Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los profesionales respaldan el primer Foro sobre descontaminación de residuos peligrosos
Es va denunciar la mala praxi relacionada amb aquesta matèria

Els professionals donen suport al primer Fòrum sobre descontaminació de residus perillosos

Redacció Interempreses04/11/2010

4 novembre 2010

El 20 d'octubre l'Associació de Descontaminació de residus perillosos, ADRP , va celebrar el Fòrum sobre descontaminació de residus perillosos 2010. Una experiència pilot que, atesa la gran acollida que ha tingut en la seva primera edició, pretén repetir convocatòria l'any que ve. A través d'aquest esdeveniment l'associació ha donat un fort cop sobre la taula, per denunciar la mala praxi, les llacunes normatives que hi ha al voltant dels residus perillosos i oferir alternatives per corregir aquesta situació.

Una reunió de professionals

Amb el suport de l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (seu de l'esdeveniment), instituts autonòmics, Ministeri de Medi Ambient, Inspecció de Treball, Federació Espanyola de Municipis i Províncies, FEMP, Associació d'Empreses Gestores de Residus i Recursos Especials, ASEGRE, i un llarg etcètera d'entitats i escoles col·laboradors, l'Associació de Descontaminació de residus perillosos va presentar aquest fòrum enfront de més de 150 professionals vinculats al sector.

A la cita van acudir representants de les administracions públiques, coordinadors de seguretat i salut, tècnics en prevenció de riscos laborals, gerents d'empreses constructores i indústries productives, caps d'obra, preocupats entre altres coses per la transposició de la Directiva Marc de Residus, DMR , i pel manifest desconeixement que existeix davant de la majoria d'aquest tipus de residus.

Vista general dels assistents a la sala d'actes
Vista general dels assistents a la sala d'actes.
Primer any de vida de ADRP

El 11 de novembre de 2009 és una data marcada en el calendari dels residus perillosos, perquè aquest és el dia que es constitueix ADRP, l'Associació de Descontaminació de residus perillosos. Una entitat que naixia amb la il·lusió de convertir-se en un referent dins del gremi i un punt de trobada per a tots els empresaris vinculats a aquesta activitat.

El que ahir era una il·lusió, avui és una realitat. ADRP no només s'ha llaurat un nom en el sector, sinó que a més s'ha erigit com la veu del gremi i com a punt de consulta per als professionals, indústries afins i administració pública, fomentant i col·laborant amb importants iniciatives a favor del correcte tractament d'els residus perillosos.

Són molts i importants els passos fets en aquests primers mesos de vida, la reunió amb el Ministeri de Medi Ambient per destacar les fissures i reptes de la nova Llei de residus i sòls contaminats, l'adhesió com coorganitzador de les Jornades sobre deconstrucció, l'acord de col·laboració amb el Centre Nacional de Referència sobre Compostos Orgànics Persistents, CNRCOP, però sens dubte, el que ha catapultat a l'associació cap al reconeixement, ha estat el Fòrum sobre descontaminació de residus perillosos.

Context actual

Per explicar de forma clara i concisa la situació actual dels residus perillosos, ADRP es va acompanyar amb un elenc de ponents de primer nivell, des de representants del Ministeri de Medi Ambient, passant per Inspecció de Treball fins a membres de l'INSHT i el IRSST.

A través de breus presentacions dels diferents ponents van exposar una visió global sobre les definicions i la normativa que s'aplica actualment i que deriva de la indústria, per la qual està molt ben delimitada, però es queda curta per a altres sectors que tenen processos més complexos com la construcció, la rehabilitació, l'agricultura, ...

Ponència sobre els fluxos de residus perillosos en indústria, construcció i altres entorns
Ponència sobre els fluxos de residus perillosos en indústria, construcció i altres entorns.
Es va fer un breu repàs dels fluxos de residus perillosos en indústria, construcció i altres entorns, exemples de bones i males pràctiques, es van analitzar un tipus de substàncies molt perilloses i poc conegudes, els COP, contaminants orgànics persistents i com no, el tema estrella, que va monopolitzar el debat en la taula rodona que va clausurar les jornades, la ruta fixada per la Directiva Europea per a la nova Llei de residus i sòls contaminats.

L'encarregada d'oferir una mica de llum sobre la nova normativa va ser la representant del Ministeri de Medi Ambient, María José Delgado, qui va realitzar una breu dissertació sobre els canvis, definicions i nous rols que aquesta inclourà.

ADRP va voler brindar, una vegada més, el seu total suport com a patronal del gremi i oferir solucions i alternatives per a millorar la realitat actual

Reptes i iniciatives a tenir en compte en la nova llei de residus

Davant d'aquest singular context, avantsala d'un nou marc normatiu, ADRP ha volgut oferir, un cop més, el seu total suport com a patronal del gremi i oferir solucions i alternatives per a millorar la realitat actual.

Sota tres aspectes claus, l'associació va definir les necessitats que la nova directiva hauria de tractar:

- La implantació d'un protocol d'actuació per a qualsevol tasca de descontaminació. Fomentar la investigació i quantificació prèvia per agents externs i independents a l'inici de qualsevol tipus de treball. Per a aquesta tasca l'associació va proposar la participació de l'Associació d'Empreses de Control de Qualitat i de Control Tècnic Independent perquè es valori prèviament si existeixen residus perillosos, el risc que suposen, la quantitat que hi ha i com s'han de realitzar els treballs de descontaminació.

- Augmentar la transparència i eficàcia perquè tots els agents implicats puguin treballar en igualtat de competència i sota els màxims nivells de seguretat.

- La necessitat que la nova llei respecte el que estableix el Reial Decret 105/2008, que com legislació de caràcter nacional s'ha convertit en precursora fins i tot a nivell europeu, en determinar una excel lent disposició dels rols del productor, posseïdor, gestor.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Descontaminación de Residuos Peligrosos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

Grúas

NEWSLETTERS

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    02/07/2024

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    25/06/2024

Enllaços destacats

Salón de gas renovableAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis