aquestes eines permeten la segregació dels cables (control i potència, per exemple, o baixa i alta freqüència, etc.).

Usant SolidWorks Electrical para cablear els ventiladors d'un equip
Usant SolidWorks Electrical para cablear els ventiladors d'un equip.

I tot, perfectament sincronitzat i lligat amb el PDM

El disseny 2D i 3D estan perfectament enllaçats, i la llista de materials elèctrics i la de components o peces mecàniques s'integren a la perfecció.

De l'esquema unifilar, al multifilar, i finalment als components físics en un model 3D...
De l'esquema unifilar, al multifilar, i finalment als components físics en un model 3D. Ja no hi ha excuses perquè la comunicació entre enginyers elèctrics i mecànics no sigui fluïda. Foto: SolidWorks.

SolidWorks Electrical (i 3D) s'integren amb les eines de gestió de dades de producte (PDM), si l'usuari disposa de les mateixes. SolidWorks Electrical 3D requereix del programari de CAD de SolidWorks. No obstant això, la part que no és 3D pot treballar amb independència del mateix. Probablement, això permetrà a les empreses dedicades a la part ‘més elèctrica’ del disseny, dotar-se de diverses llicències d'aquest producte, i només d'algunes en la part 3D.

Para qui? i a quin preu?

Hi ha moltes aplicacions que combinen mecànica i electricitat. Des d'un automòbil (o, en general, qualsevol vehicle) fins a una planta química, passant per la immensa majoria de les màquines imaginables, tots els electrodomèstics i productes d'electrònica, equips mèdics, centrals energètiques i, com no, tots els habitatges i edificis.

En aquests moments, segons paraules de Louis Feinstein, cap de producte de SolidWorks Electrical, el mercat en el qual van a focalitzar-se és el dels fabricants de màquines, que posseeix dues característiques: és la part més gran del mercat per a l'empresa, i són els que més profit poden treure d'aquesta eina. Més endavant, no es descarten aplicacions per al món de la construcció.

Louis Feinstein, cap de producte de SolidWorks Electrical
Louis Feinstein, cap de producte de SolidWorks Electrical.

El preu del paquet depèn del país en el qual es vengui, però, com a referència, és de 6.000 dòlars tant per a la llicència 2D, com la 3D, i de 10.000 per a ambdues juntes. SolidWorks Electrical és el descendent directe de ElecWorks, de Traci Programari Internacional, l'únic ‘Gold Partner’ a l'àrea ECAD de SW. Mentrestant, les solucions d'altres ‘partners’, com Zuken (I3.WireWorks) o IGE+XAO (See Electrical Expert) segueixen estant disponibles amb unes característiques lleugerament diferents. Segons Louis Feinstein “hi ha lloc per a tots”. Encara que, segurament, la platea i l'amfiteatre no siguin iguals.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    04/09/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    31/07/2024

Enllaços destacats

Advanced FactoriesMatelec - IFEMAX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis