Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Antonio Granero Ramírez, decano del Colegio Oficial de Arquitectos de Madrid
“La rehabilitació ha de ser un camp prioritari d'exercici professional”

Entrevista a José Antonio Graner Ramírez, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid

Redacció Interempresas18/04/2012

18 d'abril de 2012

A pocs dies que la I Setmana Internacional de la Construcció obri les seves portes en Ifema, José Antonio Graner Ramírez, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid, repassa la difícil situació que travessa el sector i detalla els elements amb els quals aquesta important cita firal pot contribuir a dinamitzar la professió.
José Antonio Graner Ramírez, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid
José Antonio Graner Ramírez, degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Madrid.

Quin és en aquests moments la situació del sector que vostè representa i com està afrontant la crisi econòmica?

El sector de l'arquitectura està en una situació crítica a Espanya, tant per l'absència d'inversió privada i pública, com pels impagaments generalitzats, la falta de crèdit i la paralització de molts treballs.

El mercat de serveis professionals s'ha deteriorat en tot el referent a condicions de contractació, honoraris i responsabilitat, mentre que els professionals estan extraordinàriament considerats en el panorama internacional.

Això ha portat a un procés de reconversió generalitzat, ja que la formació de l'arquitecte permet la seva orientació a nous camps d'exercici professional, en gestió empresarial i de processos, en la indústria i l'administració, en l'energia i el transport, en la mobilitat, l'accessibilitat universal i la seguretat laboral, que havien estat abandonats. Però a més la incorporació a nous àmbits geogràfics, suposa l'èxode de molts arquitectes i empreses, amb el desgast que suposa prescindir de talent i experiència.

Pot donar-nos xifres o dades que avalin aquests arguments?

En l'enquesta realitzada entre arquitectes de Madrid, a l'inici de l'any, les dades de descens d'activitat i ingressos són molt cridaners, i addicionalment s'han enfonsat estructures empresarials amb la desaparició d'un 40% dels estudis, reduint la grandària dels restants, i quedant molts professionals en atur sense cobertura alguna. No obstant això les escoles d'arquitectura segueixen recollint als millors estudiants, oferint una formació integral en disciplines tècniques i humanístiques, que prepara excel·lents professionals amb capacitats per desenvolupar activitat en nombrosos camps i formes d'exercici.

“Les administracions no poden seguir donant l'esquena a un sector que ha estat fonamental en l'economia nacional”

Quins són els reptes de futur d'aquest sector?

Els reptes no són de futur, sinó ja de present, i són tots els que tenen a veure amb la qualitat de vida, la responsabilitat amb el nostre entorn, i la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

A Espanya no tornaran índexs de construcció semblats als de 2003-2007, ara és temps d'arreglar coses, de rehabilitació del patrimoni edificat, i la recuperació i regeneració d'àrees urbanes, tant en el centre històric com en àmbits perifèrics degradats.

La rehabilitació ha de ser un camp prioritari d'exercici professional. A Espanya hi ha 6.000.000 d'habitatges de més de 50 anys. La intervenció en un 5% anual suposaria 300.000 habitatges, i la intervenció ha de ser completa, arquitectònica, en condicions d'habitabilitat, constructives i d'eficiència energètica.

Com pot ajudar la Setmana Internacional de la Construcció a la creació de negoci i dinamització del sector?

Des dels plantejaments de qualitat, sostenibilitat i eficiència, la reflexió que tots hem de fer és sobre la necessitat de revisar normatives i legislació, que facilitin i viabilicen les intervencions i els criteris professionals.

Els arquitectes, ens obrim a altres camps d'exercici professional, on podem aplicar i desenvolupar capacitats de la nostra formació a l'entorn dels sectors afins, en la indústria, en l'energia i el transport, la mobilitat, l'accessibilitat universal, en la seguretat laboral, en el facility, construct i asset management, en la cooperació internacional etc. I molt d'això, d'alguna forma, pugues i ha de tenir presència en la Setmana Internacional de la Construcció.

Quin paper juga la R+D+i?

El R+D+i està present en el sector de la construcció i totes les indústries i serveis afins, i hem de fer partícip a la societat del nostre compromís. Les administracions no poden seguir donant l'esquena a un sector que ha estat fonamental en l'economia nacional, creador de desenvolupament i activitat, i base de la presència internacional d'Espanya, amb prestigi tant econòmic com a social i cultural.

Empreses o entitats relacionades

Construtec - IFEMA
Veteco - IFEMA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Obras públicas

    08/10/2024

  • Newsletter Obras públicas

    03/10/2024

Enllaços destacats

XVIII 2024 Premios Potencia 21 noviembre, Madrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis