Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Una jornada muestra el papel del comercio exterior como estratégico para el cárnico español

Una jornada mostra el paper del comerç exterior com estratègic per al carni espanyol

17/01/2011

17 gener 2011

L'Associació d'Indústries de la Carn d'Espanya (AICE) va organitzar el passat 13 de gener a Madrid una jornada sobre comerç exterior carni a la qual van assistir gairebé un centenar d'empresaris i responsables de comerç exterior de nombroses indústries. Amb aquesta activitat, AICE donava resposta a l'interès del teixit industrial del sector, interessat en rebre informació sobre com competir amb èxit en mercats exteriors. La competitivitat a l'estranger seria doncs, una variable estratègica que garantiria el futur de tota la cadena de valor de la carn al país.

Durant l'obertura de la Jornada, Julio Revilla, president de IBERAICE, la secció d'ibèrics de AICE, va repassar breument la situació dels mercats espanyols d'exportació i va destacar la importància del comerç exterior per a la indústria càrnia espanyola, tot i les dificultats que han d'afrontar els exportadors pel pes de les traves sanitàries en el comerç internacionals. D'aquesta manera, va destacar la importància de la col·laboració sectorial per accedir a mercats complexos.

En la primera intervenció de la Jornada, Jaume Palafox, director del Departament d'Afers Econòmics i Internacionalització de FIAB (Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes), va recordar la importància de la indústria alimentària. "És el primer sector industrial d'Espanya i amb una balança exterior positiva". Dins d'aquest bon comportament exportador, ha destacat el gran salt donat per la indústria càrnia, primer sector exportador de la indústria alimentària, amb un campió: el sector porcino.A continuació, va exposar el Pla d'actuacions de promoció dissenyat per la FIAB per a aquest any, que comprèn un conjunt d'iniciatives de gran interès, com fires, jornades gastronòmiques i accions de promoció en punt de venda.

Per la seva banda, Valentí Almansa, subdirector general d'Acords Sanitaris i Control en Frontera del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), va argumentar que l'exportació s'ha de convertir en part de l'estratègia de les empreses, i no una activitat conjuntural per donar sortida als excedents. A continuació va plantejar algunes pautes d'actuació que s'han de seguir des de l'Administració i els sectors per obrir i mantenir els mercats exteriors, on la serietat, credibilitat i confiança com a país, en el seu bon fer, els seus sistemes de control, els seus estàndards sanitaris i de qualitat, són claus per negociar amb els països tercers. També va assenyalar la importància dels certificats oficials, perquè és "Espanya" l'entitat que certifica la seva veracitat i amb això posa en joc la seva credibilitat. Finalment va assenyalar el suport del Ministeri a la Llista Marc d'empreses exportadores, destacant la importància d'aquest instrument.

A continuació, Javier Sierra, conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Marí de l'ambaixada d'Espanya a Pequín, va explicar al nombrós grup d'empresaris i responsables de comerç exterior assistents les característiques del mercat xinès, un país-continent de dimensions colossals, de gran diversitat, contradiccions i contrastos. Ja és la segona economia del món el 2010 encara que ocupa la posició número 100 a causa el seu PIB per càpita. A més, Serra va analitzar en profunditat les relacions comercials entre la Xina i Espanya i el constant creixement de la presència d'empreses espanyoles allà. Per exemple, l'any 2000 només hi havia a la Xina 30 empreses espanyoles, i el 2010 ja eren 540. No obstant això, ha assenyalat, encara la presència espanyola és molt petita.

Rocío Alberdi, directora de la Divisió de Productes Agroalimentaris del ICEX, va donar a conèixer l'estructura i activitats de l'Institut, destacant l'actiu que representa la xarxa d'oficines comercials a l'exterior, que són un instrument de suport als exportadors.

L'última ponència de la Jornada va anar a càrrec d'Óscar Pérez-Borbujo, director general d'Opera Global Business, que va analitzar des d'una altra òptica la problemàtica de l'exportació càrnia i detallar els aspectes essencials en els processos d'internacionalització de les empreses càrnies. En la seva intervenció, el responsable d'aquesta companyia de consultoria internacional, va fer referència a algunes deficiències de les pimes espanyoles, com la manca de cultura orientada a l'exportació, l'escassetat dels recursos que dediquen i la necessitat de major professionalització, formació i orientació cap als mercats de destinació.

Durant l'any 2009, la indústria càrnia espanyola va exportar 1.220.000 de tones de carns (d'elles, 865.000 de carn de porc) i gairebé 100.000 tones de productes elaborats. El valor d'aquestes exportacions va superar els 2.500 milions d'euros anuals a mercats de tot el món, amb una balança comercial molt positiva (taxes de cobertura superiors al 200%), una dada que molt pocs sectors econòmics rellevants poden presentar, i que contribueix a pal·liar el tradicional dèficit comercial del nostre país. Amb les últimes dades disponibles de l'any 2010, corresponents al mes de setembre, el sector ha comercialitzat en els mercats exteriors un total de 973.782 tones (898.049 tones de carns i 75.733 tones d'elaborats de tot tipus), el que va suposar un 2% d'increment respecte al mateix període del 2009, amb recuperacions en les quantitats de carns d'oví venudes (que creixen un 50% respecte als volums de 2009), en embotits curats (que gairebé doblen l'exportació de l'any anterior) i en carn de boví, que va créixer un 8%.

La sessió va posar de manifest el potencial de l'exportació per a la indústria càrnia espanyola
La sessió va posar de manifest el potencial de l'exportació per a la indústria càrnia espanyola.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Industrias de La Alimentación y Bebidas
ICEX España Exportación e Inversiones (Antes Instituto Español Comercio Exterior)
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    03/09/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    30/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSIAL FranceAUTÉNTICA 2024Forum Cárnico 2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis