Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria de alimentación y bebidas aumentó sus ventas un 1,8% en 2011
L'excel·lent comportament de les exportacions va compensar la debilitat del mercat interior

La indústria d'alimentació i begudes va augmentar les seves vendes un 1,8% en 2011

Redacció Interempresas28/05/2012

28 de maig de 2012

La indústria d'alimentació i begudes va augmentar un 1,8% les seves vendes en 2011 fins a aconseguir els 83.773 milions d'euros, impulsada pel bon comportament de les exportacions, que han permès contrarestar l'estancament del consum a Espanya. Aquestes xifres consoliden a l'alimentació i begudes com el primer sector industrial de l'economia espanyola, la qual cosa és una bona notícia per al país.
Aquestes dades s'han presentat en una trobada informativa convocada per la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB) per donar a conèixer l'Informe Econòmic 2011, i en el qual van participar la secretària general d'Agricultura i Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, el catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universitat Complutense de Madrid, Simón Sosvilla, i el director general de FIAB, Horaci González Alemany. L'Informe Econòmic ha estat elaborat amb la col·laboració del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, i compta amb el patrocini de La Caixa.

Durant l'acte, FIAB va indicar que l'Índex de Producció Industrial del sector de l'alimentació va augmentar un 1,8%, mentre que es va reduir un 4,4% el corresponent a la fabricació de begudes, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Imagen
El director general de FIAB va subratllar que l'alimentació es manté com un sector fort i “tractor per a l'economia espanyola”. González Alemany va destacar a més “la resistència d'una indústria que ha estat capaç de compensar la caiguda del consum intern amb un notable augment de les exportacions. La pregunta és si en aquest context d'evolució negativa de la demanda interna, les exportacions van a poder seguir creixent al mateix nivell”. Simón Sosvilla va recordar que les exportacions van créixer un 12% en 2011 fins a aconseguir els 19.421 milions d'euros, amb una balança positiva d'1.077 milions d'euros, “sent la indústria de l'alimentació i begudes una de les poques que no va tancar l'any en negatiu i ajudant a compensar el dèficit comercial del país”. González Alemany va comentar també les perspectives del sector per 2012, un any el que s'espera una reducció del consum total de l'1,32%. A més, FIAB considera que tant les vendes com l'ocupació es mantindran estables en els propers mesos, esperant-se igualment una evolució positiva en comerç.

Radiografia del sector

L'evolució del sector en 2011 ha vingut marcada per una progressiva reducció en el nombre total d'empreses, que van descendir un 3% al llarg de l'any, segons va explicar el catedràtic Simón Sosvilla, qui va destacar que malgrat tot segueix tractant-se d'un sector molt atomitzat que compta amb 29.334 empreses, de les quals el 96,2% són pimes.

Per Sosvilla aquesta reducció està en línia amb el procés de concentració que FIAB albira com a via per augmentar la competitivitat del sector, un tema abordat recentment en l'informe sobre 'Competitivitat i grandària en la Indústria d'Alimentació i Begudes', presentat recentment per la federació i la Fundació Cajamar. D'aquesta forma, una major concentració permetria l'accés a millors condicions de finançament, potenciaria encara més les exportacions i ajudaria a augmentar la inversió en R+D.

Imagen
D'altra banda, la indústria d'alimentació i begudes va emprar de mitjana a 446.300 persones en 2011, la qual cosa suposa un increment del 0,4% respecte a 2010. Actualment el sector representa gairebé el 20% del total de l'ocupació industrial d'Espanya. A més, la indústria ha aconseguit mantenir estable el nombre de treballadors en els dos últims anys. De fet, la taxa d'atur en el sector és menys de la meitat que la taxa d'atur global del conjunt del país. Així, segons l'informe Infoempleo 2011, la indústria alimentària es troba entre els cinc primers sectors jaciment d'ocupació.

Finalment, la indústria destaca també com la més innovadora dels sectors de béns de consum no durador, amb un percentatge d'empreses innovadores que aconsegueix el 28,23%, segons les últimes dades publicades per l'INE. A més el sector espanyol guanya protagonisme en l'àmbit europeu, ja que la participació del nostre país al VII Programa Marco de R+D de la UE per a Alimentació, Agricultura, Pesca i Biotecnologia, ha comptat amb la participació de 241 propostes espanyoles, la qual cosa suposa el 56,8% del total de les presentades. A més, Espanya se situa com a quart país per tornada econòmica, amb un 10%, per darrere d'Alemanya, Regne Unit i Holanda.

El consum segueix a la baixa

“L'alimentació és un element clau per mesurar la salut i la fortalesa del consum i un precís termòmetre de l'estat de l'economia domèstica”, va indicar Sosvilla durant la seva intervenció. Sobre aquest tema va assenyalar que en 2011, “ha tornat a descendir lleugerament el consum alimentari en les llars espanyoles si bé en menor mesura que en anys precedents”. En concret, la reducció ha estat del 0,7%, quedant-se en 30.282 milions de quilograms/litres/unitats. Això suposa un descens de 3,8 unitats per habitants, passant de 663,7 a 659,9 unitats. En aquest context, i segons les dades del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, la despesa va augmentar un 0,75%, aconseguit els 67.520 milions d'euros. Descomptant l'efecte de la inflació, la despesa a preus constants va registrar una caiguda del -1,25%.

Quant al lloc al que els espanyols acudeixen per fer la compra, els supermercats i autoserveis segueixen sent el principal canal de distribució de les llars espanyoles, amb una quota que ja aconsegueix el 42%, seguits per les tendes tradicionals (18,9%), les tendes de descompte (15,1%) i els hipermercats (14,6%).

Imagen
A més, encara que no existeixen dades oficials, FIAB estima que el consum fora de les llars ha descendit aproximadament un 3,1% en el sector de l'hostaleria i un 2,9% en administracions, per la qual cosa el consum total, després de sumar aquestes xifres a les de les llars, hauria descendit aproximadament un 1,2% en 2011. La crisi segueix modificant els patrons de consum dels ciutadans, orientant la seva demanda cap a productes més bàsics i cap als de marca del distribuïdor, que han vist augmentar la seva quota de mercat gradualment fins a aconseguir el 35% en 2011.
Previsions estables dins de la debilitat

El director general de FIAB va assenyalar que l'actual marc macroeconòmic “obliga a ser prudents davant la inestabilitat que viu el país” ja que, ha recordat, el consum de les llars representa gairebé el 60% de l'economia espanyola. En relació a les perspectives per 2012, el director general de FIAB ha indicat que “el consum de les llars en alimentació i begudes seguirà mostrant signes de debilitat aquest any, en veure's afectat per la pèrdua de poder adquisitiu i la caiguda de la renda bruta disponible”.

Ha apuntat, a més, que “tant les vendes com l'ocupació es mantindrien en paràmetres similars als de 2011”. En el cas de l'ocupació les xifres del sector podria fins i tot augmentar lleugerament, mentre que les vendes netes podrien reduir-se en un 0,72%, quedant en 83.161 milions d'euros a la fi de 2012.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Industrias de La Alimentación y Bebidas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    03/09/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    30/07/2024

Enllaços destacats

Forum Cárnico 2024AWA Show2beAUTÉNTICA 2024SIAL France

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis