Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El papel apuesta por el uso eficiente de los recursos naturales y la economía baja en carbono

Nova Memòria de Sostenibilitat d'Aspapel

El paper aposta per l'ús eficient dels recursos naturals i l'economia baixa en carboni

Redacció Interempresas25/11/2011

25 de novembre de 2011

La nova Memòria de Sostenibilitat del sector paperer editada per Aspapel és una aposta per la bioeconomía, una economia baixa en carboni, basada en l'ús eficient dels recursos naturals. Per a la seva elaboració s'ha obtingut informació dels diferents indicadors a través de les empreses del sector, la qual cosa permet oferir un tractament global, d'àmbit sectorial. En aquesta tercera edició de la memòria de sostenibilitat s'ha adoptat la metodologia GRI, amb la verificació de Bureau Veritas, obtenint la qualificació GRI B+. Aquest document resumeix alguns dels aspectes més significatius de la memòria, que pot trobar-se al complet en la web d'Aspapel: www.aspapel.es.

Foto: John-Nyberg
Foto: John-Nyberg

La clau està en l'optimització de l'ús de la fusta, el recurs natural i renovable en què es basa la producció de paper. Es tracta de produir cel·lulosa i paper a partir de la fusta, i a més bioenergia, biocombustibles, biocomposites… en fàbriques verdes, que generen ocupacions verdes en zones rurals; i de produir paper reciclat en zones urbanes, en fàbriques integrades amb instal·lacions de gestió de residus, obtenint també el màxim aprofitament del reciclatge del paper i el cartró, utilitzant els residus del procés en la fabricació de productes modelats, aïllants, biocomposites de residus de paper… i en última instància valorizando el seu poder energètic.

El paper creix en els arbres i fa créixer els arbres

El paper sí creix en els arbres. Per això és natural i renovable. I a més el paper fa créixer els arbres: més paper significa més arbres i més ocupació rural.

Més paper = més arbres
A Espanya, la fusta amb la qual es fa el paper es planta i es conrea en 359.000 hectàrees de plantacions, gestionades sosteniblement, que estan contínuament regenerant-se i replantándose i contribueixen a incrementar la superfície arbolada.

Més paper = més ocupació rural
Les plantacions per a paper suposen en l'àmbit rural uns 4.120 ocupacions directes relacionades amb els treballs de repoblació i selvicultura dels cultius de fusta. A aquestes ocupacions directes cal sumar gairebé 12.360 ocupacions indirectes (maquinària, transport, tallers…) que suposen una important via de dinamització del desenvolupament rural.

  • 359.000 hectàrees de plantacions per al sector paper
  • 4.120 ocupacions directes i 12.360 ocupacions indirectes en les plantacions
  • 21 milions de tones CO2 equivalent emmagatzemats (l'eucaliptus fixa a l'any el doble de carboni que el castanyer)
  • Certificació forestal: 100% de les fàbriques de cel·lulosa; 100% dels proveïdors de cel·lulosa a fàbriques integrades i 65% dels proveïdors de fusta, però solament 7,5% de la superfície forestal.

Més paper = menys CO2
Aquestes plantacions són grans embornals de CO2 (emmagatzemen 21 milions de tones CO2 equivalent: l'eucaliptus fixa a l'any el doble de carboni que el castanyer i cinc vegades més ràpid que l'alzina).

Compromís amb la gestió forestal sostenible

El 33% de les fàbriques del sector (el 100% de les fàbriques de cel·lulosa) tenen certificada la seva cadena de custòdia. També estan certificats el 100% dels proveïdors de cel·lulosa a fàbriques integrades i el 65% dels proveïdors de fusta. Malgrat això, solament el 10,7% de la fusta consumida pel sector en 2010 era certificada. És necessari ara ampliar la superfície forestal nacional certificada (actualment solament un 7,5%, enfront d'un 30% de mitjana europea).

Promoure l'oferta de fusta nacional certificada, és el camí per incrementar l'oferta de producte certificat al mercat. En 2010, estava certificat el 24% de la producció de cel·lulosa de mercat i el 6,5% de la producció de paper.

La fàbrica eficient

La revolució mediambiental protagonitzada per la indústria de la cel·lulosa i el paper en els últims anys, ha fet realitat en el sector el concepte de fàbrica eficient, tant en termes mediambientals com a econòmics. Eficiència energètica, eficiència en l'ús d'aigua i eficiència en la gestió dels residus del procés són els tres principals pilars d'aquesta revolució verda.

La gairebé totalitat de la producció (93%) es fabrica baix sistemes de gestió mediambiental certificats.

Combustibles més nets i renovables
El gas natural suposa el 64% dels combustibles utilitzats pel sector i la biomassa el 34%, mentre el consum de carbó i fuel oil, que era ja molt baix (5% del total en 2006), redueix el seu pes fins al 2%.

Cogeneració, l'energia eficient, reconeguda com MTD (Millor Tecnologia Disponible)
Amb una potència instal·lada en cogeneració d'1.105 MWe en 2010, el sector paperer no solament produeix l'energia que consumeix sinó que aporta els seus excedents al sistema. Malgrat la crisi econòmica la potència instal·lada en cogeneració ha aconseguit cert increment (25 MWe addicionals) pel que fa a 2006.

El sector ha aconseguit desacoblar l'evolució de les emissions tant de la producció de paper i cel·lulosa com de la generació d'electricitat

El total d'emissions de CO2 del sector és de 4,4 milions de tones. Les emissions de SOTA2 i NOx se situen en 2010 entorn de 4.300 i 12.400 tones, respectivament.

  • 93% de la producció amb SGM certificat
  • Combustibles: 64% gas natural i 34% biomassa
  • Cogeneració: 1.105 MWe de potència instal·lada en energia eficient
  • 11% menys d'aigua utilitzada (2007-2010)
  • 9% menys d'abocament per t de cel·lulosa i 10% menys per t de paper (2007-2010)
  • 61% de residus del procés valorizados en ús directe agrícola, indústria ceràmica, compostatge, indústria cementera…

Valorització dels residus del processo
El 61% dels residus del procés paperer es valorizan per diferents vies: ús directe agrícola (32%), indústria ceràmica (10%), compostatge (9%), indústria cementera (7%).

Menys aigua i abocaments més nets
Amb una producció similar de pasta i paper, la utilització total d'aigua en 2010 s'ha reduït un 11,2% pel que fa a 2006. Els abocaments han millorat en tots els paràmetres i també han seguit disminuint en el període 2007-2010, fins a situar-se en 31,9 m3/tona per a la pasta (enfront de 35 m3/tona en 2006), i en 7,8 m3/tona per al paper (enfront de 8,7 m3/tona en 2006).

Reciclatge: el desafiament de millorar un èxit

El reciclatge de paper i cartró a Espanya és la història de l'èxit de l'esforç i el compromís col·lectiu dels ciutadans, les administracions públiques i la pròpia indústria paperera. Partint d'una situació molt més modesta, hem aconseguit en pocs anys l'elit de la recuperació i el reciclatge. En la societat del reciclatge, la indústria paperera exerceix un paper protagonista. Els productes paperers són 100% reciclables i el paper és el material que més es recicla a Espanya.

Recuperem per al seu reciclatge 4,6 milions de tones de paper i cartró usat: El 71,9% del total de paper i cartró que consumim. I aquesta xifra suposa la permanència en el Club del 70%, en el qual ja ingressem en 2009, alternant-nos amb els països capdavanters a tot el món en recuperació de paper i cartró.

Foto: George-Bosela
Foto: George-Bosela
  • 4,6 milions de tones de paper i cartró usat recuperades per al seu reciclatge (el 71,9% del total de paper i cartró consumit)
  • 5,1 milions de tones de paper usat reciclades per la indústria paperera espanyola, al capdavant del reciclatge europeu solament darrere d'Alemanya.

La indústria paperera espanyola va reciclar en 2010 més de 5 milions de tones de paper usat. Aquesta dada ens situa al capdavant del reciclatge a Europa, solament per darrere d'Alemanya en volum de paper reciclat, i pràcticament empatats amb França i Itàlia en la segona posició.

El cicle del paper, el cicle de la vida

Fent un pas més enllà del consum responsable, avui la societat demanda productes integrats en el cicle natural, que procedeixen de la naturalesa, són reciclables i retornen a la naturalesa. I pocs productes com el paper poden complir satisfactòriament tots aquests requisits que planteja ja el consumidor del futur en aquesta societat del reciclatge i del bioconsumo.

La resposta està en la pròpia naturalesa que innova sense parar per garantir el seu propi futur. I en el sector paperer aquest futur ja ha començat, amb productes intel·ligents que interactuen amb el consumidor (papers termosensibles que ens diuen si la fruita està o no madura, embalatges de paper i cartró capaços d'emmagatzemar dades mèdiques i recordar-te quan has de prendre la teva medicina), bateries de paper, pantalles de fibra fabricades amb cel·lulosa…

Foto: Billy Alexander
Foto: Billy Alexander.
  • Taxa d'exportacions: 52% per a la cel·lulosa i 49% per al paper
  • Ocupacions: 17.200 directes i 85.000 indirectes
  • Ocupació fixa i qualificat i alta productivitat
  • Gran potencial de generació d'ocupació verda
  • La societat demanda productes integrats en el cicle natural, que procedeixen de la naturalesa, són reciclables i retornen a la naturalesa.

Darrere dels productes paperers hi ha un sector que genera riquesa des d'un clar compromís amb la sostenibilitat: exporta la meitat de la seva producció (el 52% de la cel·lulosa i el 49% del paper), crea ocupació estable i qualificat i, amb l'aprofitament d'un recurs natural i renovable en el qual Espanya té un gran potencial encara desaprofitat, és un sector clau per al futur industrial del nostre país.

El subministrament de matèries primeres a la indústria paperera és un bon exemple del potencial de generació d'ocupació verda del sector. En 2010 d'unes compres de matèries primeres que ascendeixen en total a gairebé 7,9 milions de tones el 24% correspon a fibra verge, el 65% a fibra recuperada i el 11% a materials auxiliars.

L'ocupació directa ascendeix a 17.200 persones, al que cal sumar 85.000 ocupacions indirectes, un 5% menys que en 2006. Una pèrdua de llocs de treball moderada en comparació el conjunt de l'economia espanyola, que posa de manifest la qualitat de l'ocupació en el sector, que es caracteritza per la seva estabilitat, qualificació i alta productivitat.

Foto: Billy Alexander
Foto: Billy Alexander.

Objectius compliments i nous objectius

Després d'un període especialment difícil, com ha estat 2007-2010, aprofundir en l'objectiu de potenciar la competitivitat del sector és tasca prioritària per als propers anys, de manera que la indústria paperera contribueixi de forma rellevant a la recuperació econòmica.

Com a nous objectius de cara a 2011-2013, es plantegen millores per a un transport més sostenible en el sector (ampliació de la càrrega màxima dels camions, accés al ferrocarril…) i iniciatives proactives en l'àmbit de la seguretat del producte paperer i de la salut del consumidor.

S'ha treballat també reforçant la informació sobre consum responsable de paper i sobre requisits mediambientals dels papers, a través de l'edició i difusió de publicacions, com a Consum i Reciclatge de Paper i Cartró en la RSC i facilitant directament informació a empreses, bancs i organismes públics interessats en el tema. Aquesta línia d'actuació queda també oberta per seguir desenvolupant-la en els propers tres anys.

Amb l'objectiu de contribuir a l'educació forestal i l'educació per al reciclatge, al llarg del període 2007-2010, Aspapel ha desarrolllado diferents programes i activitats, que s'amplien i mantenen per als propers tres anys.

Intensificar la relació amb els grups d'interès, és un altre objectiu en el qual seguirà treballant. Al llarg del període 2007-2010, s'han celebrat 4 sessions obertes sobre diferents temes (2007: 4 llegendes de paper; 2008: La recepta de la sostenibilitat paperera; 2009: Paper. El camí al futur sostenible; 2010: Arbre. Paper. Planeta), s'han editat i distribuït publicacions com a Paper. Mites enfront de Dades, s'ha facilitat informació anual sobre l'evolució dels indicadors de sostenibilitat del sector i s'han organitzat visites a instal·lacions industrials papereres. Així mateix, s'ha treballat amb els grups d'interès en un procés de consulta prèvia a l'edició de la ‘Memòria de Sostenibilitat’.

foto

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón
Bureau Veritas Iberia, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Obras públicas

    30/07/2024

  • Newsletter Obras públicas

    25/07/2024

Enllaços destacats

XVIII 2024 Premios Potencia 21 noviembre, Madrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis