Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Riesgos y oportunidades para las empresas españolas de plásticos reforzados
Són materials versàtils i lleugers que ofereixen gran llibertat de disseny

Riscos i oportunitats per a les empreses espanyoles de plàstics reforçats

Luis López Mateo.
Col legi Oficial de Químics de València. Col laborador tècnic de Cep / Cepmac
01/11/2005
Des de fa més de seixanta anys que es coneixen bé les especials característiques dels PRF (plàstics reforçats amb fibres) com materials versàtils, capaços de substituir els tradicionals per fabricar peces similars però amb llibertat de disseny, bastant més lleugeres i amb millors propietats mecàniques , químiques i dielèctriques. No obstant això, la seva introducció industrial a cada país, només s'ha produït a mesura que han anat sorgint demandes massives per accedir a determinats béns.
Lògicament, les seves primeres aplicacions van ser peces per a aeronàutica i coets, però la seva popularització a Espanya vi en els anys seixanta, quan sorgeix la societat del benestar i amb ella la demanda social d'accés a l'esport. Els PRF van ser els materials elegits per popularitzar motocicletes, vela lleugera i caravanes i després, també, per equips d'esquí, golf, surf, iots i esports de risc.

Posteriorment, la crisi energètica va portar a la indústria del transport a reduir al màxim els consums de combustible sense pèrdua de potència, i de nou són els PRF els materials preferits per reduir dràsticament el pes d'automòbils, camions i furgonetes. També la indústria de l'alimentació recórrer als plàstics reforçats per aconseguir furgons isotèrmics resistents i lleugers amb els de transportar aliments congelats i refrigerats, i poder distribuir-los en mercats molt llunyans sense perdre valor alimentari.

En el camp de la construcció és potser on més avantatges aporten els PRF. Es va substituir el teulat d'asbest per la placa ondulada translúcida, es va introduir el seu ús en tancs i canonades, cada dia més usats per al transport d'aigües de reg o negres, líquids corrosius o desfets químics, sense pèrdues de fluids. En el sector del sanitari: banyeres, plats de dutxa i fins i tot cabines completes, fabricats amb PRF han aconseguit no només millorar la higiene en vaixells, caravanes i trens, sinó facilitar i abaratir la neteja de lavabos públics i hotels. Igualment, els ponts i viaductes fabricats per pultrusió s'estan imposant a tot el món per la seva lleugeresa, resistència a l'agressió atmosfèrica i baix manteniment.

Moltes altres aplicacions millorant peces de la industrial química, elèctrica o electrònica es podrien enumerar aquí, però només cal considerar l'èxit que estan tenint en el camp de les energies alternatives els molins eòlics, les pales i carcasses es fabriquen amb PRF.

Com a resum podem dir que els PRF són materials "solució", que s'introdueixen amb gran força en un nou mercat, quan substituint altres materials tradicionals, aconsegueixen peces de millor disseny, propietats i pes, reduint el seu cost total. En els casos en què s'aconsegueixen millores, però no econòmiques, també el seu ús està garantit, però el seu creixement depèn de l'evolució dels costos alternatius.

Aquesta presentació pretén analitzar com els profunds canvis polítics, legislatius i econòmics que estem vivint poden afectar la posició en què es troben actualment els PRF a Espanya.

Situació actual

Per conèixer millor la situació actual dels PRF a Espanya s'ha de comparar amb Europa i analitzar l'evolució que totes dues han tingut en els darrers anys, tant al llarg dels anys de gran creixement econòmic de finals del segle anterior, com en els de desacceleració econòmica del present.

La AVK-TV, Federació alemanya de PRF i materials termoestables, publica cada any, durant l'estiu, les xifres de producció de PRF, a Alemanya ia tot Europa (1), durant l'any anterior. A Espanya són el CEP (2) i Anaip (3) que fan el mateix amb la producció nacional. A la taula 1 s'exposen les xifres publicades en els sis últims anys, per veure l'evolució tenint en tant a Espanya com a Europa i comparar-les en el possible, al llarg de l'últim quinquenni.

Producció anual de PRF (Kt).

Com els criteris d'obtenció d'aquestes dades poden variar d'una associació a una altra, els percentatges de producció espanyola respecte a l'europea són discutibles, però la seva evolució, així com la de cada sèrie de produccions, són bastant rigoroses, en estar cadascuna d'elles preparada amb un mateix criteri.

Podem observar que tant en els anys finals del segle passat, anys de gran creixement econòmic, com en els començaments del present, amb el seu estancament, Espanya ha evolucionat per sobre de la mitjana europea, aconseguint un creixement quinquennal, en tones, del 36, 3 per cent, enfront del 13,4 per cent de mitjana europea.

Si ara detallem l'evolució de la producció per sistemes de producció (taula 2), veurem que tant Europa com Espanya, van créixer molt bé en tres sistemes:

• enrrollables mecànic + centrifugació, per fabricar canonades amb que modernitzar la xarxa de drenatges d'aigües negres i productes químics a tot Europa, i així poder complir amb la nova legislació de la UE.

Cal dir que el creixement europeu és bastant més reduït del 94,9 per cent que s'indica a la Taula 2, perquè les xifres corresponents a centrifugació de 1998 anaven incloses en el capítol de diversos.

A Espanya el seu creixement continuarà sent alt en els pròxims anys perquè els programes de transport d'aigua de reg o potable valoren molt evitar les pèrdues durant la seva canalització, cosa que s'aconsegueix plenament amb les canonades de PRF. En l'actualitat ja són sis les empreses constructores a Espanya i s'anuncia l'entrada de la setena aquest mateix any.

• RTM i totes les seves variants, substituint en part als processos a motlle obert, per incrementar notablement la productivitat, alhora que s'eliminen en planta els vapors de monòmers, tan perseguits per la nova legislació mediambiental de la UE.

Taula 1
Taula 1
• Termoplàstics GMT + LFT, que amb els nous desenvolupaments, tant en mantes com en fibres llargues, la seva facilitat de producció i ser reciclables, s'estan utilitzant cada vegada més en peces per a automoció.

L'ús de SMC / BMC decréixer lleugerament a Europa al llarg del període, perquè la crisi econòmica ha afectat molt el sector de la construcció a Europa central i el BMC s'empra sobretot en peces elèctriques i altres per a la construcció.

A més, moltes d'elles han passat a fabricar-se en països asiàtics. En canvi l'SMC, empleat més en automoció, sí va créixer tot i que també aquest sector ha viscut la seva crisi, i al reinstal · lar algunes plantes de muntatge d'automòbils, en països fora de la Unió Europea, també els seus proveïdors de peces tendeixen a instal lar les seves plantes prop d'elles. A Espanya, on la construcció va créixer, va tenir un bon comportament (+21,8 per cent).

La laminació contínua és un capítol que ha experimentat creixement positiu a Europa, tot i que la placa ondulada, que era el seu gran producte, ha anat decreixent. No obstant això, la fabricació de placa plana en continu, per a carrosseries de furgons, caravanes i envans, ha progressat bé a Europa, compensant amb escreix a la placa ondulada. A Espanya la placa plana s'ha considerat sempre en el capítol de motlle obert, de manera que la laminació contínua presenta només el descens de la producció de placa ondulada.

Un cas de creixement selectiu és el de la pultrusió, on les aplicacions substituint a metalls, en viaductes o en perfils han crescut, però els seus costos totals de producció i manteniment són superiors als que ofereix la versió feta en acer. No obstant això, si els seus costos totals inclouen també als ecològics en què s'incorre per a la seva construcció, La versió en PRF és la més econòmica. Les autoritats holandeses així ho van entendre l'hora de triar el PRF pultruído per construir el primer pont llevadís instal a Holanda sobre el canal navegable Zuid-Willemsvaartsi (4). Per raó dels seus costos no hi ha hagut creixement en l'ús de la pultrusió a Europa, tot i els notables èxits que s'estan assolint usant peces pultruídas en obres singulars i les noves possibilitats que ofereixen les resines PUR i els termoplàstics per ampliar el mercat de la pultrusió a altres aplicacions especials (5).

A Espanya hi ha hagut un increment del 16,7 per cent, però el seu ús encara és minoritari, valguin com a testimonis, el pont de vianants per salvar el traçat de l'AVE a Lleida i la torre Rovira de comunicacions.

La majoria de les peces PRF fabricades a Europa ho segueixen sent a motlle obert, i tot i que el notable creixement dels mètodes a motlle tancat han estat a costa d'ells, també la fabricació a motlle obert ha crescut un testimonial 4,8 cent, perquè els sectors on més es segueixen utilitzant aquestes tècniques són nàutica (mercat que ha seguit creixent durant els últims anys), construcció (que amb prou feines ha crescut) i sectors específics on es requereixen peces de grans dimensions en sèries curtes i mitjanes. A Europa ha faltat el creixement de pales per molins eòlics offshore, la instal lació està pendent per problemes polítics.

A Espanya el creixement va ser del 25,8 per cent, una mica inferior a la mitjana, però destacable perquè aquest sistema de producció afecta més del 30 per cent dels PRF fabricats. Aquí també els seus mercats són molt variats, destacant nàutica, piscines, sanitaris i peces industrials grans, especialment les pales per molins eòlics, que a Espanya creixen molt positivament a la calor del Pla de Foment de les Energies Renovables, que preveu duplicar les actuals capacitats espanyoles per a l'any 2010.

Per tant, l'evolució de la producció de PRF, en general, ha estat molt positiva per a Espanya que, amb bona qualitat i costos moderats, ha aconseguit mantenir-se en el cap dels països amb major creixement dins de la Unió Europea.

Empreses o entitats relacionades

Centro Español de Plásticos
Plastics Europe Ibérica

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    25/07/2024

  • Newsletter Plástico

    18/07/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis