Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Proyecto Ocean
Una plataforma per a aplicacions de control distribuït en temps real

El Projecte Ocean

Marcelino Novo. Responsable Tecnològic de CNC de Fagor Automation
correu electrònic: mnovo@fagorautomation.es
01/06/2005

El projecte europeu Ocean, pertanyent a la iniciativa IST del V Programa Marc, pretén desenvolupar una plataforma per a aplicacions de control distribuït en temps real. Aquesta plataforma s'admetrà la integració dinàmica de components del sistema de control basats en especificacions obertes, permetent així la configuració d'un sistema de control flexible i adaptat a cada aplicació específica.

Tots els intents que s'han realitzat durant els darrers anys per intentar establir una plataforma de comunicacions estandarditzada en el camp de l'automatització i els controls oberts (per exemple Osácar, Omac i Opc) tenen un problema comú: la seva manca de capacitats en temps real en entorns de maquinari distribuït.

La idea bàsica d'Ocean és continuar amb la filosofia de Osácar, adoptant els seus beneficis, però realitzant millores importants pel fet d'utilitzar les noves tecnologies disponibles.

Objectius del projecte

Els dos objectius principals del projecte són:

1 - La definició i realització d'una plataforma per a sistemes de control distribuïts en temps real, que anomenarem DCRF (Distributed Control system Reial-time Framework). Aquesta plataforma estarà disponible com a codi obert (open source) i podrà ser utilitzada per controls numèrics basats en sistemes de comunicacions estandarditzats. El DCRF serà capaç d'albergar components de control en plataformes obertes distribuïdes i proporcionarà un API (Application Programming Interface) per a comunicacions en temps real.

Per facilitar el desenvolupament de productes competitius reduint el cost i el temps de desenvolupament del programari, el DCRF estarà basat en components de codi obert, per exemple RT-Linux o RTAI com a sistema operatiu i RT-Corba com a sistema de comunicacions estandarditzat. Corba i RT-Corba són sistemes de comunicacions que s'han desenvolupat fora del món de l'automatització, són coneguts i utilitzats per una gran quantitat d'usuaris i que estan evolucionant contínuament gràcies a la filosofia de codi obert. Al final del projecte, el codi del DCRF també és lliure disposició.

Aquesta estratègia facilitarà una àmplia acceptació industrial de la nova plataforma en el món dels sistemes de control oberts. Per fer senzilla la utilització del DCRF, s'implementaran una sèrie d'elements amb objectius general: sistema de configuració, carregador, etc. Per aconseguir controls robusts i assegurances, s'integraran mecanismes intel ligents de seguretat, tant en el nivell del sistema de comunicacions com en el nivell dels components de l'aplicació, que no estan prou coberts en les plataformes existents.

Figura 1: Marc de Control Distribuït en Temps Real
Figura 1: Marc de Control Distribuït en Temps Real
La figura 1 mostra l'estructura del DCRF i els components del sistema de control. És important destacar que els components poden residir, indistintament, en el mateix node maquinari de la xarxa o en nodes diferents.

2 - La definició i realització d'una arquitectura de referència d'un control numèric per a màquina eina obert i basat en components. Els resultats aconseguits en anteriors projectes de recerca, com Osácar o Hummes, no són prou flexibles i granulars. Per poder utilitzar els avantatges que ofereix un sistema de control obert cal estendre l'arquitectura de referència existent i descompondre els blocs monolítics en components amb interfícies clarament definits i descrits d'una forma estandarditzada, com pot ser el llenguatge IDL.

L'arquitectura de referència no estarà disponible com a codi obert, però sí que seran públics els interfícies estandarditzats dels components de control per màquina eina, que faran ús del DCRF. Aquests interfícies seran publicats i recolliran noves aportacions i aplicacions d'usuaris de les tecnologies de control (Figura 2). Això possibilitarà la integració de noves funcionalitats i programari de tercers, utilitzant únicament la descripció estandarditzada de la interfície, sense necessitat d'adaptacions addicionals.

L'arquitectura de referència basada en components que es desenvoluparà en el projecte Ocean serà únicament el punt de partida. Aquesta especificació d'aplicacions de sistemes de control anirà ampliant en el futur.

Figura 2: Arquitectura de referència d'un CNC basat en components
Figura 2: Arquitectura de referència d'un CNC basat en components

Descripció del treball a realitzar

En primer lloc s'analitzaran els sistemes operatius en temps real existents, analitzant avantatges i desavantatges i tenint en compte aspectes com ara comportament en temps real, interfícies i disponibilitat en forma de codi obert. A continuació s'ampliaran i integraran les capes dels nivells més baixos (maquinari, bus del sistema i sistema operatiu) amb el sistema de comunicacions (RT-Corba), de manera que puguin servir com a plataforma temps real per un sistema de control distribuït.

Posteriorment es realitzarà el disseny, implementació i validació de l'arquitectura de referència. La primera fase se centrarà en els components que són absolutament necessaris per a poder controlar una màquina eina: interfície usuari-màquina (HMI), nucli de motion control, PLC i cinemàtiques (Figura 3). Utilitzant les interfícies de l'DCRF, es podrà, per exemple, substituir el HMI per adaptar-lo a tasques específiques o adequar-lo a l'experiència de l'usuari. També serà possible que el fabricant de la màquina eina desenvolupi el seu propi component de cinemàtiques i el pugui reutilitzar en controls oberts de diferents fabricants.

Figura 3: Subdivisió d'un control basat en components
Figura 3: Subdivisió d'un control basat en components
En la segona fase es tractaran els components no coberts encara per cap de les arquitectures de referència existents. Són els anomenats components d'extensió: filtres, control de processos, seguretat i gestor de canals.

Finalment, per mostrar els resultats obtinguts i veure la viabilitat dels nous controls oberts basats en el DCRF, s'implementaran cinco demostradors en alguns dels controls oberts existents:

  • Simulador de màquina eina.
  • Fresadora de tres eixos.
  • Fresadora de cinc eixos.
  • Màquina eina per mecanitzar fusta.
  • Màquina eina de cinemàtica paral·lela.

Empreses o entitats relacionades

Fagor Automation, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    16/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

Enllaços destacats

Sick Optic-Electronic, S.A.UMatelec - IFEMAAdvanced FactoriesX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis