Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a AZTI-Tecnalia investiga el aprovechamiento de subproductos vegetales para alimentación animal
El projecte europeu Clean Feed té com a objectiu prevenir la generació de residus vegetals mitjançant el seu aprofitament com a ingredients de valor en alimentació animal

AZTI-Tecnalia investiga l'aprofitament de subproductes vegetals per a alimentació animal

AZTI-Tecnalia08/12/2011

8 de novembre de 2011

AZTI-Tecnalia ha culminat amb èxit la segona de les tres fases de caracterització de subproductes previstes en el projecte Clean Feed, que el seu objectiu és el d'aprofitar per a alimentació animal els subproductes vegetals que es generen en el sector de la distribució i en els processos productius i de transformació de la indústria alimentària. La funció del centre tecnològic ha consistit a caracteritzar i classificar els subproductes que reuneixen les millors característiques per destinar-se al consumo animal. A més d'AZTI-Tecnalia, participen en el projecte el Govern Basc, la Fundació Basca per a la Seguretat Alimentària Elika i la Unitat de Sistemes Industrials de Tecnalia.
Clean Feed, finançat pel Programa Life+ de la Unió Europea i cofinançat per l'Adreça d'Innovació i Indústria Alimentàries i l'Adreça de Qualitat Ambiental del Govern Basc, resulta de gran importància en l'objectiu d'evitar que productes biodegradables vagin a parar als abocadors. A Euskadi, aproximadament les tres quartes parts de les més de 25.000 tones de productes i subproductes vegetals que es generen acaben en els escombriaires. Per contribuir a pal·liar aquesta circumstància, AZTI-Tecnalia està treballant en la caracterització de les diferents fraccions vegetals generades en la CAPV, mitjançant l'elaboració d'un ‘inventari de generació’, la realització d'un mostreig i analítiques de laboratori. Tot això amb l'objectiu que es pugui avaluar la idoneïtat dels diferents subproductes vegetals per ser incorporats en pinsos.
Imagen
Els diferents sectors de la indústria alimentària que generen subproductes vegetals són el sector de la patata (29,6%), el vi (27,7%), la distribució (16,6%), la sidra (13,8%), el pa (11,3%), el sector horto-frutícola (0,8%) i el cafè (0,1%). AZTI-Tecnalia ha realitzat una recopilació exhaustiva d'informació d'aquests sectors en relació amb les quantitats, característiques de generació i gestió actual dels seus subproductes.

Procés de mostreig i analítiques de laboratori

El centre tecnològic expert en investigació marina i alimentària ha definit tres fases de mostreig —primavera, estiu-tardor i hivern—, de tal manera que es tingui en compte l'estacionalidad en la tipologia dels subproductes vegetals de cada sector. Ha dissenyat, al seu torn, un protocol de mostreig i ha seleccionat les empreses més significatives de cada sector, amb la fi que les mostres obtingudes siguin el més representatives possibles.

Les mostres són processades per al seu enviament als laboratoris del centre tecnològic. Els paràmetres d'anàlisis han estat seleccionats amb l'objectiu d'avaluar la idoneïtat de la seva incorporació en les formulacions de pinsos. Les mostres han de complir els requisits nutricionals, de mercat i legislatius establerts per a alimentació animal.

Imagen
Els resultats de les analítiques de la primera fase de mostreig, a l'espera de ser corroborats per les analítiques de les altres dues fases de mostreig, destaquen l'elevat contingut en humitat, per sobre del 80%, baixos valors en proteïna i grassa, per sota del 1% en tots dos casos, així com valors entorn del 5% en sucres totals i a l'1-2% en fibra total. Respecte a la presència de substàncies indesitjables, no es destaca la presència de cap valor anòmal.

A més dels estudis analítics, el projecte Clean Feed pretén plantejar una solució tècnica per a aquests subproductes i realitzar una experiència pilot a escala real que permeti validar-ho i afinar-ho. L'objectiu és desenvolupar un pla d'actuació efectiu i viable, per al maneig, tractament, gestió i control de les fraccions vegetals per al seu aprofitament en alimentació animal.

Reduir la quantitat que arriba als abocadors

Aproximadament les tres quartes parts de les més de 25.000 tones de fruita i verdura no comercialitzada i altres subproductes vegetals van a parar als abocadors del País Basc, on són gestionades com a residus. En el cas de la fruita i la verdura, es tracta de productes que no són comercialitzats a causa de criteris de mercat (mala presentació, formes poc atractives, proximitat a la data de caducitat, etc.); en el cas dels subproductes, aquests deriven de processos productius i de transformació de la indústria alimentària.

Les polítiques actuals en matèria de residus es basen en la reducció dels residus biodegradables que són destinats a abocador. Una directiva de la Unió Europea i Segon Pla Marco Ambiental de la CAPV assenyalen per 2012 la intenció de reduir en un 50% els residus biodegradables que acaben en abocadors. Així mateix, l'esborrany de l'III Pla Marco Ambiental de la CAPV 2011-2014 estableix com a objectiu Incrementar la taxa de valorització de residus no perillosos, en un 5% i fomentar la substitució segura de matèries primeres per subproductes i residus mitjançant el desenvolupament d'estàndards i normativa tècnica.

Empreses o entitats relacionades

Centro Tecnológico Azti - Derio

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    03/09/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    30/07/2024

Enllaços destacats

AUTÉNTICA 2024Forum Cárnico 2024AWA Show2beSIAL France

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis