Cadagua - Equips per al tractament de fangs i llots

Assecat tèrmic de fangs: i generació d'energia

Fotografia de Assecat tèrmic de fangs
La necessitat de buscar com disposar finalment dels biosólidos generats en les depuradores d'aigües residuals urbanes, ha impulsat el procés d'assecat tèrmic consistent en l'aplicació de calor per a l'evaporació de gran part de l'aigua intersticial continguda en aquests biosólidos procedents de les depuradores.

A través d'aquest procés en reduir-se el volum dels fangs generats s'aconsegueix una millor disposició final dels mateixos que a més en molts casos poden ser utilitzats com a fertilitzant per millorar la qualitat del sòl i com a combustible en determinats processos industrials.

Mitjançant la cogeneració en una planta d'aigües residuals urbanes es produeix energia mecànica i tèrmica a partir del gas de digestió que pot ser al seu torn utilitzat com a combustible per a motors de combustió interna o turbines de gas. La cogeneració en una depuradora d'aigües residuals urbanes satisfà dos objectius bàsics: un d'econòmic i un altre mediambiental.

Amb aquest procés es produeix energia elèctrica reduint els costos d'explotació i produint calor, la qual cosa permet aconseguir, mitjançant assecat tèrmic, un producte: el biosólido sec granulado, de molt reduït volum, altament higienizat i amb una potencial utilitat posterior.

Cadagua explica entre les seves referències amb la major planta d'Assecat Tèrmic de Fangs d'Europa (Sud, Madrid 300.000 t/any) en modalitat de concessió; nou contractes en total i tres dels quals a Polònia.