Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Rafael Ortega, administrador de Raorsa
“La construcció i joguines no són el que eren però, per contra, es consoliden els sectors alimentari i farmacèutic”

Entrevista a Rafael Ortega, administrador de Raorsa

Redacció Interempresas12/03/2013
El passat 12 de febrer Plàstics Universals - Interempresas va reunir a tots els proveïdors d'inyectoras en una nova edició de la seva reunió anual per realitzar l'Estudi de Mercat de Màquines d'Injecció. Com a novetat, aquest any es van sumar a la cita els subministradors de robots cartesians, els qui van acudir a les instal·lacions de Fira de Barcelona, organitzadora d'Equiplast, per sumar-se a la iniciativa de la revista, secundada per tots els comercializadores de màquines pel modelo per injecció. Van participar tots els subministradors de màquines d'injecció, 24 proveïdors que van vendre el 99% de les inyectoras en 2012, i la major part dels proveïdors de robots cartesians, fins a un total de 19 empreses.

En l'actual moment econòmic les empreses han d'enginyar-les-hi per vendre, quins enginys empren en la seva empresa?

Certament travessem una etapa de decadència mai coneguda fins ara, i que ja s'allarga des de fa uns quants anys. Això sens dubte es nota al nostre mercat, com en molts altres, i sí és cert que en aquests moments devem recolzar al màxim al client final perquè pugui realitzar les inversions necessàries a força d'enginy, col·laboració i sensatesa, però sempre amb els peus en el sòl... és l'única manera que podrem tirar endavant d'aquesta situació de crisi. No podem quedar esperant l'ajuda externa, que trigarà a tornar.

Rafael Ortega
Rafael Ortega.

Els requeriments del transformador de plàstics, són avui diferents als dels bons temps, com l'any 2000, per exemple?

És evident que la situació del mercat ha canviat molt des d'aquella època a la d'avui dia, molts sectors del plàstic fins i tot han desaparegut o són a punt de fer-ho. Avui dia per intentar demostrar que es té capacitat, qualitat i bon fer es precisa de la millor tecnologia possible, dels més avançats sistemes que existeixin al mercat i no per això sense descurar el preu que calgui pagar per ells. La manera de poder ser competitius és invertint en tecnologia, i això es nota en els requeriments que que arriben del transformador dia després de dia.

Esmenti 2 mercats consolidats, 2 mercats amb potencials, i 2 mercats que van ser importants però ja no ho són.

La trajectòria que ens ha portat aquesta crisi ha anat deixant sectors importants a nivells desconeguts d'estancament i fins i tot desaparició i d'altra banda, s'han reforçat i han crescut altres sectors que no estaven tan presents anteriorment. Si bé és cert que el R+D en el sector plàstic creix dia després de dia i això provoca que cada vegada es fabriquin més components del nostre material. És clar que els sectors de construcció i joguines no són el que eren però per contra es consoliden els sectors alimentari i farmacèutic.

S'està tornant a la compra de màquines més senzilles o el transformador segueix convençut que només amb màquines d'alta tecnologia tirarem endavant?

L'adquisició de màquines senzilles i convencionals no és la trajectòria que regna en els últims temps, mes bé el transformador busca maquinària que aporti tecnologia i que sigui eficient energèticament, ja que és l'única manera de poder competir al mercat nacional però sobretot en l'internacional pels aquells que l'exportació sigui la seva principal sortida. Això implica un cost d'inversió inicial una mica més elevat però amb enormes garanties d'èxit a curt/mig termini. El transformador que inverteixi en alta tecnologia avui, serà més gran matí.

Robots

Fins a fa uns anys el potencial de venda de robots (cartesians) a Espanya era important, donat el retard dels transformadors espanyols en matèria d'automatització. Això segueix sent així?

Resulta evident que l'automatització en els últims anys ha estat fantàstica, amb un ritme de creixement molt bo, encara que segurament el mercat espanyol segueixi per darrere pel que fa als nostres veïns europeus en matèria d'automatització. El robot cartesià ha estat sens dubte la part principal de tots els sistemes d'automatització implantats, si ben avui dia cal fer-li un buit important al nostre mercat al robot de 6 eixos també conegut com antropomorfo, el qual s'implanta cada vegada amb més força en el transformador. Encara que és clar que el robot cartesià és el producte estavella i el mercat segueix sent molt important per a aquests robots a dia d'avui.

Quan un transformador vol robotitzar un procés, demanda simplement la compra d'un robot o requereix habitualment assessorament?

Cada vegada el transformador confia més en l'assessorament per part dels professionals de cada sector, això significa que el proveïdor també ha d'estar capacitat per oferir la millor opció per a cada projecte de cada client i, per descomptat per oferir ajuda, assessorament i formació contínua. Un bon servei al client sempre és reeixit per a ambdues parts.

Ha augmentat la compra de línies d'injecció amb el robot, és a dir, tot integrat? O segueix sent més habitual la venda de robots a part de la màquina?

Realment la tendència del transformador a confiar en un sol proveïdor per a l'adquisició del conjunt dels equips ha potenciat que cada dia s'integrin línies d'injecció completes amb robot incorporat per part d'un mateix proveïdor. Aquesta circumstància està donant certa tranquil·litat al transformador si té plena confiança amb el proveïdor que hagi triat per a aquesta implantació. No obstant la venda de robots independents encara segueix sent la més forta en aquests moments amb molta diferència per a màquines noves, i òbviament per les quals ja estan en producció i requereixen ser automatitzades.

Quins han estat les principals millores o evolucions tècniques dels robots en els últims cinc anys?

Realment la principal evolució de la robòtica en els últims temps ha estat ‘la velocitat’. Atès que el sector packaging ha experimentat un creixement notable i un nivell d'exigència altíssim, això ha provocat que el transformador hagi de fabricar productes cada vegada en el menor temps possible... això implica que la robòtica ha d'anar al compàs d'aquesta necessitat i per tant els fabricants han hagut de desenvolupar robòtica d'alta i molt alta velocitat amb la finalitat de sadollar aquest sector de mercat, mitjançant robots cartesians i laterals principalment.

Empreses o entitats relacionades

Raorsa Maquinaria, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    25/07/2024

  • Newsletter Plástico

    18/07/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iPlastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis