Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un componente de la uva podría combatir a la bacteria 'Campylobacter jejuni'
La UE va registrar més de 176.000 casos d'infeccions per aquest microbi el 2006, un nombre superior al de salmonelosis

Un component del raïm podria combatre al bacteri 'Campylobacter jejuni'

Redacció Interempreses29/08/2008

29 agost 2008

Els investigadors del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Adolfo Martínez-Rodríguez, Alfonso V. Carrascosa i Mónica Gañán, de l'Institut de Fermentacions Industrials, a Madrid, han descobert mitjançant investigació, que els polifenols, un conjunt de compostos presents en el raïm, el vi i altres productes vegetals, podrien ser la base per desenvolupar antimicrobians naturals contra el bacteri 'Campylobacter jejuni'. Els resultats d'aquest treball han permès al Consell demanar una patent.
La troballa suggereix que l'aprofitament dels productes residuals que genera la fabricació del vi pot constituir una alternativa econòmica i ecològica per controlar aquest bacteri, present en aliments com el pollastre, i incrementar així la seguretat alimentària.

Tal com explica Adolfo Martínez-Rodríguez, el reservori principal de 'Campylobacter jejuni' és l'intestí de diverses espècies d'aus, bestiar i altres animals, tant domèstics com salvatges. "No obstant, la manipulació i consum de carn de pollastre constitueix la via principal d'infecció en l'ésser humà", afegeix l'investigador del CSIC.

Des del Centre Superior d'Investigacions Científiques apunten que per controlar el bacteri, la indústria alimentària recorria anteriorment als antibiòtics, però és necessari trobar alternatives a aquesta pràctica ja que la Unió Europea ha prohibit l'ús d'aquests compostos en l'alimentació d'animals ja que eren utilitzats com a promotors del creixement. "El nostre grup de treball està centrat en la recerca de noves opcions per al control de 'Campylobacter jejuni' i l'ús de productes d'origen natural, com els polifenols, representa una de les alternatives més prometedores", manifesta explica Martínez-Rodríguez.

Els polifenols del raïm podrien servir per desenvolupar antimicrobians naturals contra el bacteri 'Campylobacter jejuni'. Foto: Luis Solis...
Els polifenols del raïm podrien servir per desenvolupar antimicrobians naturals contra el bacteri 'Campylobacter jejuni'. Foto: Luis Solis.
Què són els polifenols?

Sota la denominació de polifenols, s'agrupen nombrosos compostos presents en tots els vegetals amb diferents estructures químiques, com alcohols, flavonols o tanins.

Els polifenols del raïm, que centren aquesta recerca, es troben en les llavors del fruit i en la seva pell (les pells), on es localitzen en major concentració. Són crucials a l'hora d'elaborar vi i, a causa del seu paper antioxidant, també s'utilitzen en productes cosmètics.

La troballa de l'equip del CSIC atribueix a alguns d'ells una nova propietat: el seu paper actiu contra 'Campylobacter jejuni'. Tot i això, segons explica l'investigador Martínez-Rodríguez, les conclusions del treball apunten a que els polifenols d'altres vegetals també podrien actuar contra el bacteri. "És l'estructura del compost fenolítico la que determina les seves propietats químiques i biològiques i, per tant, la seva capacitat antimicrobiana. Amb aquestes dades, seria possible asilar els polifenols d'altres fonts vegetals", manté l'expert.

Principal causa de patologies intestinals en el món

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els bacteris del gènere 'Campylobacter' constitueixen la major causa de malalties diarreiques en l'ésser humà i solen ser la principal causa de gastroenteritis bacterianes. La seva acció provoca, per exemple, més infeccions que la salmonel. De les 15 bacteris que componen aquest grup, la 'Campylobacter jejuni', objecte de l'estudi del CSIC, i la 'Campylobacter coli' aglutinen el 95 per cent de les infeccions.

Com explica Martínez-Rodríguez, les dades sobre la incidència dels bacteris són difícils de quantificar, especialment en països en vies de desenvolupament. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, en el seu acrònim anglès) va quantificar més de 176.000 afectats el 2006, 46 casos per cada 100.000 europeus. A Espanya, el 2007, es van identificar 5.889 casos.

Els símptomes de la 'campylobacteriosis' inclouen febre, diarrees, rampes, dolor abdominal. En general, es tracta d'una malaltia autolimitant, el que significa que els seus símptomes desapareixen en uns dies o setmanes, en cas que els afectats no tinguin problemes de salut. Segons comenta l'investigador del CSIC, aproximadament un de cada 1.000 pacients solen desenvolupar seqüeles serioses, com síndrome de Guilliaín-Barre o paràlisi aguda neuromuscular. Els majors índexs de mortalitat estan associats a estats fisiològics carencials oa una altra malaltia subjacent, com el càncer.

El reservori principal del bacteri 'Campylobacter jejuni' és l'intestí de diverses espècies d'aus, bestiar i altres animals...
El reservori principal del bacteri 'Campylobacter jejuni' és l'intestí de diverses espècies d'aus, bestiar i altres animals, tant domèstics com salvatges.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Envasadora al vacío de carga y descarga automática  EVC-A-30

    Envasadora al vacío de carga y descarga automática EVC-A-30

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    08/10/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    01/10/2024

Enllaços destacats

TechsolidsAWA Show2beSIAL France

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis