Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ángel Lozano, director del Centro Español de Plásticos (CEP)

“El plàstic en l'automoció és una font contínua de millores”

Entrevista a Ángel Lozano, director del Centre Español de Plàstics (CEP)

Irene Relda12/07/2013

Ningú dubta de la importància del plàstic en la fabricació de vehicles. Amb la substitució de peces de metall per materials plàstics es redueix el pes total de l'automòbil i, amb això, es redueixen també el consum de combustible i les emissions de CO2 a la nostra atmosfera. En l'actualitat, el plàstic representa entre un 12 i un 15% del pes dels vehicles. “Aquesta proporció no deixarà de créixer, ja que les exigències quant a la quantitat d'emissions i consums de combustible van directament lligades al pes, sense oblidar-nos de les millores que aporta en temes de seguretat tant activa com a passiva”, explica Ángel Lozano, director del Centre Español de Plàstics (CEP).

Ángel Lozano, director del Centre Español de Plàstics (CEP)
Ángel Lozano, director del Centre Español de Plàstics (CEP).

Què poden fer els plàstics per la indústria de l'automòbil?

Els plàstics són vitals per al futur de la indústria automobilística. Cada nou model que surt al mercat porta aplicades noves solucions basades en els materials plàstics, i això significa noves prestacions i, per descomptat, una reducció en el pes total del vehicle.

I pel control d'emissions?

Cada any les noves directives limiten el volum d'emissions dels vehicles a motor. A més, els fabricants estan dissenyant motors molt més eficaços i, fins i tot, doten als vehicles amb motors híbrids o totalment elèctrics. No obstant això, aquestes reduccions serien menors o impossibles d'aconseguir si no s'incrementés l'ocupació de materials plàstics. A manera d'exemple, al parc automobilístic europeu, amb una mitjana de vida útil de 150.000 quilòmetres, el consum de combustible es redueix en 12 milions de tones a l'any i les emissions de CO2 en 30 milions gràcies a l'ocupació dels plàstics.

Què és el plàstic avui per a un fabricant d'automòbils?

Una font contínua de millores. Cada dia surten al mercat nous productes plàstics o evolucions dels ja existents que permeten als enginyers i dissenyadors realitzar uns desenvolupaments més atrevits tant tècnica com estèticament, aconseguint nous productes que milloren els acabats i les prestacions tècniques, i redueixen el pes dels components.

Imagen

Podria posar un exemple?

L'evolució que han tingut els fars dels automòbils i, dins d'un futur proper, la substitució progressiva que es durà a terme amb els cristalls tradicionals per uns altres de plàstic. En aquest cas, a més de reduir el consum energètic per la reducció de pes, permetrà baixar considerablement el centre de gravetat de l'automòbil, augmentant d'aquesta forma l'estabilitat i seguretat dels automòbils.

Hi ha qui assegura que l'acristalamiento total dels vehicles serà de policarbonat d'aquí a uns anys. Què opina sobre aquest tema?

Des de fa anys s'està investigant i duent a terme nous desenvolupaments per a la substitució de l'acristalamiento dels vehicles per cristalls fabricats en policarbonat. En desenvolupar cristalls amb materials plàstics, els dissenyadors poden crear peces amb formes més grans i complexes, integrar diferents components com les llums de fre i, a més, millorar l'estètica reduint el pes final del vehicle. Estic plenament convençut que en un proper futur, igual que ara no es concep un vehicle amb fars de cristall, tampoc es dissenyaran vehicles sense una ocupació massiva de cristalls fabricats en material plàstic com, per exemple, els sostres panoràmics.

Fins a 120 professionals van participar en les jornades organitzades pel CEP
Fins a 120 professionals van participar en les jornades organitzades pel CEP.

XIII Jornades Internacionals de Plàstics en Automoció

En el transcurs de les XIII Jornades Internacionals de Plàstics en Automoció, organitzades pel Centre Español de Plàstics els passats 19 i 20 de juny a Barcelona, es van presentar ponències i casos d'èxit en la substitució de peces i conjunts que tradicionalment han estat metàl·lics per uns altres totalment de plàstic. “Això no s'aconsegueix de la nit al dia, és un llarg procés evolutiu, doncs com vam veure en una de les ponències, en la substitució de la caixa de pedals d'un automòbil, en la qual hi ha molts components i normes de seguretat que han de complir-se estrictament, els fabricants no sempre accepten canvis tan radicals”, explica Lozano.

Altres ponències es van basar en programes nous que permeten predir els resultats dels dissenys que han realitzat els enginyers sotmetent-los a proves d'estrès i impacte de forma simulada, i una vegada optimitzades simular el procés d'injecció, la qual cosa permet reduir enormement el temps de desenvolupament dels nous productes i el seu cost.

També va haver-hi ponències centrades en les recerques que estan duent a terme, com els plàstics amb memòria que recuperessin la seva forma original després de sofrir un impacte o les noves pintures sobre les quals s'està investigant, on s'aconsegueix que s'acte-reparin després de sofrir una esgarrapada superficial.

On també van coincidir diverses de les ponències va ser en la presentació de nous materials que milloren netament les prestacions dels actualment existents i processos de fabricació mitjançant injecció plàstics de peces amb continguts de fibres de vidre extremadament llargues, partint de matèries primeres estàndards o ben fabricades a mesura paral·lelament durant el mateix procés d'injecció.

Durant les jornades, el sector, malgrat la crisi, apunta Lozano, va mostrar la seva fortalesa i contínua evolució. “No hem d'oblidar-nos que Espanya amb una fabricació de 2 milions d'unitats l'any 2012, s'ha situat novament en segona posició a Europa i la novena en l'àmbit mundial, exportant el 94% de la producció i donant treball al 11% de la població activa d'Espanya”, sosté el director del CEP.

Quin és la proporció de plàstic en un vehicle en l'actualitat? Quin serà aquesta proporció en un futur a mitjà termini?

La proporció de plàstic en els vehicles va augmentant amb cada nou model que surt al mercat, i actualment se situa entre el 12 i el 15%. Aquesta proporció no deixarà de créixer, ja que les exigències quant a la quantitat d'emissions i consums de combustible van directament lligades al pes dels vehicles, sense oblidar-nos de les millores que aporta en temes de seguretat tant activa com a passiva.

Què li queda per conquistar al plàstic en un vehicle?

Amb el desenvolupament dels vehicles elèctrics s'ha obert un nou camp d'aplicació per als materials plàstics. Avui aquest tipus d'automòbils difícilment superen els 200 quilòmetres d'autonomia i una de les raons principals està en el pes total que tenen, descomptant el pes de les bateries.

I, en aquest cas, quines parts o elements de l'automòbil poden substituir-se per compostos plàstics?

Amb els materials plàstics disponibles al mercat s'estan desenvolupant noves aplicacions per substituir parts estructurals dels vehicles que tradicionalment es fabricaven en metall. Gràcies al volum d'unitats que es produeixen dels nous models, serà rendible fabricar-los en materials plàstics com els composites, fins i tot emprant tècniques com les híbrides.

En què s'investiga en l'actualitat?

Actualment, hi ha molts camps de recerca oberts dins del món de l'automòbil ja que es tracta d'una de les indústries tractoras d'Europa. Els fabricants de materials plàstics, així com els centres tecnològics europeus estan treballant en l'obtenció de nous materials i combinacions dels ja existents, conjuntament amb processos productius que permetin millorar les prestacions.

Per exemple…

La millora directa de l'acabat superficial, l'increment de la resistència al rayado, a l'impacte, i a la temperatura o fins i tot que permetin la conductivitat elèctrica de forma controlada.

Si està interessat a rebre les presentacions mostrades durant la jornada o el vídeo de les conferències, pot posar-se en contacte amb el CEP o visitar la seva pàgina web (www.cep-plasticos.com).

Empreses o entitats relacionades

Centro Español de Plásticos

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    25/07/2024

  • Newsletter Plástico

    18/07/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis