Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La precompresión como alternativa
Netstal troba mètodes per injectar amb parets molt primes

La precompressió com a alternativa

Redacció PU15/04/2003

INJECCIÓ

Una forta tendència està afectant últimament al disseny de les peces de plàstic: la reducció del gruix de les parets. En el cas dels envasos, el motiu és clar: reduir costos en matèria primera i en el pes de les peces. En el cas de l'electrònica, un altre sector molt influenciat per aquesta "moda", la raó no és tant reduir costos com donar respostes a una altra tendència igualment poderosa: la miniaturització.
Els envasos empren les parets fines per reduir costos
Els envasos empren les parets fines per reduir costos

La reducció dels gruixos en les parets de les peces de plàstic, una tendència que ha pres força en sectors com el de l'envàs o l'electrònica, està començant a afectar els requisits de control i fins i tot pot arribar a requerir noves tecnologies en les màquines d'injecció. El fabricant de maquinària d'injecció Netstal, a través del seu departament d'aplicacions, ha investigat aquesta tendència i ha dut a terme una sèrie de proves comparatives amb les seves màquines Synergy. La tècnica estudiada és la precompressió, on la compressió de la mescla es desvincula de la fase d'injecció.

En l'àrea de la injecció de gran productivitat, les màquines es dissenyen per elevats rendiments, per la qual cosa estan equipades amb sistemes hidràulics que operen a pressió constant. Aquesta pressió s'obté d'acumuladors hidràulics, de manera que s'aconsegueixen augmentar la capacitat i suportar moviments paral·lels.

En la injecció amb parets molt primes, el procés d'emmotllament (donar forma al component) domina la fase d'injecció. La fase de pressió posterior té una influència molt limitada ja que la refrigeració dura unes poques fraccions de segon. Adaptar-se a la velocitat d'injecció és bàsic sobretot en peces de geometria complexa, com és el cas d'alguns productes del sector electrònic. Igualment important és el control de la pressió per no danyar el motlle. Un altre requisit és omplir les peces completament, el que traduït a números pot significar arribar a 50 o 100 kW en 0,1 segons.

Si s'observa atentament el procés d'injecció es constata que la pressió es retarda respecte a la compressió del material. Això no és important si es disposa d'una gran capacitat d'injecció encara que en cas contrari les cavitats no s'arriben a omplir. A mitjans dels anys setanta es va intentar separar la compressió del material del procés d'injecció. Però augmentar la capacitat d'injecció i la idea es va abandonar.

La precompressió

En la injecció amb parets primes no pot emprar tota la capacitat de les injectores per culpa de la compressió de la mescla: la creació de la pressió es retarda perquè abans es comprimeix el material. Si el motlle té parets molt primes això és problemàtic si la compressió es produeix quan l'article està gairebé ple. A les zones primes del producte la pressió s'ha de crear primer per omplir aquestes zones abans que el material es solidifiqui.

Una forma de solucionar aquest problema és compensar mitjançant un increment en la velocitat d'injecció o una acceleració de la claveguera. Alternativament s'està considerant repescar la idea de la precompressió.

Funcionament

Injectora Synergy
Injectora Synergy
En els plàstics tècnics, com PC i PC / ABS la compressió de la mescla és d'un 10 per cent. (Veure gràfic 1). Aquesta compressió ocorre durant la fase d'injecció.
Gràfica 1: PC / ABS Cycoloy HF1000
Gràfica 1: PC / ABS Cycoloy HF1000

Per separar la compressió del material de la injecció, durant la compressió, el broquet (de vàlvula) ha de romandre tancada fins que s'arribi a la pressió requerida. Durant la injecció, el filtre estarà oberta el mínim temps possible per evitar la pèrdua de pressió. Per a les proves s'ha emprat un filtre feta per Herzog AG , adequada per a pressions de fins a 3.000 bar i temperatures de 400 º C.

Amb la precompressió de la mescla, el control del procés varia lleugerament ja que aquesta es produeix a una velocitat d'avanç del cargol relativament lenta per controlar l'alliberament de la pressió. Mentre la major part de les peces de parets primes es produeixen amb velocitats de 300 a 700 mm / s, la velocitat requerida per a la precompressió varia entre 100 i 200 mm / s.

Gràcies a aquesta lentitud s'obté un control més gran de l'increment de la pressió. Un cop s'ha obtingut el valor de pressió requerit, s'obre la vàlvula i prossegueix el procés d'injecció.

En la gràfica 2 es compara l'increment de la pressió en un procés d'injecció convencional (blau) i en un altre amb precompressió. A la corba blava, la vàlvula s'obre quan comença el moviment d'injecció i és evident que la seva obertura és responsable de la caiguda de la pressió. La major diferència entre les dues corbes correspon a la compressió del material i revela el temps que es perd en la injecció convencional esperant que s'arribi a la pressió requerida.

Gràfica 2: Perfils de la pressió
Gràfica 2: Perfils de la pressió

Netstal ha demanat la patent d'aquest sistema de control de procés, que permet realitzar injeccions de peces de parets molt primes. A més de les proves realitzades amb un client, (on es van injectar peces del sector de les telecomunicacions), la signatura realitza els seus propis test amb motlles de prova.

Segons totes les proves realitzades, la influència de la precompressió és més gran en materials plàstics fàcilment "inflables" que de baixa viscositat. De manera que es pot concloure que aquest procés hauria d'emprar amb aquest tipus de materials i quan es requereixi de pressions en l'àrea de més de 1.500 bar.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    04/07/2024

  • Newsletter Plástico

    27/06/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis