Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Asheen Phansey, responsable del producto Sostenibilidad
"D'aquí a poc, el disseny serà 'sostenible'

Entrevista a Ashe Phansey, responsable del producte Sostenibilitat

Joan Sánchez Sabé, des de San Antonio, TX, EUA27/01/2011
Imagen
Una de les millors maneres de genstionar residus és assegurar-se que es genera el mínim possible. De la mateixa manera, aconseguir productes amb un impacte mediambiental mínim hauria de ser un dels objectius del seu disseny. Entrevistem a Ashe Phansey, la primera persona que exerceix de responsable del producte 'Sostenibilitat' en SolidWorks, una de les empreses líders del programari per a disseny industrial. Li correspon en gran mesura convèncer el món (incloent la seva pròpia empresa) que sigui una mica més verd. Al llarg de tota la seva carrera, s'ha dedicat a això, amb diverses facetes.

Primer de tot: el terme 'sostenibilitat' està de moda fins al punt que s'ha 'cremat'. Vol dir massa coses diferents. Com la definiria vostè? Com s'aplica al cas de SolidWorks?

Sostenible, eco, ecològic, 'eco-friendly', verd, natural ... s'estan devaluant per excés d'ús. Hi ha un parell de definicions de sostenibilitat que prefereixo. Segons la comissió Brundtland, del 1983: "Viure sosteniblement significa viure i actuar d'una manera que no limiti a les generacions futures les possibilitats de viure i actuar". Una altra definició, donada per la comunitat biomimètica (la que estudia les formes d'imitar la vida, la naturalesa) és simple: "La vida crea condicions que condueixen a la vida". Si el que fem no suma a les possibilitats de la Terra de sostenir vida, sinó que les destrueix, les elimina, hem de canviar les nostres pràctiques per a ser, almenys, neutres, i idealment restauradors.

Pel que fa a SolidWorks, es tracta de disseny sostenible, disseny de productes sostenibles, o disseny sostenible de productes: productes que fan el que s'espera d'ells però amb un impacte ambiental menor que altres comparables.

Desenvolupar 'SolidWorks Sustainability': ¿petició del mercat o oportunitat?

Hi ha una certa tendència social, econòmica, governamental cap al sostenible. No necessàriament entre els enginyers. Hem intentat traslladar aquesta tendència. Creiem que el disseny es convertirà en disseny sostenible. Hem dedicat temps i buscat els aliats adequats per desenvolupar un producte d'ús simple. Anem a buscar ara als usuaris pioners, crear consciència, ensenyar a empreses i usuaris com els va a beneficiar.

La tendència ascendent dels preus de les matèries primeres ¿ajudarà al disseny sostenible?

Les matèries creen un cicle: traiem coses de la terra i tornem a enterrar. Però si ho fem de tal manera que no es poden tornar a aprofitar, reduïm la capacitat. Això està passant amb alguns metalls exòtics com el tàntal, o en materials més comuns com el coure. Amb l'energia no passa exactament igual, perquè preus més alts fan rendibles algunes explotacions que no ho eren i això limita el ritme d'ascens.

Això ajudarà a crear consciència en la sostenibilitat. En tres àrees: intentar eliminar dels dissenys dels materials que siguin molt difícils d'aconseguir, limitar el seu ús; reduir l'ús d'energia tant en la producció com durant la vida útil.

Com ajuda SolidWorks a crear productes amb menor consum d'energia, tant en la producció com durant l'ús?

L'eina mesura la quantitat d'energia utilitzada durant la fabricació i el seu impacte ambiental. Això permet, davant de diferents alternatives, triar la que té un impacte energètic o mediambiental menor. També permet la introducció de quanta energia es farà servir durant la vida útil. Llavors, pots veure quin és l'impacte de cada element: materials, fabricació, transport, ús i gestió de residus. Una empresa que fes servir el nostre producte, Ruud Lighting, va descobrir que, per als seus productes, l'impacte realment important es produeix durant el seu ús: els kWh consumits. I focalitzar els seus esforços en l'eficiència energètica. L'eina diu que un 1% de millora en l'eficiència energètica és més significativa que una reducció del 50% en materials. T'ajuda a focalitzar, a descobrir on és el major impacte i et suggereix formes de reduir-lo.

Ajuda d'alguna manera en l'avaluació de la reciclabilitat?

La base de dades del producte té informació de productes reciclats. Pel que fa a la gestió del producte com a residu, de moment s'està utilitzant una mera consideració geogràfica. Per exemple, sabem quin percentatge de materials es recicla, incineració o s'aboca als EUA. De moment, no sabem com un producte es va a acoblar i desacoblar. SolidWorks, de moment, no sap d'adhesius, ni d'alguns modes d'acoblament. És difícil saber què és reciclable o què acabarà passant amb un producte.

... Jo estava pensant en termes d'orientar el dissenyador, per exemple, si s'usa un tipus de material en lloc de dos, la reciclabilitat serà segurament millor que si es barregen materials 'incompatibles' ...

És una cosa en el que no havíem pensat encara. És una idea interessant ... potser considerar el nombre de materials del producte.

Quines són les característiques del producte usades més comunament?

Una d'elles és l'anàlisi de costos de transport. De vegades es prefereix fer alguna cosa més a prop, perquè comportarà menys transport. Però potser aquest transport sigui per carretera, en lloc de per mar, que és més eficient i té menys impacte.

El segon és l'eina per a 'buscar un material semblant', que permet seleccionar quins són els paràmetres d'enginyeria que es volen mantenir (densitat, rigidesa, tensió de ruptura, ...) i buscar la base de dades de materials per buscar alternatives que compleixin amb els requisits indicats. I es pot veure l'impacte de cada un.

I quin creieu que és el 'diamant amagat', l'eina que hi és i s'està infrautilitzant?

Crec que una d'elles és l'eina per visualitzar conjunts. No és exclusiva de l'apartat de sostenibilitat. Et permet pintar les diferents peces en funció dels criteris que desitgis. Un d'ells pot ser el de 'petjada de carboni'. I això permet visualitzar ràpidament el que té més impacte, i prioritzar la seva optimització. O seleccionar totes les peces d'un material, que es pot substituir per un altre de menor impacte, en un sol pas.

Quina ha estat la reacció del mercat en les diferents zones geogràfiques?

Ens ha sorprès en diverses ocasions: Als Estats Units hi ha hagut una adopció més ràpida que a Europa, probablement pel fet que allà ja hi ha unes normatives mediambientals més estrictes. A l'Àsia ha tingut molt èxit, especialment a Corea.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

Grúas

NEWSLETTERS

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    15/10/2024

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    08/10/2024

Enllaços destacats

TechsolidsAsociación Española de Recicladores Recuperadores de Papel y Cartón

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis