Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a “Permaneceremos muy fieles a nuestro símbolo de identidad”
Entrevista a Pedro Luis Fernández, president de GAM

“Romandrem molt fidels al nostre símbol d'identitat”

David Muñoz03/03/2014

En les seves més de deu anys de vida, General de Lloguer de Maquinària (GAM), que té des dels seus inicis a l'elefant com a símbol d'identitat, ha pretès ‘trepitjar fort al mercat’ i emprendre línies d'actuació que poc o gens tinguessin a veure amb les fórmules tradicionals utilitzades en el sector espanyol de lloguer de maquinària. De fet, un dels seus objectius fundacionals va ser canviar la fesomia d'un mercat que sempre s'ha caracteritzat per una forta atomització. En Interempresas hem tingut l'oportunitat de repassar al costat del fundador de la companyia i actual president, Pedro Luis Fernández, els principals esdeveniments que han marcat l'esdevenir de GAM des dels seus inicis en 2003, així com les principals línies estratègiques que està desenvolupant.

Corria l'any 2003 quan GAM ‘revolucionava’ el lloguer de maquinària a Espanya presentant un concepte empresarial completament nou en aquest mercat. Enfront de la forta atomització que caracteritzava al sector en aquells anys, aquesta signatura apostava per una concentració d'empreses que permetés traspassar barreres geogràfiques i del propi negoci. Per dur a terme aquest projecte GAM va néixer de la compra de tres alquiladores de referència a les seves respectives regions i que atresoraven ja una llarga experiència al mercat, com eren Aldaiturriaga, Alquioviedo i T. Cabrera. Qui ideo aquest nou projecte, el qual responia a les sigles de GAM (General de Lloguer de Maquinària), va anar Pedro Luis Fernández, qui segueix estant avui al capdavant de la companyia com a president de la mateixa i qui reconeix a Interempresas que el balanç d'aquests més de deu anys de treball no pot ser un altre que positiu: “Ha estat una marxa molt intensa i enriquidora, amb dos períodes clarament diferenciats per un entorn de mercat de signe contrari. Sobre manera, crec que hem après molt”.

Pedro Luis Fernández, president de GAM
Pedro Luis Fernández, president de GAM.

Des dels seus inicis, GAM va aportar noves idees al negoci del lloguer. “GAM va ser pionera en dos fronts: d'una banda a impulsar la professionalització d'aquest sector mitjançant la creació d'empreses de major grandària i per tant, amb major capacitat per donar un major i millor servei; i per un altre, en la proposta de valor als clients, a través del concepte de finestreta única”, reconeix el president de la companyia.

La veritat és que aquest model va ser imitat, en bona part, per altres grups de lloguer que van ser apareixent posteriorment al mercat espanyol, fins a configurar un nou paisatge en el qual avui conviuen grans signatures nacionals i internacionals i empreses més petites d'àmbit d'actuació més local. “Crec que si un analitza els actors al mercat nacional, és evident que el model iniciat per GAM ha estat imitat posteriorment per altres signatures del sector. Dit això, també és cert que el mercat segueix estant atomitzat, encara que en menor mesura. Segueixen existint empreses de menor grandària molt enfocades a un mercat més local”, reconeix Pedro Luis Fernández.

Sortida a Borsa

Un altre aspecte en el qual GAM va ser totalment pionera al mercat espanyol del lloguer va ser la seva sortida a Borsa. Ho va fer al juny de 2006, convertint-se en el primer (i fins ara únic) operador del sector que cotitza en Borsa. “Estar als mercats ens ha ajudat no només (fonamentalment en els primers anys) per la part del finançament, sinó especialment pel respatller que això suposa a la serietat i fiabilitat de la nostra companyia. Com a empresa cotitzada estem obligats a complir amb una sèrie d'exigències regulatòries que sens dubte contribueixen a transmetre un missatge de transparència i bon govern”, assegura Pedro Luis Fernández sobre aquesta iniciativa.

Des dels seus inicis, GAM s'ha marcat oferir una visió diferent del lloguer de maquinària

Des dels seus inicis, GAM s'ha marcat oferir una visió diferent del lloguer de maquinària.

També constitueix una fita important en la història de GAM la compra en 2007 de la signatura especialitzada en el lloguer de plataformes aèries Vilatel. Fins a aquest moment havien adquirit altres empreses com a J. Crespo, Safe 2000, TC Renda Més… però el desemborsament que van fer per Vilatel, fins a aquest moment, era impensable en aquest mercat. El president de GAM analitza d'aquesta manera l'operació i el que va suposar per al Grup: “Vilatel era una empresa consolidada, amb gran prestigi en el sector de lloguer en elevació i amb un mercat de client industrial que ens va aportar diversificació geogràfica i d'activitat. En aquest sentit, l'elevació segueix sent una de les línies fonamentals de la nostra activitat”.

Seguint en el temps, a intervinguts-finals de 2007 a Espanya van començar a apreciar-se els primers símptomes de crisi econòmica. GAM no ha estat aliena als efectes tan negatius que ha tingut la recessió sobre el teixit empresarial del nostre país, havent de fer, com la gran majoria de les companyies, una important reestructuració. “Han estat uns anys de gran sacrifici per a tots: treballadors, accionistes, proveïdors, entitats financeres… uns anys en què hem hagut de prendre decisions dures, però alhora necessàries per seguir endavant. Al temps, hem aprofundit en l'obertura a nous mercats i nous negocis. En aquest període, la companyia ha reduït el seu deute de manera significativa, la qual cosa aporta estabilitat per al futur”, indica el màxim responsable de GAM.

L'elevació es consolida com una de les principals línies de negoci de GAM

L'elevació es consolida com una de les principals línies de negoci de GAM.

Diversificació

Igual que altres agents que operen al mercat del lloguer, GAM també ha seguit l'estratègia de la diversificació per intentar ‘capejar el temporal’, obrint-se pas, cada vegada més, en altres mercats diferents al tradicional de la construcció. “Ara tenim el negoci molt més diversificat cap als serveis industrials, els manteniments, etc. De fet, jo diria que actualment tenim un negoci amb un pes equilibrat entre totes les activitats, encara que comptem amb una mica més de rellevància en el sector industrial i de manteniment”.

En aquest sentit i emmarcat en el seu concepte de proveïdor integral de solucions, o alquilador generalista, GAM va ser creant amb el temps divisions especialitzades per donar un servei adaptat a cadascuna de les necessitats: GAM Verd, GAM Energia, GAM Infraestructures… El Grup, encara que manté aquesta línia de diversificació, ha apostat en aquests últims anys per mantenir una única marca. “Mantenim aquesta estratègia quant a prestar serveis en altres sectors més enllà del merament constructiu o d'infraestructures, encara que a nivell comercial i de marca hem recuperat la força de la marca GAM com a única”, reconeix Pedro Luis Fernández.

Imagen

La diversificació empresa pel Grup s'aprecia fins i tot en la definició que fa del seu propi negoci. Del clàssic concepte d'alquilador de maquinària ha passat a definir-se com un ‘gestor integral de serveis de maquinària’. Però, quines activitats inclouen realment en aquesta categoria? Segons el president de GAM, “fonamentalment qualsevol servei que tingui a veure amb la maquinària, des del seu lloguer fins a la gestió de compra i/o venda de maquinària usada, passant pel manteniment de flotes, formació en el seu maneig, assegurances, transport…”.

"Actualment, més del 50% de les nostres vendes procedeixen dels mercats internacionals”, confirma el president de GAM

Internacionalització

GAM va començar a sortir d'Espanya abans fins i tot d'apreciar-se els primers símptomes de la crisi. L'any 2004, ja estava present a Portugal. Precisament aquesta aposta per la internacionalització de la companyia ha estat un dels factors claus que li han permès sobrellevar la caiguda d'activitat soferta al mercat espanyol. “Crec que aquest ha estat un dels encerts d'aquesta companyia. Nosaltres comencem fortament a Europa de l'Est en 2007 i al començament de 2008 ja estàvem presents a Mèxic i Brasil, al que després, fins a finals de 2009, van seguir uns altres com Perú, Panamà, Xile, Colòmbia… Actualment, més del 50% de les nostres vendes procedeixen dels mercats internacionals”, confirma el president de GAM.

El Grup explica avui, a nivell general, amb més de 40 delegacions a nivell internacional, principalment a la zona de Llatinoamèrica. “El que ocorre –aclareix Pedro Luis Fernández- és que en països com Mèxic o Brasil, tan extensos, en termes de presència un podria pensar que encara som petits, però estem en aquelles zones de major activitat econòmica. Això ens dóna oportunitats de seguir creixent en tots ells”.

En aquest procés d'internacionalització de GAM han contribuït fortament les pròpies empreses constructores espanyoles que han vingut desenvolupant durant els últims anys projectes fora de les nostres fronteres, i que volien gaudir en aquests països de la mateixa qualitat en el servei que tenien a Espanya. “Els clients espanyols han ajudat en els començaments de la implantació de GAM en cadascun dels països on estan, òbviament compten amb l'experiència d'un bon servei a Espanya i per tant confien en nosaltres. Però això és només al principi, després, com aquí, hem de seguir demostrant la nostra proposta de valor”, afegeix el màxim responsable de GAM.

La maquinària de GAM ha participat en la construcció d'algunes de les infraestructures més rellevants del nostre país i de fora de les nostres...

La maquinària de GAM ha participat en la construcció d'algunes de les infraestructures més rellevants del nostre país i de fora de les nostres fronteres.

Participació en treballs rellevants

Fruit de la seva activitat de lloguer, en aquests més de deu anys de vida la llista de treballs rellevants en els quals ha participat GAM amb les seves màquines és realment llarga. Preguntat sobre si hi ha algun del que se sentin especialment orgullosos en la companyia, el seu president respon: “No m'agradaria deixar cap fora, perquè la gent que ha treballat més directament en cadascun d'ells se sent orgullosa i satisfeta. El que sí és cert és que alguns tenen més impacte mediàtic, com poden ser les obres del Canal de Panamà, les obres dels estadis que es van fer per l'Eurocopa o els més recents per al proper mundial de futbol, les línies del metro a Lima… A més de la nostra presència en pràcticament tots els trams de l'AVE que es van construir a Espanya. Encara ara tenim una presència rellevant en el tram de Galícia”.

GAM ha celebrat recentment el seu 10º aniversari amb la presentació del llibre ‘El perill de l'èxit’
GAM ha celebrat recentment el seu 10º aniversari amb la presentació del llibre ‘El perill de l'èxit’.

I de cara al futur més immediat, quins són les previsions de GAM? Seguirà ‘trepitjant fort’ al mercat aquesta companyia que des dels seus inicis ha inclòs en el seu logo corporatiu la imatge de l'elefant? El seu president no té cap dubte d'això. “Sens dubte! Romandrem molt fidels al nostre símbol d'identitat”, conclou Pedro Luis Fernández.

Empreses o entitats relacionades

GAM España Servicios de Maquinaria, S.L.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

    Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

  • Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

    Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Obras públicas

    12/09/2024

  • Newsletter Obras públicas

    10/09/2024

Enllaços destacats

XVIII 2024 Premios Potencia 21 noviembre, Madrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis