Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Pramac aporta soluciones energéticas especiales en sectores estratégicos
Aplicacions en telecomunicacions, ambients hostils i emergència

Pramac aporta solucions energètiques especials en sectors estratègics

David Muñoz20/02/2014

L'11 de febrer, Madrid va acollir la I Trobada Professional de Grups Electrògens, Genset Meeting 2014, el qual va incloure un complet programa de conferències impartides per marques ben conegudes al mercat dels generadors. Aprofitem la presència en aquesta trobada dels responsables de Solucions Especials en Sectors Estratègics (PECS) de Pramac Ibèrica, per aprofundir en el tipus de productes que ofereixen a través d'aquest departament i conèixer què evolució està seguint aquesta línia de negoci.

Pramac Ibèrica, filial de la companyia italiana PR Industrial, amb seu en Balsicas (Múrcia), està especialitzada en la fabricació de grups electrògens fins a 220 kVAS i en la comercialització d'equipament destinat a la manutenció i elevació. Ben consolidat el seu producte en sectors d'activitat com la construcció i l'obra pública, la companyia ha anat amb el temps diversificant la seva activitat, entrant en noves línies de negoci. Una de les iniciatives més interessants que ha pres en aquest sentit és la creació de la divisió de Solucions Especials en Sectors Estratègics (PECS). “En cadascuna de les sis filials productives amb les quals explica el Grup a tot el món, hi ha ja una divisió encarregada del desenvolupament, a nivell d'enginyeria i de fabricació, de productes especials. A Espanya, aquesta divisió està especialitzada a subministrar grups electrògens entre 6 i 220 kVAS amb característiques molt especials”, assenyala Carlos Valent, responsable comercial de PECS en Pramac Ibèrica.

D'esquerra a dreta: Aitor Moneder, tècnic-comercial de PECS en Pramac Ibèrica, i Carlos Valent, responsable comercial de PECS en Pramac Ibèrica...
D'esquerra a dreta: Aitor Moneder, tècnic-comercial de PECS en Pramac Ibèrica, i Carlos Valent, responsable comercial de PECS en Pramac Ibèrica.

Per poder atendre aquests requeriments singulars amb productes totalment ‘personalitzats’, aquesta divisió compta amb personal altament qualificat. L'equip de comercials i de tècnics-comercials de la companyia escolten al client per conèixer quins són els seus requeriments, i sota la seva experiència i amb un contacte continu amb ells, desenvolupen la solució que millor s'adapta a aquestes necessitats, acudint també, si fos necessari, al departament d'enginyeria. En la fabricació d'aquests productes especials s'empra la mà d'obra amb major experiència de cada planta de producció, treballadors que deixen temporalment la seva habitual labor en les línies de producte estàndard per formar ‘illes’ en les quals desenvolupar aquestes solucions especials.

“Són productes que es fan a mesura. En alguns casos és el client el que determina les característiques concretes del que vulgues, i en molts altres treballem en equip amb el futur propietari del generador per donar forma a la idea que ell ens planteja”, afegeix Carlos Valent.

Aplicacions en ambients hostils

Aquests generadors fets a ‘la mesura del client’ poden tenir una àmplia varietat d'aplicacions, des del subministrament elèctric a instal·lacions de telecomunicacions, fins a unitats ultrainsonorizadas per poder treballar en edificis com a hospitals, escoles o geriàtrics. “La complexitat d'aquestes solucions depèn de l'aplicació final que se li vulgui donar i dels propis requisits que ens marca el client. Va des d'una insonorització extrema, a una reducció dels nivells d'emissió de gasos, amb sistemes de tractaments de fums o filtració, passant per solucions per a ambients amb seriós risc d'explosions i fins i tot solucions especials de contenidor que poden camuflar-se en entorns hostils”, indica Aitor Moneder, tècnic-comercial de PECS en Pramac Ibèrica.

Precisament aquesta última solució ha gaudit d'una gran acceptació al mercat. Va néixer de la necessitat plantejada per un client, alquilador de maquinària, que requeria un generador compacte que pogués passar desapercebut en la seva ubicació a Àfrica, evitant amb això possibles robatoris o atacs. Com a resposta, Pramac Ibèrica va desenvolupar un contenidor de deu peus en el qual es poden acomodar generadors des de 30 i fins a 100 kVAS gràcies a una única bancada adaptada per al suport de tots els monoblocks de la gamma. És una solució que permet una ràpida instal·lació de grups, tant oberts com insonoritzats, ja que els suports i la sortida d'aire són ajustables per a cada model dins del contenidor. Inclou totes les característiques que ho fan apte per al lloguer, com poden ser els connectors d'acobli ràpid, quadre de preses de corrent, monitoratge remot, una autonomia ampliada amb dipòsit d'1.500 litres, sistema d'ompliment automàtic del cárter i un quadre de comandament molt intuïtiu. “El client posa aquesta solució a treballar i pràcticament ja es pot oblidar del seu funcionament”, indica Carlos Valent com a prova de la fiabilitat de l'equip.

Planta de 8 MW amb grups Pramac en paral·lel instal·lats a Formentera per Endesa
Planta de 8 MW amb grups Pramac en paral·lel instal·lats a Formentera per Endesa.

Grups en paral·lel

Altra de les línies en les quals més està treballant la divisió PECS de Pramac Ibèrica és en les instal·lacions de grups electrògens en paral·lel, podent treballar, amb les noves centraletes, amb fins a 32 unitats. “Aquesta solució suposa un avantatge molt important per a l'usuari ja que permet repartir la càrrega total entre diversos generadors. Si, per exemple, tenim una càrrega de 500 kW, podem emprar dos grups de 300 kW treballant en paral·lel i amb això evitem que un sol equip estigui operant molt forçat. Reduïm d'aquesta manera el seu límit de treball i allarguem la vida del motor”, afegeix Carlos Valent.

El grup se sincronitza en freqüència i tensió amb un altre o uns altres per funcionar en paral·lel i ser usats per a producció (alimentació directa) o en emergència (arrencant de forma automàtica després d'una fallada de xarxa).

Un exemple d'aquest tipus d'instal·lacions és el desenvolupat per Pramac Ibèrica a Formentera, amb una planta d'emergència formada per set grups electrògens funcionant en paral·lel amb la xarxa elèctrica, proporcionant una potència total de 8 MW. És una planta que funciona com a suport a la xarxa de distribució pública de la illa, per satisfer la demanda puntual d'energia durant l'estiu.

Les solucions en paral·lel també presenten avantatges quant al manteniment dels equips, ja que permeten parar un d'ells mentre l'altre o els altres segueixen funcionant. S'evita així haver de deixar sense subministrament a instal·lacions crítiques com a hospitals, indústries, etc.

En l'ús i el manteniment dels grups electrògens també s'ha avançat molt al llarg dels últims anys, podent gestionar ja l'usuari la major part de les operacions sense haver d'acudir 'in situ' a la instal·lació. “A través del nostre partner de sistemes de control, hem desenvolupat ja diferents solucions de telegestión, no només per GSM sinó també a través d'internet. Aquests sistemes ens permeten controlar qualsevol paràmetre d'operació a distància: arrencada-parada, canvi de valors operatius, anàlisis de xarxa… És com si estiguessis realment davant del grup”, assenyala Aitor Moneder.

Grup Pramac en una instal·lació de telecomunicacions a Angola
Grup Pramac en una instal·lació de telecomunicacions a Angola.

Telecomunicacions

Durant els tres últims anys, Pramac ha servit a Àfrica més d'1.000 grups electrògens especials per a telecomunicacions, de 15 i 22 kVAS. Aquests equips es troben repartits per tot el continent i subministren energia a les antenes de telefonia mòbil. La companyia també ha desenvolupat per a aquests països altres solucions especials de 10 kVAS generades a partir de la producció en sèrie estàndard o per adaptació de generadors en estoc, aconseguint d'aquesta forma un preu més competitiu en mercats on aquest és un factor determinant.

En aquesta sentit és clarificador el contracte que va signar Pramac Ibèrica fa uns mesos, per valor de cinc milions d'euros, per subministrar grups electrògens de 15 i 22 kVAS de potència destinats a electrificar les antenes de telecomunicacions dels principals operadors d'Angola.

“Són màquines molt senzilles, adaptades a usuaris que no siguin molt tècnics però que exigeixen certes característiques per a aquests equips que estaran al costat de les antenes repetidores, llocs en molts casos de molt difícil accés”, indica Carlos Valent.

“Precisament per la seva difícil ubicació, un aspecte crític en aquestes màquines és l'autonomia, tant en el seu funcionament com en el seu manteniment, per la qual cosa s'ha treballat intensament per optimitzar en aquestes versions l'esmentada autonomia”, afegeix Aitor Moneder.

Instal·lació a Múrcia d'un grup especial super-insonoritzat Pramac para Telefónica
Instal·lació a Múrcia d'un grup especial super-insonoritzat Pramac para Telefónica.

Recolzant a l'alquilador

Un dels principals clients de Pramac ho constitueixen les empreses de lloguer de maquinària. Per respondre a les necessitats específiques del seu negoci, aquest fabricant no només ha vingut desenvolupant des de fa anys una línia estàndard especial, ‘Rental’, sinó que també a través de la divisió PECS pot satisfer necessitats molt específiques. Així ho confirma Carlos Valent, abans de concloure l'entrevista: “En la nostra gamma estàndard per alquiladores ja incloem elements que aquests clients necessiten per a la bona marxa dels seus negocis: patí per desplaçar la màquina, quadre amb rellotges de fàcil ús (en lloc de centralistes digitals), bombes d'extracció d'oli, etc. Però també els podem proporcionar solucions especials, com el contenidor de 10 peus del que parlàvem abans, solucions insonoritzades per a esdeveniments o unitats adaptades a les majors exigències sobre emissions que puguin plantejar ajuntaments o altres organismes oficials”.

I Trobada Professional de Grups Electrògens
I Trobada Professional de Grups Electrògens.

Millores en el control i hibridació amb renovables com a claus de l'eficiència

Genset Meeting 2014, I Trobada Professional de Grups Electrògens, s'ha celebrat a Madrid amb un gran èxit d'assistència, consolidant així la seva condició de punt de trobada per a totes les empreses del sector energètic interessades a conèixer l'evolució i noves prestacions d'aquests equips.

Més de cent professionals es van donar cita a l'Hotel Meliá Castella de Madrid per debatre sobre els avanços d'un sector en expansió, que ha apostat per la innovació en els components del grup electrògen, la millora dels sistemes de control i seguretat o la hibridació amb energies renovables com a claus per aconseguir instal·lacions més eficients i rendibles.

Els ponents que van participar en l'esdeveniment van coincidir a assenyalar que el dels grups electrògens és un sector amb excel·lents perspectives de futur tant a Espanya i altres mercats ja madurs, com en països emergents, especialment aquells que compten amb xarxes elèctriques poc fiables, com és el cas d'Amèrica Llatina o Àsia, o nombrosos llocs sense connexió a xarxa però amb necessitats de proveïment creixents, com Àfrica.

Entre els sectors la demanda dels quals de grups electrògens està en clar creixement, les empreses que van prendre part en Genset Meeting 2014 van assenyalar l'àmbit hospitalari, el sector hoteler, miner i, especialment, el dels centres de processament de dades, un sector amb immillorables previsions en la seva demanda de generadors gràcies al creixement que experimentarà en la propera dècada a Europa, Amèrica del Nord i Àsia.

Especial interès va despertar la temàtica centrada en instal·lacions híbrides de grups electrògens amb generació fotovoltaica. Els experts van coincidir que, donades unes bones condicions d'irradiació i una demanda òptima d'energia per part del client, els terminis per a la tornada de la inversió d'aquestes instal·lacions poden rondar els cinc anys. Es tracta de projectes compresos entre els 300 kW i els 5 MW, que normalment es desenvolupen en països amb un preu elevat del kWh. Les claus d'aquesta reducció en el payback cal buscar-les, tal com van assenyalar els ponents, en una dràstica reducció del preu dels equips utilitzats per a generació fotovoltaica (mòduls, inversors, estructures, etc.) així com en la millora de l'eficiència dels propis grups electrògens i dels sistemes de control, que aconsegueixen una perfecta hibridació entre tots dos sistemes de generació.

L'esdeveniment va comptar amb el patrocini de Barlowold Finanzauto, Cummins Power Generation, Cymasa, Deif, DSF Tecnologies, Genesal Power Generators, Gesán, Himoinsa, Ingeteam, Inmesol, Mann+Hummel, Pramac, Proinso, Sants Maquinària i SMA. Interempresas va ser un dels mitjans col·laboradors.

Empreses o entitats relacionades

Pramac Ibérica, S.A.U.
Pramac Ibérica, S.A.U.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Robot cristalero instalando

    Robot cristalero instalando

  • Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

    Grúa articulada sobre orugas JEKKO JF990

  • Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

    Blumaq suministra repuestos y productos de mantenimiento para maquinaria de obras públicas y movimiento de tierras

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Obras públicas

    05/09/2024

  • Newsletter Obras públicas

    03/09/2024

Enllaços destacats

XVIII 2024 Premios Potencia 21 noviembre, Madrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis