Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ultramelt aporta beneficios al proceso de extrusión y de moldeado por inyección
A la K-2004 es presenten les primeres conclusions obtingudes per les associacions europees en la investigació del projecte

Ultramelt aporta beneficis al procés d'extrusió i de modelat per injecció

Redacció PU15/09/2004
Les quatre associacions Industrials Europees del Plàstic-Assocomaplast (Itàlia), AVEP Associació Valenciana d'Empresaris de Plàstics (Espanya), la Federació Danesa de Plàstics i l'Associació de Distribuïdors i Fabricants de Maquinària per Polímers (Regne Unit) -, han estat treballant al costat amb els seus associats en el desenvolupament d'un procés innovador en el sector de l'extrusió i del modelat per injecció. El projecte, denominat Ultramelt, investiga l'aplicació de la vibració ultrasònica per millorar la fluïdesa del polímer durant el seu processat a través de la reducció de la seva viscositat en fos.
A més de les quatre associacions europees del plàstic, el treball també ho recolza el promotor inicial DKI Plast (Dinamarca), i els socis que donen suport a la investigació Pera (Regne Unit), FHG-TEG (Alemanya), Aimplas (Espanya) i CESAP ( Itàlia).

En el procés d'extrusió, els mesuraments reològiques realitzades van mostrar que les reduccions de viscositat per l'efecte dels ultrasons són entre el 40 al 60 per cent, depenent del material, sense un augment apreciable de la temperatura.

A través d'assaigs de caracterització del material s'ha demostrat que això s'aconsegueix sense variació de les propietats mecàniques. Així doncs, l'efecte dels ultrasons no és permanent i es circumscriu al moment de l'aplicació sobre el polímer. Per tant, Ultramelt aporta beneficis al procés d'extrusió dels termoplàstics pel que fa a l'estalvi d'energia, la millora del rendiment i velocitat del procés.

Participació dels socis

  • RTD Pera (Regne Unit): Disseny i desenvolupament del sistema per a la injecció per emmotllament
  • FHG-TEG (Alemanya): Desenvolupament del ultrasò, disseny i fabricació del sistema
  • Aimplas (Espanya): Desenvolupament d'eines per a l'estudi reològic del procés. Caracterització de l'efecte dels ultrasons sobre el material.
  • CESAP (Itàlia): Formació, proves, certificats, i ajuda als transformadors de plàstics.

Socis del projecte

  • PMMDA , Regne Unit: 85 associats que representen els fabricants i distribuïdors de maquinària.
  • DPF , Dinamarca: 320 associats que representen a través de 11 sectors industrials a convertidors de plàstic i subministradors de matèries primeres i maquinària.
  • AVEP , Espanya: 188 associats que representen a empresaris del plàstic.
  • Assocomaplast , Itàlia: 169 associats que representen els fabricants de maquinària per a plàstic i cautxú.
S'ha comprovat també que la influència del procés Ultramelt depèn del MFI del material, del tipus de polímer i de les condicions del procés que s'utilitzin
Ultramelt també s'ha aplicat al procés de modelat per injecció. Utilitzant un sistema prototip, s'ha descobert que es pot aconseguir que augmenti la longitud de flux del plàstic fins a un 200 per cent per a certs materials, utilitzant les mateixes condicions d'injecció. En aplicar els ultrasons baixa la viscositat de la fosa i en conseqüència, la pressió requerida durant la fase d'ompliment baixa. Utilitzant la mateixa mida de peça i les mateixes condicions en el procés, es pot reduir el temps d'injecció per al modelat d'un PP en un 40 per cent (de 1'3 a 0'7 segons) aconseguint la mateixa pressió d'injecció.

S'ha comprovat també que la influència del procés Ultramelt depèn del MFI (índex de fluïdesa) del material, del tipus de polímer i de les condicions del procés que s'utilitzin. El major augment en la fluïdesa s'ha aconseguit amb un PP de baix MFI, grau 3.0.

Com funciona?

La hipòtesi que ha cobrat més força és que els ultrasons augmenten el grau d'alineació de les molècules del polímer, provocant una reducció temporal de la viscositat.

El procés Ultramelt utilitza la vibració ultrasònica de manera nova i original, per la qual es van presentar sol·licituds de patents el 2002.

Actualment el treball va a continuar fent noves proves sobre una gamma més extensa de PP amb diferents graus (MFI) i amb altres materials. El projecte també va a investigar l'efecte de Ultramelt en la reducció del gruix de paret de les peces ja que, sobre la base d'estudis previs, s'hauria assolir una reducció de fins a un 33 per cent. També s'estan desenvolupant casos d'estudi per avaluar l'estalvi potencial d'energia que suposarà l'aplicació de Ultramelt.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico
Asociación Valenciana de Empresarios de Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iPlastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis