Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El CEP presenta su estudio anual ‘El sector de los Plásticos 2008’
L'estudi publicat en format llibre incorpora dos temes especials com són els bioplàstics i els plàstics reforçats

El CEP presenta el seu estudi anual 'El sector dels Plàstics 2008'

Anna Pueyo12/11/2008
El Centre Espanyol de Plàstics presenta la nova edició de l'estudi 'El sector dels Plàstics 2008' que recull les estadístiques més significatives sobre l'evolució del sector a Espanya i de la indústria en general.

En l'edició de 2008 s'han introduït alguns canvis: la informació gràfica es presenta en un nou estil que permet incrementar la informació i reduir al mateix temps l'espai, és a dir, la informació està més sintetitzada on abunda més material gràfic. D'aquesta manera s'ofereix una publicació més compacta.

El sector industrial en general

Com a novetat s'han incorporat a l'estudi gràfiques d'evolució dels índexs de producció industrial amb l'objectiu de disposar d'informacions actualitzades sobre les tendències del sector industrial a Espanya a nivell general que permetin entendre l'actual context econòmic i com influeix aquest en el sector del plàstic . Aquest gràfic reflecteix com està la situació industrial espanyola respecte als altres països europeus i s'ha de dir que a nivell comercial de mercaderies espanyoles la situació no és molt favorable, baixa el saldo net del comerç exterior de mercaderia. Tal com diu Albert Moreno, enginyer industrial i autor dels estudis que consten en el llibre 'El sector dels Plàstics 2008', es poden assenyalar com a causes principals: l'excessiva dependència energètica, falta de competitivitat i la manca de grans grups industrials nacionals que puguin optimitzar els seus processos gràcies a les economies d'escala i facin locomotora per a la resta d'empreses petites i mitjanes.

Alberto Moreno i Genís de Tera en la presentació de l'estudi
Alberto Moreno i Genís de Tera en la presentació de l'estudi.

La indústria del plàstic

Segons l'estudi l'evolució dels índexs de producció industrial durant l'últim trimestre del 2007 i el primer semestre del 2008 evidencien un clar descens en l'activitat industrial, tant per a la indústria de base fabricant de matèries primeres com la de transformació del plàstic. En les gràfiques comparatives es manifesta clarament la desacceleració generalitzada de l'economia en els països industrialitzats, sent Espanya el que pateix un major impacte i Alemanya el país que suporta millor la conjuntura econòmica.

En relació als preus mitjans dels plàstics estàndard (PVC, PET, PP, etc.), L'estudi indica que tendeixen a moderar-se en el període 2007 i primer semestre del 2008, per tant no hi ha molt increment. Però no passa el mateix amb els preus dels plàstics tècnics que han experimentat alces moderades però contínues durant l'esmentat període.

Espanya és el que pateix un major impacte i Alemanya el país que suporta millor la conjuntura econòmica

Per autonomies, la indústria química segueix un ritme sostingut de creixement a Catalunya, que juntament amb Madrid, València i Andalusia sumen el 73 per cent del total nacional. Quant a la indústria transformadora cal destacar els notables progressos que han experimentat la major part d'autonomies, amb les excepcions de l'estancament a Catalunya i el descens progressiu a Madrid.

Pel que fa al mercat el sector dins de la indústria del plàstic que més abunda és el d'envàs i embalatge (40 per cent), seguit de la construcció (17 per cent), l'automoció (8 per cent), el mobiliari i la decoració (7 per cent), l'electrònica (6 per cent), l'agricultura (5 per cent) i la resta un 17 per cent.

Pel que fa a maquinària d'injecció, el consum està decreixent progressivament des de 2005 i seguirà decreixent durant aquest any a jutjar pels índexs generals de producció industrial de màquines per a usos específics. L'Europa dels 15 és el principal proveïdor d'Espanya, encara que amb un descens notable del volum a causa del descens de la demanda. L'hegemonia d'Alemanya en fabricació de màquines d'injecció és total, seguida d'Àustria, Itàlia, Espanya, França i Holanda.

Albert Moreno explicant un dels gràfics que surt al llibre durant la presentació
Albert Moreno explicant un dels gràfics que surt al llibre durant la presentació.

Capítols destacats

En la present edició de l'estudi de l'estudi del sector dels plàstics s'inclouen dos apartats destacats: els plàstics reforçats i els bioplàstics.

S'ha considerat oportú incloure els plàstics reforçats donada la importància que han anat adquirint les seves aplicacions al llarg dels anys. Segons el llibre, són diverses les fibres de reforç utilitzades, però amb gran diferència la fibra de vidre és la més emprat, pràcticament el 95 per cent dels composites la utilitzen en les seves diferents qualitats. La resta de fibres tenen uns volums molt inferiors, però cal destacar per les seves altes prestacions els compostos de fibra de carboni, aplicat a l'aeronàutica, construcció industrial i material esportiu. Altres fibres emprades són les de polietilè o les de fibres naturals, aquestes últimes van guanyant mercat per us millores de qualitat i preu més controlat.

Perquè hi hagi empreses competitives amb la resta del mercat internacional calen aliances estratègiques amb altres empreses per agafar força i sortir endavant

Pel que fa als bioplàstics o plàstics biodegradables se li ha donat especial atenció a aquesta edició donat l'evolució i compromís que s'ha donat durant aquest any. Els consumidors, usuaris finals, productors i fabricants estan tots molt interessats en els biopolímers, no només per la preocupació que genera l'esgotament progressiu del petroli que eleva els preus de les matèries primeres, sinó que també per un major consciència dels problemes ecològics.

Una visió positiva

En la presentació del llibre, tant Albert Moreno, encarregat de l'estudi, com Genís de Tera, director general del Centre Espanyol de Plàstics, van proposar solucions per al creixement del sector. "Estem pitjor que la resta d'Europa. Per això hem de potenciar la formació perquè hagin tècnics ben qualificats, potenciar més l'I + D + i per donar valor afegit, ja que a Espanya no s'ha invertit molt en aquest sector i crear observatoris. "Comentar Genís de Tera.

Els dos van fer una crida al 'esperit empresarial' atesa la manca de finançament que hi ha i sobretot destacar que perquè hi hagi empreses competitives amb la resta del mercat internacional calen aliances estratègiques amb altres empreses per agafar força i sortir cap endavant, "A Espanya, i sobretot a Catalunya, no hi ha molta costum de fusionar o com a mínim aliar-se amb la competència, això a la llarga, i més en la situació econòmica que hi ha avui dia, farà que desapareguin les petites i mitjanes empreses perquè no podran competir amb les més grans vingudes de fora ", va afegir de Tera.

Empreses o entitats relacionades

Centro Español de Plásticos

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    25/07/2024

  • Newsletter Plástico

    18/07/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis