Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La bolsa de plástico: en el punto de mira
El sector es defensa davant la polèmica suscitada recentment per la campanya contra les bosses de plàstic

La bossa de plàstic: en el punt de mira

Font: AVEPA28/09/2009

28 setembre 2009

En relació a la campanya massiva duta a terme per alguna gran superfície en contra de la bossa de plàstic i, donant suport directament les manifestacions realitzades per altres associacions del sector (Cicloplast, Fetraplast i Anaip), l'Associació Valenciana d'Empresaris de Plàstics (AVEPA) defensa que el futur d'aquest producte va lligat a un consum responsable ia la clara orientació al reciclatge i reutilització de les bosses de polietilè. Com ens comenta David Rejón, director tècnic de Plàstics Industrials i Comercials de Alfarrasí (PICD), "la borsa de polietilè es pot reciclar al 100% si es fa al contenidor groc, el 70% de les llars la reutilitzen com bossa d'escombraries" .

Des de l'Associació Valenciana de Transformadors de Plàstics, la seva secretària general, Cristina Monge, considera que l'impacte en el nostre teixit industrial és crític, en particular en aquests moments de conjuntura econòmica, però és així mateix una qüestió de mesures adequades.

Els materials biodegradables encara no estan en situació de proveir ni tan sols un escàs percentatge de la demanda

L'ús de bosses biodegradables té encara un llarg camí per recórrer pel que fa al seu desenvolupament i aplicació en el mercat, no es poden prendre decisions de substitució en aquest sentit quan les seves conseqüències no estan degudament avaluades. Els materials biodegradables encara no estan en situació de proveir ni tan sols un escàs percentatge de la demanda, per tant, aquesta no és una solució viable, encara que no hi ha dubte que s'ha de seguir decididament la investigació d'aquests materials. Quant a la borsa de ràfia, igualment la seva producció i transport (en països asiàtics) així com el seu tractament per reutilitzar, que requereix rentar-se, són costos mediambientals tant o més importants que els derivats del material amb què es fabrica la borsa de polietilè .

Fotografia: Carlos Gustavo Curat
Fotografia: Carlos Gustavo Curat.

Preguntes concretes, respostes clares

1. ¿Que opinió té sobre la campanya 'Borsa Caca' llançada per Carrefour?

En opinió del sector es tracta d'una campanya grollera i vulgar i, a més, falsament ecologista que respon a objectius merament econòmics. Així, la campanya:

- Denigra, injustament, a les persones que treballen en el sector de les bosses amb falsos arguments.

- Demonitza a tot un sector del qual viuen més de 350 empreses i 11.000 treballadors.

- Amb l'eslògan "ajuda'm a retirar les bosses de plàstic", ofereixen alternatives (cobrant) que, curiosament, també són de plàstic. En el seu lloc, haurien de concentrar els seus esforços en actuacions de conscienciació ciutadana que promoguin el reciclatge i el consum responsable de les bosses.

2. Estan o no estan prohibides les bosses de plàstic per Llei?

No hi ha legislació espanyola ni europea que prohibeixi les bosses de plàstic. A Espanya hi ha un Pla Nacional Integrat de Residus de 2009 (PNIR) amb l'objectiu de reduir les bosses d'un sol ús, ja que l'impacte ambiental de les bosses no és perquè siguin de plàstic sinó per la seva condició d'un sol ús. Per això, les bosses reutilitzables de plàstic són una alternativa que compleix perfectament amb el PNIR. En qualsevol cas, les bosses actuals de plàstic d'un sol ús són perfectament reciclables si es dipositen al contenidor groc.

Fotografia: Marcel Hol
Fotografia: Marcel Hol.

3. Està fent alguna cosa la indústria de plàstics? ¿Planteja alguna alternativa?

El sector de plàstics comparteix la necessitat de reduir el consum abusiu de les bosses d'un sol ús a través de campanyes d'educació ambiental que evitin el seu abandonament i oferint al consumidor alternatives més ecològiques, com bosses reutilitzables i reciclables. Precisament Aenor acaba de publicar una norma sobre bosses reutilitzables de polietilè (document UNE 53 942-2009), bosses que aporten les següents avantatges:

- Es poden reutilitzar un mínim de 15 vegades, de manera que cada ciutadà deixarà d'utilitzar el 93% de les bosses que feia servir fins ara, passant de 238 bosses habitant / any a 16 bosses habitant / any.

- Compleixen exigents paràmetres tant tècnics com ambientals.

- Són 100% reciclables.

- Ajuden a la reconversió del sector industrial fabricant de bosses a Espanya (350 empreses i 11.000 treballadors).

- Disseny útil i còmode per al consumidor.

- Compleix amb les legislació ambiental espanyola més exigent.

Quines conseqüències té la mesura? Quines són les alternatives? Sobre la teoria de matar mosques a canonades

Borsa de ràfia

La seva producció i transport (en països asiàtics), així com el seu tractament per reutilitzar-la, que requereix ser rentada, són costos mediambientals tant o més importants que els derivats del material amb què es fabrica la borsa de polietilè. Sense mesurar-los i quantificar-Com podem estar segurs que és una millor alternativa mediambiental?

Borsa biodegradable

Els materials biodegradables encara no estan en situació de proveir ni tan sols un escàs percentatge de la demanda. És molt lloable que des dels centres de recerca se segueixi estudiant sobre la seva aplicabilitat, rendibilitat i fonts d'origen però una solució s'ha d'aplicar quan es suport sòlidament la seva sostenibilitat, mai abans. Les bosses biodegradables poden tenir magnífiques aplicacions donades les seves propietats i la seva actual capacitat de producció, com ara les bosses per excrements animals. Però un producte d'ús massiu amb alta demanda a tots els nivells socials té altres consideracions que depenen molt de la font del material amb què es fabrica. La patata i el blat de moro són recursos renovables però no il limitats en el temps i tenen un cost d'oportunitat alimentari.

Borsa de paper

Igualment la sensibilitat mediambiental està mesura per la seva capacitat de reciclatge que exactament en la mateixa mesura depèn del comportament de l'usuari. ¿Hem d'assumir que serà molt millor que en el cas de la borsa per ser de paper? Als països on s'utilitzen les bosses de paper tenen unes pautes de compra molt diferents a les nostres, de fet quan vostè va a comprar, quantes bosses de paper podria agafar al mateix temps per anar caminant a casa?

Fotografia: Antonio Jiménez Alonso
Fotografia: Antonio Jiménez Alonso.
Cal vetllar per un consum i ús responsable de la bossa de plàstic, però demonitzar la seva aplicació, per la qual no existeix millor alternativa mediambiental, és pretensiós, imprudent i molt poc responsable

No hi ha dubte que cal vetllar per un consum i ús responsable de la bossa de plàstic. Tots els esforços destinats al seu reciclatge i reutilització han de formar part dels objectius a assolir, però, demonitzar la seva aplicació, per la qual no existeix millor alternativa mediambiental, és pretensiós, imprudent i molt poc responsable. Tantes vegades, en altres temes hem vist com es "mataven mosques a canonades" i el temps a demostrat que l'alarma social no estava justificada i que les mesures han estat contraproduents, no deixem que la història es repeteixi i posi en el seu camí en perill un sector industrial significatiu en el nostre país.

L'associació Cicloplast dóna resposta als Cinc Falsos Mites sobre les bosses de plàstics. Per ampliar aquesta informació, premi aquí .

Empreses o entitats relacionades

Asociación Valenciana de Empresarios de Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis