Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las exportaciones del sector de alimentación y bebidas crecieron un 12% en 2011
El sector suposa gairebé el 15% del total d'exportacions espanyoles

Les exportacions del sector d'alimentació i begudes van créixer un 12% en 2011

Redacció Interempresas07/05/2012

7 de maig de 2012

Les exportacions en el sector d'alimentació i begudes van créixer durant 2011 un 12%, deixant un saldo positiu en la balança comercial d'1.077 milions d'euros. L'any passat el valor de les exportacions va aconseguir els 19.421 milions d'euros, enfront dels 18.344 milions que Espanya va importar de l'exterior. Aquests són alguns de les dades presentades el passat 3 de maig pel director d'Assumptes Econòmics i Internacionalització de la Federació d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB), Jaime Palafox.
Durant la seva compareixença el representant de FIAB va concretar que les exportacions representen el 24% de la facturació del sector a Espanya i va indicar que “en cinc anys aquest percentatge ha crescut sis punts (del 18% fins al 24%), i el nostre objectiu és que en l'horitzó 2020 suposin el 40%, mostrant així el potencial del sector de l'Alimentació i Begudes com a senyal d'identitat de la marca Espanya i de la nostra cultura en l'exterior”.

Va recordar, a més, que la balança comercial d'alimentació i begudes va deixar de ser deficitària en 2009, i des de llavors ha encadenat tres anys seguits de saldo positiu. Palafox va comentar també que “en els últims 10 anys les exportacions han augmentat un 76%, reflectint l'intens treball dut a terme per les empreses, institucions i autoritats públiques darrere de la internacionalització del nostre sector”. En aquest sentit va subratllar també que el creixement del 12% aconseguit en 2011 és l'augment més elevat registrat en els últims cinc anys.

Jaime Palafox, director d'Assumptes Econòmics i Internacionalització de la Federació d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB)...
Jaime Palafox, director d'Assumptes Econòmics i Internacionalització de la Federació d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB), durant la presentacion de l'informe. Foto: FIAB.
En relació al total d'exportacions espanyoles, el director d'Assumptes Econòmics i Internacionalització va explicar que “aquests 19.421 milions d'euros representen gairebé el 15% de les exportacions del país en 2011”. Segons Palafox, el creixement registrat en els últims anys ha convertit a les exportacions “en la major via de creixement de la indústria espanyola d'alimentació i begudes”. Va destacar, a més, que l'evolució en aquest capítol permet a Espanya “oferir importants oportunitats d'internacionalització per a les pimes”, i va subratllar que el sector “contribueix de forma notable a l'objectiu del govern de diversificar els mercats en els quals estan presents les exportacions del nostre país”, després del que va indicar que, per mantenir i impulsar les bones dades aconseguides “ha de potenciar-se el treball conjunt i coordinat entre les diferents administracions, institucions i empreses”.
Les exportacions suposen el 24% de la facturació del sector i l'objectiu és que aconsegueixin el 40% en 2020

Comparativa amb altres competidors europeus

En els últims cinc anys a Espanya les exportacions han augmentat un 38%, i en l'última dècada s'ha detectat una pujada del 76%. En comparació dels països del nostre entorn, França encara se situa per sobre del nostre país amb unes exportacions que aconsegueixen els 40.227 milions d'euros. No obstant això, Palafox va destacar que “si Espanya manté l'actual ritme de creixement, les exportacions de la nostra indústria superaran a les italianes en un termini de cinc anys”. Va indicar, a més, que “si consideréssim a tot el sector agroalimentari, Espanya ja ha superat a Itàlia en aquest capítol”.
Els sucs de fruites, llegums i hortalisses va ser el sector que més va créixer en exportació en 2011
Els sucs de fruites, llegums i hortalisses va ser el sector que més va créixer en exportació en 2011.

Exportacions per zones geogràfiques

La Unió Europea segueix sent la regió que acapara la major part de les exportacions espanyoles, amb un valor de 13.824 milions d'euros. A més, en 2011 es va aconseguir un creixement del 8%, la qual cosa ha permès guanyar quota de mercat a altres països. No obstant això, Palafox va explicar que “paral·lelament a l'augment de les exportacions a la UE, també s'han incrementat de forma notable cap a altres regions, per la qual cosa el pes de les exportacions europees han passat de representar un 76% del total a un 71% en els últims cinc anys”.

Concretament, Palafox va subratllar que “les exportacions a Àfrica i Àsia s'han doblegat en l'últim lustre, i Llatinoamèrica també ha experimentat un notable creixement. Àsia, per exemple, ha passat de representar el 5% en 2006 al 9% en 2011. Per contra, el creixement a Amèrica del Nord és més lent, a pesar que EUA segueix sent la segona destinació de les nostres exportacions per darrere de la UE”.

En els últims cinc anys han crescut de forma notable les exportacions a Xina (322%) i Rússia (65%). EUA es consolida com el segon comprat de destinació després de la UE
El director d'Assumptes Econòmics i Internacionalització va fer un esment especial al comportament de les exportacions espanyoles entre els BRIC (Brasil, Rússia, Índia i Xina). Va destacar, entre altres punts, que “les exportacions del sector d'alimentació i begudes a Xina s'han multiplicat per quatre en els últims cinc anys. Només en 2011 van augmentar un 64% fins a aconseguir els 508 milions d'euros”. En el cas de Rússia, on les exportacions han augmentat un 65% en l'últim lustre, el sector va realitzar exportacions per un total de 476 milions en l'últim any, xifra encara molt superior a la de Brasil, per exemple, amb 107 milions d'euros o Índia, 20 milions d'euros. No obstant això el més destacat en aquests dos països és l'augment de les exportacions en els últims cinc anys, que han crescut un 194% i un 164%, respectivament, en el període 2006-2011. Destaca finalment el cas de Corea del Sud, que va importar 142 milions d'euros en productes espanyols, un 77% més que en els dotze mesos anteriors.
La carn de porc va augmentar la seva exportació en més d'un 20% en 2011
La carn de porc va augmentar la seva exportació en més d'un 20% en 2011.

Classificació per productes i demanda per regions

Dins dels productes que lideren aquesta classificació destaca l'augment de les exportacions de la carn porcina i els sucs, llegums i hortalisses, que van créixer un 20,8% i un 26,9%, respectivament, en l'últim any. Palafox també va comentar quins són els productes més demandats en cadascun dels mercats. En el cas de la Unió Europea i Xina, els tres principals van ser la carn porcina, el vi i l'oli. El llistat de productes importat per Rússia està encapçalat també per la carn porcina i el vi, encara que en tercer lloc destaquen les olives. Entre les exportacions cap a Estats Units sobresurten especialment el vi, les olives i els oli espanyols, per aquest ordre.

Jaime Palafox va destacar que “per continuar amb aquesta tendència positiva i impulsora de l'economia nacional convé comptar amb un model coordinat de promoció internacional entre l'Estat, les Comunitats Autònomes i el sector privat, i que contempli una inversió conjunta i programada”. Igualment, va marcar com a propers reptes a aconseguir “créixer en el valor afegit de les nostres exportacions, així com dirigir els nostres esforços fora d'Europa”.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Industrias de La Alimentación y Bebidas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    03/09/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    30/07/2024

Enllaços destacats

Forum Cárnico 2024AWA Show2beAUTÉNTICA 2024SIAL France

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis