Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aplicaciones médicas, composites y tapas se dan la mano con el CEP como anfitrión
Les jorndas CEP-Composites i CEP-Mèdica, un èxit de convocatòria

Aplicacions mèdiques, composites i tapes es donen la mà amb el CEP com a amfitrió

Nerea Gorriti

29/01/2013

El CEP va celebrar amb èxit dues importants jornades: les cèlebres Jornades Internacionals de Materials Composts i el debut de la I Jornada Internacional de Plàstics en el Sector Mèdic, ambdues cites celebrades simultàniament a Barcelona. La primera, veterana, que va celebrar la seva XXI edició els passats 12 i 13 de desembre i la dedicada al sector de la salut el dia 12 que va posar en relleu el creixent interès pel medical, un sector que veu créixer a bon un ritme l'ús del plàstic i les seves tecnologies i amb un potencial de creixement al que tots els participants van fer esment. Ambdues jornades, que van congregar a 206 professionals, van concloure amb un sopar ‘networking tapes’ on els assistents van poder establir contactes.

CEP –Metgessa va començar amb la presentació de José Luis Rodríguez, president del CEP, qui va assenyalar al sector mèdic com una oportunitat per a la indústria del plàstic. Actualment, consumeix a l'any uns 4 milions de tones de plàstic, sent el PVC amb prop d'un 40%, el més demandat. Li segueixen els plàstics tècnics (25%), el polipropilè (20%), el polietilè (10%), el poliestirè (5%) i el policarbonat (5%).

José Luis Rodríguez, president del CEP
José Luis Rodríguez, president del CEP.

Per confirmar la potencialitat del sector, Maria Dolors Nuñez, gestora de projectes d'ACC10, va enumerar una sèrie de factors de creixement que marquen les “megatendencias” d'aquesta indústria i que apunten a un desenvolupament exponencial de futur. La globalització, l'envelliment de la població, la tendència cap a la medicina personalitzada, la cronicitat, l'increment de malalties neurològiques, la incorporació de tecnologies de la comunicació dins del sistema de salut, la pressió sobre els professionals i els sistemes sanitaris per millorar la seva eficiència i eficàcia i, la situació dels recursos econòmics que té els estats sanitaris tant privats com a públics són alguns dels conductors del sector. (Per llegir l'article íntegre de la seva intervenció: enllaci).

Maria Dolors Nuñez, gestora de projectes d'ACC10
Maria Dolors Nuñez, gestora de projectes d'ACC10.

Quant a l'equipament, “els materials i instruments han anat evolucionant des que home és home gràcies a la incorporació d'altres tecnologies, ciències, coneixements que van més enllà de la pura medicina. Ha estat important la incorporació de nous materials com a metalls, polímers o materials orgànics, el desenvolupament de la química o de la farmàcia… i últimament amb la incorporació amb les tecnologies de la comunicació, les TIC”, va apuntar.

Dirk Salzmann de BASF Espanyola va presentar productes per al sector mèdic de l multinacional
Dirk Salzmann de BASF Espanyola va presentar productes per al sector mèdic de l multinacional.

Dirk Salzmann de BASF Espanyola va impartir la jornada ‘plàstics tècnics per al sector sanitari’, on va donar a conèixer els productes químics de la multinacional. Salzmann també va destacar el creixement i envelliment de la població global com “megatendencia” en el sector de la salut i de la nutrició. En 2050 la població aconseguirà els 9.000 milions de persones, 'Com proporcionar aliments i aigua a tots?' 'Com pot contribuir la ciència dels cultius?', assenyalava el representant de la multinacional.

Per BASF són tres els segments en tecnologia mèdica més importants: inhalador, diagnòstic i diabetis. Per assegurar la major puresa i qualitat, la signatura ha adaptat resines especials per als requeriments del sector mèdic, els graus PRO Ultraform PRO “POM, poloximetileno, plàstics per a càrregues mecàniques o tribológicas i Ultradur PRO” PBT (polibutineo tereftalato), plàstics per a alta precisió i estabilitat dimensional.

Ultrason I en aplicacions medicas Membrana de fulla plana
Ultrason I en aplicacions medicas Membrana de fulla plana.

A continuació, es va donar pas a la tecnologia room in room de Krauss Maffei, de mà d'Antonio Muñoz de Coscollola per a la producció de productes per al sector mèdic en condicions de sala blanca. La tecnologia CleanForm de l'empresa alemanya es basa en la producció en sala neta i manteniment en sala grisa, la qual cosa abarateix les tasques de manteniment i canvi de motlle.

Antonio Muñoz de Coscollola presenta la tecnologia CleanForm de Krauss Maffei
Antonio Muñoz de Coscollola presenta la tecnologia CleanForm de Krauss Maffei.

Un de les intervencions que més interès van despertar va ser la de l'estomatólogo i catedràtic Alberto Cervera d'Euroortodoncia sobre brackets dentals termoplàstics en substitució dels de metall. Un exemple d'una petita empresa madrieña que fruit de la seva aposta per la innovació ha aconseguit jugar entre els “grans” fabricants d'aquest tipus de producte. Col·labora amb la Universitat Carlos III en enginyeria de materials, amb beques, contractació de serveis, participació en grups d'estudis, projectes d'investigació i vigilància tecnològica. A més, col·labora amb Tekniker en el camp de la microinjecció a través de la contractació se serveis, projectes d'investigació i vigilància tecnològica.

Actualment la major part dels brackets es fabriquen en acer inoxidable, amb el consegüent impacte estètic en el pacient. Els brackets denominats “estètics” pel seu menor impacte visual, es fabriquen en plàstic, i obtenen l'efecte estètic mitjançant la seva transparència.

Antonio Muñoz de Coscollola i Alberto Cervera d'Euroortodoncia durant el torn de preguntes
Antonio Muñoz de Coscollola i Alberto Cervera d'Euroortodoncia durant el torn de preguntes.

Avui, i fruit de la col·laboració amb tots dos centres, l'oferta d'aquesta empresa presenta els avantatges estètics del plàstic juntament amb unes propietats de resistència similars a les dels brackets metàl·lics. Les prestacions aconseguides pel nou producte es basen principalment en els dos següents factors: la utilització com a material base d'un polímer d'altes prestacions mecàniques, però per contra de molt difícil inyectabilidad, i l'ocupació de les microtecnologías com a mitjà de fabricació, tant del propi motlle, com posteriorment del bracket plàstic mitjançant microinjecció.

Brackets de plàstic vs brackets metàl·lics
Brackets de plàstic vs brackets metàl·lics.

Altra de les intervencions de la jornada va ser la de Laura Valle Ballesteros d'Itene, qui va parlar sobre el packaging farmacèutic: oportunitats i reptes d'un mercat en creixement, en la qual va destacar la seva potencialitat per volum de creixement malgrat ser un mercat molt exigent per la normativa, sobre les últimes innovacions dirigides a facilitar informació al pacient i la previsió d'una major demanda de medicines biotecnològiques la qual cosa implicarà que s'emprin envasos amb millors prestacions que els actuals i que garanteixin l'adequada protecció d'aquest tipus de medicaments. Recentment ha escrit un article sobre aquest tema per Interempresas: http://www.interempresas.net/farmacia/articulos/102911-el-envase-farmaceutico.html

Altres empreses que van participar en CEP-Mèdica van ser Ineos Polyolefins Europe, Sabic Innovative Plastics, PlasticsEurope Ibèrica, Dupont Ibèrica, Tecnoprocesos Control i Sistemes, Wittenburg BF i Sivart.

Gran afluència de públic en CEP-Composites
Gran afluència de públic en CEP-Composites.

CEP-Composites

Les Jornades Internacionals de Materials Composts, un any més, van reunir a professionals de sectors susceptibles d'utilitzar composites, com són les indústries de la construcció o dels adhesius estructurals, entre uns altres. Les tecnologies van tenir un gran protagonisme durant la trobada com les de motlle tancat, també les noves generacions de resines de polièster, els assajos de composites reforçats amb fibres llargues, el seguiment de guarit en materials composts mitjançant anàlisi dielèctrica avançada, les estratègies en composites termostables per complir amb futures reglamentacions de VOCs, un nou sistema de calefacció elèctrica per a motlles de materials composts, diferents solucions per a aplicacions en estructures de tipus sándwich, l'aprofitament integral dels composites fora d'ús, procés d'extrusió de fibres i compostos plàstics, composites en l'energia eòlica, els nanocomposites, les unions adhesives, i un llarg etcètera. Van participar empreses com Acciona Infraestructures, Zwick, 3M, Umicore, Gairesa, Ashland Chemical Hispània, Mon Direct Market, Gazechim Composites, CCP Composites, Euroresins, Netzsch i Mágnum Venus, entre unes altres, així com centres tecnològics com Gaiker o Ascamm, ICV (Institut de Ceràmica Vidre del CSIC) o la Universitat de Girona.

De forma paral·lela a les conferències es va habilitar un espai on les empreses vinculades amb els materials composts disposaven del seu propi stand d'exhibició, convertint-se en un interessant espai per a la informació i el networking.

Albert Moreno, president del CEP 2002-2006 va presentar l'Estudi del Sector dels Plàstics 2012 en l'esdeveniment de la nit...
Albert Moreno, president del CEP 2002-2006 va presentar l'Estudi del Sector dels Plàstics 2012 en l'esdeveniment de la nit.

Una nit de tapes i contactes

El passat 12 de desembre la Trobada Anual del Plàstic va concloure amb un sopar que el CEP va denominar 'Networking Tapes' en la qual els assistents van tenir ocasió de practicar el fer contactes amb diferents empreses del sector, combinant les relacions professionals amb la degustació de tapes.

Es va realitzar la presentació de l'Estudi del Sector dels Plàstics 2012. Albert Moreno, president del CEP 2002-2006 i director del propi estudi des de fa més de 7 anys, va anar el responsable de mostrar alguna de les xifres més representatives d'aquesta última edició, així com les conclusions i tendències més destacades per a aquest proper 2013.

L'estudi del sector es troba disponible en format paper així com en format digital a través d'un CD interactiu.

El CEP ja està treballant en l'organització d'una nova trobada pel 2013, tractant d'incorporar elements innovadors, mantenint al mateix temps l'essència de la fórmula del 'networking' original.

Empreses o entitats relacionades

Centro Español de Plásticos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    04/07/2024

  • Newsletter Plástico

    27/06/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+iPlastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis