Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pilar Gegúndez, Jefa del Servicio de Entorno y Medioambiente de Lafarge Cementos
"Lafarge Cementos és la primera empresa de construcció que utilitza sacs de paper i palets certificats FSC"

Entrevista a Pilar Gegúndez, cap del Servei d'Entorn i Medi Ambient de Lafarge Cementos

Nerea Gorriti22/10/2008
WWF / Adena va llançar durant Construtec la WWF Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal, una aliança amb gairebé una vintena d'empreses a Espanya i Portugal per frenar les tales il legals i promoure la conservació i la certificació FSC en els boscos més amenaçats del planeta. L'acte va ser inaugurat per Soraya Rodríguez, Secretària d'Estat de Cooperació Internacional. En Interempreses Construcció hem volgut parlar amb Pilar Gegúndez Cambra, cap del Servei d'Entorn i Medi Ambient de Lafarge Cementos , per ser la primera empresa en el món del seu sector a utilitzar sacs de paper i palets certificats FSC.
Pilar Gegúndez, cap del Servei d'Entorn i Medi Ambient de Lafarge Cementos
Pilar Gegúndez, cap del Servei d'Entorn i Medi Ambient de Lafarge Cementos.

En primer lloc, vostè és responsable de medi ambient i sostenibilitat de recursos, pot explicar en què consisteix aquest departament?

Des del departament es promou el compliment de la Política de Medi Ambient del Grup Lafarge, i particularment: el desenvolupament de l'activitat de valorització de residus, disminuint en la mesura possible el consum de recursos naturals no renovables, seguiment de les accions necessàries per complir amb els compromisos de reducció d'emissió de CO 2, proposar, desenvolupar i implantar accions de millora necessàries per a l'adaptació proactiva a la normativa ambiental que es va gestant a la UE, i mantenir els Sistemes de Gestió de Medi Ambient, basats en les Normes i Auditories del Grup Lafarge, assegurar l'evolució sostenible de l'empresa en el seu entorn fomentant acords de participació en la gestió ambiental de l'empresa amb universitats i ONG.

Pot definir el concepte de sostenibilitat per a una empresa de construcció com Lafarge Cementos?

Es tracta de treballar de forma equilibrada en el desenvolupament econòmic, en el respecte del medi ambient i en la responsabilitat social per garantir la viabilitat del negoci a llarg termini. Ja no es pot garantir la continuïtat de les empreses que no treballen amb aquesta triple òptica.

Quin tipus de compromís té Lafarge Cementos com a membre de la Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal de la WWF / Adena?

Donar suport als principis de gestió forestal sostenible a través del consum responsable de fusta i paper. Per a això, s'ha elaborat una política d'actuació on es manifesta el compromís amb la transparència en el mercat de productes forestals, la gestió forestal responsable i la certificació forestal creïble que s'ha traslladat als nostres proveïdors de paper i fusta.
El pla d'acció que tenim a un any vista és aconseguir la certificació FSC del 25 per cent dels sacs que posem en el mercat; crear la demanda i certificació també dels proveïdors de palets, ampliar l'ús de paper reciclat i certificat FSC a l'oficina i en fullets / revistes de comunicació interna i externa.

Lafarge s'ha convertit en la primera companyia del món en el seu sector a utilitzar sacs de paper i palets certificats FSC. Pot explicar de què va el projecte?

Sobre la base d'un acord signat amb WWF / Adena, una de les organitzacions mundials de conservació de la natura, Lafarge Cementos s'ha compromès a la gestió forestal sostenible a través del consum responsable del paper i la fusta. Amb aquesta iniciativa, Lafarge Cementos ha rebut la certificació del Consell d'Administració Forestal (FSC, de les seves sigles en anglès), que constitueix un sistema de control que garanteix que els materials amb què es fabriquen els sacs i palets procedeixen de fonts sostenibles, legals i controlades. Per WWF / Adena, el compromís de Lafarge Cementos suposa un gran exemple ambiental i social, que contribueix a millorar la gestió dels boscos del planeta.

La fabricació de sacs per al sector de la construcció a Espanya és de 631 milions d'unitats a l'any, el que implica la tala aproximada de 1.236.760 arbres. Proporcionalment, Lafarge Cementos consumeix anualment 28 milions de sacs, això significa la tala de 49.000 arbres, cosa que representa un 4 per cent del total. A Espanya es consumeix al voltant de 2 / 3 de productes de fusta importats. El 16 per cent d'aquesta fusta procedeix de països on les tales il legals i insostenibles són pràctiques habituals.

La iniciativa de Lafarge Cementos genera avenços molt importants que dinamitzen el sector forestal. En a penes una dècada, el compromís d'empreses líders del mercat ha contribuït enormement a facilitar la certificació FSC de més de 100 milions d'hectàrees a tot el món. Aquesta iniciativa és important per Lafarge Cementos perquè està en línia amb la política de protecció mediambiental del Grup Lafarge i amb l'acord que té subscrit amb WWF Internacional, per poder millorar ambientalment els seus processos de producció.

L'aposta de Lafarge Cementos per aquesta certificació demostra que les empreses poden incorporar polítiques de responsabilitat social corporativa, reforçant encara més el seu lideratge empresarial.

Lafarge ha estat la primera empresa a utilitzar palets i sacs amb el certificat FSC
Lafarge ha estat la primera empresa a utilitzar palets i sacs amb el certificat FSC.

Com comença aquesta iniciativa?

La iniciativa s'emmarca en l'acord que tenim amb WWF Internacional per poder millorar ambientalment els nostres processos de producció. Una de les línies principals de l'acord amb l'ONG és el foment i respecte de la biodiversitat i aquesta iniciativa de consum responsable de productes forestals reverteix directament en el respecte de la biodiversitat dels boscos, que han de ser explotats per produir paper o fusta.

Una mica d'història

Lafarge Cementos és una companyia que produeix i ven materials i serveis per a la construcció que va iniciar la seva activitat a Espanya el 1901 amb la denominació Asland i que, des de 1989, pertany al Grup Lafarge, multinacional líder en materials de construcció i primer productor mundial de ciment.
A Espanya, genera més de 1.000 llocs de treball repartits en tres fàbriques (Montcada i Reixac, Sagunt i Villaluenga de la Sagra), una estació de mòlta (Tarragona); les seves oficines centrals (Madrid) i vuit punts de distribució (Cartagena, Riba-roja de Túria, Castelló, Barcelona, Azuqueca de Henares, Abroñigal, Manzanares i Guadarrama).

El Grup Lafarge és líder mundial en el sector dels materials de construcció. Lafarge ocupa una posició capdavantera en totes les seves branques d'activitat: Ciment, Àrids i Formigó i Guix. El Grup compta amb 90.000 empleats i està present en un total de 76 països. El 2007, la seva xifra de negoci va ascendir a 17.600 milions d'euros, amb un resultat net atribuïble al Grup de 1.900 milions d'euros. Lafarge és l'única empresa del sector de la construcció que figura a la llista 2008 de les 100 multinacionals més compromeses en matèria de desenvolupament sostenible.

Des de fa anys, el creixement de Lafarge s'emmarca en una estratègia de desenvolupament sostenible: la seva experiència i èxit concilien eficàcia industrial, creació de valor, respecte a les persones ia les cultures, protecció del medi ambient i estalvi en recursos naturals i energia.
La companyia dirigeix els seus esforços cap al desenvolupament de productes innovadors i de solucions que generin un valor afegit als professionals del sector i redueixin l'impacte mediambiental. El Grup és líder en investigació i desenvolupament de materials de construcció. En el seu centre d'investigació de Lió, França, treballen més de 500 empleats procedents de països de tot el món.

Lafarge col·labora amb arquitectes i enginyers per tal d'adaptar les característiques dels productes a les seves necessitats i promoure mètodes de construcció sostenibles que limitin l'impacte mediambiental i que garanteixin la màxima qualitat en termes de durabilitat i estètica. En els últims 15 anys, el Grup ha participat en la construcció de projectes arquitectònics innovadors en tot el món.

A quins reptes s'han enfrontat?

En ser pioners en la demanda de paper industrial certificat per a la seva aplicació en la fabricació de sacs, s'ha hagut de crear i auditar la traçabilitat de la certificació des dels boscos fins el productor final de sacs, que és el que ens subministra directament. No tots els nostres subministradors de paper i fusta tenen encara disponibilitat d'accedir a la matèria primera certificada.

En el cas de material d'oficina, el mercat ja demanda amb més regularitat paper certificat FSC.

WWF / Adena va aprofitar la passada edició de Construtec, celebrada del 7 al 11 d'octubre a Madrid...
WWF / Adena va aprofitar la passada edició de Construtec, celebrada del 7 al 11 d'octubre a Madrid, per presentar WWF Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal, l'aliança que busca frenar les tales il legals i promoure la conservació i la certificació FSC en els boscos més amenaçats del planeta.

La WWF Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal és una eina que incentiva el consum informat i responsable de Fusta, paper i suro entre les empreses portugueses i espanyoles. Aquesta iniciativa pretén contribuir, des del mercat, a frenar la pèrdua i degradació dels boscos de tot el món. Mitjançant la iniciativa, les empreses es comprometen a desenvolupar un Programa de Compra Responsable de Productes Forestals que augmenta progressivament el proveïment de productes certificats per sistemes creïbles com el FSC (Forest Stewardship Council), màxima garantia del seu origen legal i sostenible.

Empreses o entitats relacionades

Construtec - IFEMA

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

    Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

  • Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

    Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Obras públicas

    05/09/2024

  • Newsletter Obras públicas

    03/09/2024

Enllaços destacats

XVIII 2024 Premios Potencia 21 noviembre, Madrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis