Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La venta de inyectoras
Segons l'estudi de mercat realitzat per Plàstics Universals, amb la participació d'uns proveïdors que representen prop del 90 per cent de les vendes

La venda d'injectores

Ibon Linazisoro i Nerea Gorriti01/02/2005
La reunió anual que Plàstics Universals organitza per congregar a les principals empreses del sector de la injecció a Espanya es va celebrar el passat mes de gener a la seu del Centre Espanyol de Plàstic a Barcelona. Com ja és habitual, els representants de les diferents firmes, que representaven prop del 90 per cent de les vendes a Espanya, van mantenir una taula rodona on van analitzar i contrastar els canvis que el sector de la injecció ha experimentat durant l'últim any. Una reunió de la qual es van desprendre interessants idees que han marcat l'any 2004: un espectacular increment de les vendes de màquina asiàtica en detriment de les europees i del mercat de segona mà, la indústria del packaging alimentari i agrícola com a potencial font de creixement per el sector del plàstic o aspectes relacionats amb el propi sector a Espanya, com la necessitat de crear un organisme regulador que agrupi i vetlli per les empreses que formen el segment de la injecció a Espanya o fins i tot la unànime convicció que la fira Equiplast de Barcelona se celebra en una data poc adequada per a aquestes empreses expositores.
Situació de mercat, inquietuds de l'empresari, canvis en el sector. Aquests i altres temes van fonamentar la reunió de caràcter anual que Plàstics Universals manté amb els principals responsables del panorama de subministradors d'injectores de plàstic a Espanya. Una de les conclusions de la mateixa és que Espanya té un parc envellit de prop de 20.000 màquines per a l'emmotllament per injecció.

Responsables de firmes de primer nivell com Actronic (Billion), Arburg, Battenfeld, Centrotécnica (Italtech, Boy), Coscollola Comercial (Krauss Maffei), Demag, Erinca, Ferromatik, Fultech Systems (Chen D'Plastics Machinery), Helmut Roegele (Engel) , Husky, Indústries Deu, Italprensas Sandretto, JTP, Just In Time Plastics (APM), Karplast (OIMA i BM Biraghi), Negri Bossi, Netstal i Protecnos, van posar en comú aspectes relatius a la marxa d'un sector que, donat l'actual panorama d'alentiment del creixement econòmic, també ha pogut veure's afectat.

Un primer punt en el qual tots es van mostrar d'acord va ser el poc apropiat de les dates en què se celebrarà el certamen Equiplast, del 14 al 18 de novembre, a Barcelona. La majoria considera que la fira s'ha organitzat en una data que poc beneficia els expositors. Consideren que l'època ideal per celebrar el certamen seria a l'octubre, perquè les negociacions que es desenvolupen en el marc d'una fira en la segona meitat de novembre es comptabilitzen en l'exercici següent.

Tecnologia ¿realitat o intenció?

La inversió i l'actualització tecnològica han estat i són dos dels conceptes més sonats en aquest i altres sectors. Però... és la tecnologia una garantia d'èxit d'una empresa del sector? Ángel Lozano, de Battenfeld, manifesta que "la tecnologia no garanteix l'èxit, però ajuda a aconseguir-ho. Crec que s'han de distribuir les empreses del sector com a mínim en tres grans grups d'empreses, tenint en compte el tipus de producte que fabriquen. En el primer hi hauria les empreses que necessiten utilitzar màquines de la més alta tecnologia ja que els seus productes requereixen una exigència de qualitat extrema i en moltes ocasions pateixen altres processos posteriors amb un alt valor afegit. En el segon, que en volum és més gran que l'anterior, també necessiten màquines d'alta tecnologia, encara que les exigències de qualitat del producte que fabriquen són elevades però no tan extremes com en el grup anterior. Un tercer grup podria definir-se com el sector de la peça industrial i abasta totes les branques de producció del sector transformador. Les exigències de qualitat no són altes però la competitivitat en preus si és extrema, de manera que aconseguir el preu més baix de la peça transformada sembla l'únic objectiu. En qualsevol cas el transformador ha de mirar al futur i ser conscient que no hi ha marges per a poder realitzar produccions defectuoses ni amb alts consums energètics i, en el cas de realitzar-les, aquests costos sempre repercuteixen directament sobre el benefici net industrial ".

Invertir en noves tecnologies, en màquines especials o màquines equipades amb funcions especials ajuda a garantir el compliment de compromisos, aconseguir cicles més curts i ser més competitius. No obstant això, segons es va comentar a la reunió, no garanteix l'èxit, en un moment de gran competència en el mercat amb una forta entrada de màquines asiàtiques en el mercat espanyol. "Es vol imposar un altre tipus de màquina, però els preus manen i en la màquina hidràulica el preu continua sent inferior".

José A. Rodríguez (Negri Bossi) assenyala: "La innovació tecnològica és vital tant per al fabricant de les màquines com per al propi transformador. En un sector on precisament s'està patint la pressió dels preus dels productes asiàtics, és fonamental diferenciar mitjançant una aposta per nous productes de major tecnologia i que marquin distàncies amb els competidors d'aquests països de baixos preus. En aquest sentit existeix certament una inquietud per part dels transformadors per aplicar noves tecnologies o sistemes de transformació que, encara que la inversió sigui més gran, els permeti disposar d'un estalvi en costos de treball i una millora en la qualitat dels seus productes. Un exemple clar són les màquines d'accionament totalment elèctric que, encara que lentament, com passa amb qualsevol innovació important, es van introduint en el nostre mercat amb gran satisfacció d'aquells industrials que s'han decidit a fer aquest pas ".

Imagen
Invertir en noves tecnologies, en màquines especials o màquines equipades amb funcions especials ajuda a garantir el compliment de compromisos, aconseguir cicles més curts i ser més competitius

Mercats, amenaces i reptes

Segons Josep Piró, responsable de Netstal Màquines, "estem en un món on es té més en compte la façana i el cotxe que es veu fora, que la màquina que treballa dins. L'empresari viu una època amb marges petits en què, tot i els baixos interessos, sospesa molt les seves inversions i així el parc espanyol d'injectores està molt envellit ". És cert que fins al 2000 es va invertir, però més a ampliar que a renovar, de manera que avui un gran percentatge de les màquines d'injecció de plàstic a Espanya estan obsoletes i no són rendibles ". Segons Piró, s'ha de tenir en compte que en altres països hi ha una rotació del 75 al 85 per cent de maquinària cada set o deu anys mentre que a Espanya durant vint anys. Va afegir que travessem un moment en què prevalen les fusions i en el que algun empresari es preocupa més per trobar comprador per a la seva companyia, que a invertir per competir. També ha lamentat que el sector de l'automòbil amenaci de tant en tant amb anar-se'n.
La reunió va donar peu a debatre diferents punts de vista en relació amb el futur de la màquina senzilla. Si bé hi ha qui preveuen que la màquina petita i senzilla d'origen europeu desapareixerà en deu o vint anys, un altre grup dels allí presents considera que les preus d'aquest tipus de màquines disminuiran i se seguiran comercialitzant
La pèrdua de competitivitat pels preus, la pujada de la inflació espanyola enfront de països veïns, obliguen a que "per ser competitius hem d'augmentar molt la productivitat. I això només s'aconsegueix mitjançant la formació i la inversió tecnològica ", afirma el responsable de Netstal, el qual afegeix que, sovint, l'industrial espanyol, poc donat al risc," només inverteix quan ja té signat la comanda del seu client " .

Xavier Llinàs, director general de Husky Iberia és més optimista, "En comparació amb l'estranger, a Espanya el creixement de màquina d'injecció és superior a altres països. La tendència encara és a l'alça i jo crec que això ho hem de valorar positivament ".

Pedro Ordejón, Director Gerent de Demag Ergotech Espanya, considera que no només les empreses deixen de venir a Espanya i altres se'n van, sinó que les filials han perdut pes. "Ara la presa de decisions es duu a terme exclusivament a Alemanya, Itàlia, o fins i tot a la Xina, on hi ha les cases mare. Són elles les que també distribueixen les vendes a nivell internacional per globalitzar comandes, unitats, preus, descomptes ... "

El segment de segona mà està afectat

Aquesta és opinió unànime en la reunió. El client constata que, pel mateix preu que una màquina reconstruïda, pot adquirir un model asiàtic i que aquesta és la tònica general que els empresaris estan mantenint. Lozano (Battenfeld) apunta que "l'empresari ha de mentalitzar-se que el mercat de segona mà està desapareixent a un ritme molt ràpid i que no han d'esperar l'obtenció de grans ingressos, com passava fa anys, per la venda dels seus màquines velles que en molts casos tenen més de 20 o 25 anys d'ús continuat. Han modernitzar el seu parc ràpidament si volen seguir sent competitius tecnològicament en el mercat actual ".

"Les multinacionals també estan comprant màquina xinesa", assegura Joaquín Rabinad, Gerent de Ferromatik.

José Alberto Villatoro, de Protecnos, comparteix aquest argument "Ja no és rendible reconstruir una màquina vella. Val la pena comprar màquina importada, que sempre oferirà l'avantatge de producte nou, amb tecnologia actual, a preu molt semblant ". Agustín Durán, de Centrotécnica, opina que "potser no és rendible reconstruir maquinària d'un cert tonatge, enfront del cost de les màquines asiàtiques, però en màquines de més de 600 tones de força de tancament sí que ho és, no només per l'alt cost de la maquinària nova, sinó perquè el valor afegit de la reconstrucció i actualització tècnica d'aquestes màquines si es justifica. I de fet aquest petit nínxol de mercat d'ocasió segueix existint ".

Segons Antonio Muñoz, director comercial de Coscollola Comercial (representant de Krauss Maffei), "la versió estratègica des de la nostra casa matriu a Munic, on es troba Krauss Maffei, és clara. El sector de l'automòbil a Espanya està en un moment baix ". Afegeix que, "el sector que ha representat un dels pilars per a la indústria espanyola està afectat. A més, la capacitat nacional en R + D per crear nous productes és limitada ".

Cap al packaging alimentari i l'agrícola

La diversificació es presenta com una possibilitat interessant per al sector de la injecció. La creixent demanda d'aliments envasats per un canvi d'hàbits alimentaris i per l'envelliment de la població han incentivat la fabricació de nous productes, materials, i dissenys per al sector de l'envàs i embalatge. En aquest sentit, el sector de la injecció veu en aquest segment un mercat potencial. Segons Pedro Ordejón (Demag) "la gent, sobretot els joves i els grans, cerca productes envasats i fàcils d'obrir. Les xifres parlen per si soles: a Estats Units el 80 per cent de la població consumeix menjar precuinat, cosa que genera un enorme consum de packaging ".

La importància de les noves tecnologies juga aquí un paper fonamental ja que, a més de desenvolupar nous materials i aplicar nous i innovadors dissenys als envasos, és la que ha d'aportar una sèrie de característiques i prestacions a l'envàs com són un increment de la conservació de productes, augmentar la dates de caducitat o preservar els aromes del producte.

També assenyala que aquest envelliment de la població es tradueix en un substancial increment de medicaments i aplicacions medicinals que requereixen també nous envasos. Ordejón (Demag) també considera que cada vegada es consumeix menys producte termoconformat i cada vegada més producte injectat.

També el segment de l'agricultura és un mercat suggerent per al sector de l'envàs i embalatge.

Imagen

El futur de la màquina estàndard

La reunió va donar peu a debatre diferents punts de vista en relació amb el futur de la màquina senzilla. Si bé hi ha qui preveuen que la màquina petita i senzilla d'origen europeu desapareixerà en deu o vint anys, un altre grup dels allí presents considera que les preus d'aquest tipus de màquines disminuiran i se seguiran comercialitzant. "La màquina senzilla no va a desaparèixer per molt que creixi la competència de màquina asiàtica". Ordejón (Demag) apunta que fins i tot un dels plans de Demag per als propers cinc anys és potenciar les màquines petites.

Tocar el dos (Netstal) apunta que "la realitat és que els preus de les màquines estàndard estan

descendint fins a nivells molt baixos a causa de la gran competència que hi ha al mercat per la màquina asiàtica ".

Màquina europea VS màquina Xina ¿poden competir?

Lluís Llorca, d'Indústries Deu, es pregunta "Què entenem per màquina europea? ¿Dissenyada i fabricada a Europa? ¿Fabricada a Àsia (per exemple) sota disseny europeu, però amb mà d'obra asiàtica? Si en aquest segon cas la màquina no és europea, per pròpia experiència podem dir que aquest tipus de màquines sí que pot competir en qualitat i per descomptat en preus amb les europees ".

L'entrada al mercat d'una gran quantitat de producte asiàtic obliga el sector a plantejar-se per la qualitat de les noves màquines procedents d'Àsia. És la qualitat igual? ¿Pot un client confiar en una màquina xinesa, per exemple? Lluis Llorca continua: "Àsia té una gran capacitat de fabricar productes amb qualitat. És el cas d'empreses europees que fabriquen en aquest continent, la Xina, Taiwan, Corea, etc. Tot depèn del grau de disseny tecnològic que sustenta aquesta fabricació. "

Joaquín Rabinad (Ferromatik) comenta que "la competència asiàtica està fent que la baralla entre els fabricants europeus pel preu sigui cada vegada més ferotge. El que ofereix el preu més baix és el que ven. De vegades, el preu ofert ni tan sols arriba als costos de fabricació de la màquina, aquesta és la realitat ".

Villatoro (Protecnos) creu que "hi ha màquines europees competint molt de prop amb les xineses, concretament, màquines de més de 140 tones. I això ho estem veient dia a dia, quan veiem les ofertes de la nostra competència. Aquesta és una realitat inqüestionable ".

No tots els congregats comparteixen l'opinió. Segons Ordejón (Demag), "és impossible. Hi ha una variació lògica simplement de cost, del nivell de vida, de costos de fabricació d'una màquina xinesa a una europea del 60 per cent. És impossible que puguin competir ".

En aquest sentit, Villatoro (Protecnos) considera que la competència per vendre injectores és molt agressiva, fins al punt que algunes empreses europees, estan venent per sota dels seus costos operatius i aquesta és la gran preocupació actual ".

Vicente Pérez, de JTP (APM) considera que és un error distingir entre màquines asiàtiques i europees, quan mirem al gran mercat de la màquina / aplicació / material estàndard, ja que la qualitat de fabricació, tecnologia i servei provinent, per exemple, de fabricants de Taiwan iguala i fins i tot supera alguns productes europeus, amb preus molt competitius.

Els mínims de qualitat que exigeix el mercat ja es donen ara com ara en gairebé totes les marques presents en el mercat
Una altra dificultat afegida a l'hora de vendre injectores a Espanya, en opinió de Muñoz (Coscollola) és que "una gran part de les decisions es prenen en altres països". Un argument que comparteix Demag "les grans multinacionals no et demanen ofertes. Ets informat que hi ha un projecte en marxa per la teva representada. Llavors passa el responsable tècnic de la filial a Espanya perquè doni les seves opinions ". Vicente Pérez, de JTP (APM) replica a això que el gran mercat a Espanya no està en mans de les multinacionals, sinó de mitjans i petits fabricants particulars, que són els que constitueixen les grans xifres de vendes.

JA Rodríguez (Negri Bossi) pensa que "les màquines europees de menys tonatge se seguiran fabricant i competint amb les màquines asiàtiques o de qualsevol altra futura procedència. Indubtablement s'hauran d'adoptar nous sistemes de fabricació, o fins i tot produir-les en aquells països europeus on els costos siguin més econòmics per fer-les el més competitives possibles. Però encara tot i les diferències que hi haurà amb les màquines asiàtiques, la seva qualitat i prestacions seguiran gaudint de les preferències d'un sector molt ampli de clients ".

La supervivència de les pimes

Les petites empreses són sens dubte les més afectades per la debilitat actual. Tant, que els allí reunits consideren que són moltes les que de mica en mica desapareixeran: "una empresa amb quatre o set màquines no és viable, tret que sigui una empresa familiar. De la mateixa manera que el mini va difondre no té futur a Galícia, tampoc ho tindran les mini empreses en la indústria del plàstic. Qui ha deixat morir la seva maquinària a poc a poc, de cop no la podrà renovar ".

Rabinad (Ferromatik) creu que "el problema és que algunes empreses familiars s'han basat massa en uns costos baixos. Com que no ha renovat maquinària, les seves màquines són bastant antigues i no poden aconseguir nous clients. Aquests es van a altres empreses amb maquinària més moderna que s'ofereixen actualment amb preus molt competitius per poder injectar aquestes peces ". Afegeix que "l'empresa familiar durant molts anys ha fet molts diners i en comptes d'invertir-en nova maquinària l'ha invertit en altres coses".

No obstant això, Villatoro, de Protecnos, creu que cal valorar a les petites empreses, que necessàriament es veuen obligues a 'resistir', ja que normalment sustenten les necessitats d'una economia familiar. Però aquesta transposició de criteris acaba per convertir-se en un mal endèmic del nostre país, ja que desvirtua la finalitat de l'empresa, convertint-exclusivament en un mitjà econòmic de 'millor supervivència'.

Piró (Netstal). "El sector s'ha recolzat massa en la mà d'obra barata i poc en la investigació, qualitat i productivitat, i si no inverteix en formació i en tecnologia, anirà malament perquè aquí ja no som barats. Un país que no crea riquesa no se sosté ".

Segons JA Rodríguez (Negri Bossi) "l'empresa familiar en aquest sector, com en altres tants de la indústria espanyola en general, ha estat i continua sent un important motor en l'activitat econòmica del sector plàstic. No s'ha d'oblidar que és amb molt el percentatge més significatiu de la indústria transformadora espanyola. És cert que algunes firmes per no tenir assegurada una continuïtat en els seus descendents, no han dut a terme les actualitzacions de màquines, sistemes de gestió, etc., Que els nous temps exigeixen, però un nombre important de les mateixes s'ha professionalitzat i portat a terme les accions necessàries per adaptar-se a les condicions del mercat ".

Bernat Alberca, de Italprensas Sandretto, pensa que "la injecció de plàstic és i seguirà sent un factor molt important en el procés de transformació de tots els sectors de la indústria. En aquest sentit Espanya en 10 anys ha experimentat un important canvi en l'aspecte tecnològic. Però també és cert que fa 15 o 20 anys també hi havia un important parc de maquinària d'injecció i durant aquest temps s'han pogut produir situacions semblants a les d'avui en dia.

Els mínims de qualitat que exigeix el mercat ja es donen ara per ara en gairebé totes les marques presents al mercat. Per tant cada vegada hi ha més competència respecte als preus, el que diferenciarà una marca d'una altra serà l'organització del servei post-venda que ofereixi, la rapidesa de resposta, la seva presència real en les diferents zones del territori i fins i tot la implicació en el procés productiu del client ".

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    04/07/2024

  • Newsletter Plástico

    27/06/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis