Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El ojo crítico industrial
El mercat immobiliari s'ha situat ja en el lloc li que correspon

L'ull crític industrial

Carles Torres, administrador de NCI Assessors Immobiliaris06/07/2012
Volgués començar aquest article transmetent una mica d'esperança. Tots som conscients de la situació actual i repetir-ho fins a la sacietat no ens traurà de l'atolladero. Per això, creo convenient no negativizar més i treballar de la manera més còmoda possible, pensant que ‘demà més, i passat més que demà’. Avui, en acabar el primer semestre de 2012 ens trobem amb un mercat immobiliari industrial potser una mica millor del que estava per les mateixes dates l'any passat. Contradictòriament, el país viu pitjors moments, cert. Quin és l'explicació? Crec que s'ha tocat ja el punt mort o d'inflexió. El mercat s'ha situat ja en el lloc que li correspon.
Imagen

Fa ja temps que no es desenvolupa obra nova, per tant s'ha anat ocupant l'oferta que a l'excés va ser quedant lliure en els últims anys. Les empreses que ocupen els seus immobles en règim de lloguer han negociat amb els seus arrendadors les rendes, i les que no han aconseguit fer-ho s'han traslladat a noves ubicacions molt més interessants per a ells. La major part d'operacions de lloguer que realitzem els agents immobiliaris en l'actualitat són de recol·locació, sobretot quan parlem d'operacions fins a 2.000 metres quadrats.

Quant a la venda, els valors de mercat han baixat fins a nivells inimaginables; nivells que han provocat que alguns inversors, que fins ara pensaven que no interessava comprar perquè creien que encara baixarien més, moguin fitxa i hagin començat a pensar en operacions de compravenda, amb conseqüents rendibilitats per sobre del 7%. Aquesta és una de les causes principals. L'altra la comentada anteriorment. L'excés d'oferta que ha existit fins avui ha anat decreixent.

Tornant al règim de lloguer, l'operació per excel·lència segueix sent la d'arrendament de naus industrials d'entre 200 i 800 metres quadrats.

Els valors de 6 a 8 euros/m²/mes han passat a la història. Dóna la sensació que el ‘sostre’ del preu de lloguer en rodalies de Barcelona sigui de 4 /m² (valor mitjà). Per la part baixa es lloguen naus a 2 /m² i per l'alta, i més excepcionalment, a 5,5 /m². Dependrà molt de l'estat de l'immoble.

No m'atreveixo a donar valors de venda de la mateixa manera: depèn molt de la situació de cadascun dels immobles. Es venen immobles que provenen de tancament o situacions concursals. Es venen naus, que encara no han arribat a aquest extrem, però que per evitar arribar, les seves propietats baixen els preus a nivells mínims. El mercat de la compravenda està totalment ‘trencat’.

D'altra banda, encara que existeixin immobles, i molts d'ells en venda, al no haver comprat de demanda en aquesta zona, no hi ha preu. Si no hi ha mercat, no es valora. En aquestes zones hi ha un estancament gens aconsellable per als propietaris que tenen pressa i urgències.

Les carteres han crescut en els últims anys de forma excessiva.

Sobre la base de tot l'exposat arribo a les següents conclusions:

  • Els agents immobiliaris hem de començar a seleccionar amb qui treballem. M'explicaré: no cal enganyar-se a un mateix. Hem de creure'ns el nostre treball. No podem captar immobles indiscriminadament. En primer lloc cal assessorar transmetent i traslladant la realitat del mercat, del sistema. Per això ens fem cridar assessors immobiliaris. A continuació, hem de treballar amb il·lusió, i si cal fer-ho més hores o esgotant tots els recursos, fer-ho igualment.
  • Quant als nostres clients demandants, caldrà dir-los ‘PROU’. L'oferta s'ha posat en la seva major part on correspon. No es pot estar indefinidament pensant que els preus dels immobles baixen i baixen, i seguiran baixant. Si realment tenen la necessitat d'un immoble, han d'entendre que nosaltres, els agents immobiliaris, ja els oferim a un preu més o menys adaptat a les circumstàncies actuals, i que la nostra labor serà la d'acabar de trobar el punt d'equilibri entre oferta i demanda, però això ha de ser una petita rematada, una ajuda per a ambdues parts amb una finalitat: realitzar l'operació.
  • L'obligació d'un bon agent immobiliari és la de tenir immobles bons, i a preu de mercat. No la de tenir immobles a preus desorbitats per posteriorment rebaixar-los en més d'un 15%. A més de què serveix tenir carteres amb valors desproporcionats. L'única cosa que ens guanyem és la desconfiança del client, i realitzar moltes menys operacions.
  • La demanda ens ha de premiar per oferir-los el servei a les seves necessitats o pretensions, i l'oferta també estar agraïda per haver-los satisfet el seu encàrrec o mandat. Dit d'una altra manera, tothom content. Per això deia el de ‘treballar amb il·lusió’. Si la demanda queda satisfeta, l'oferta obté les seves rendibilitats, i l'agent cobra per això, ajudarem tots junts a aixecar un sector que en els últims anys havia caigut de la seva cadira.

Valors 2007-2012

Els preus tant de lloguer com de compra en l'àmbit de les naus industrials han baixat en els últims 5 anys entre un 40 i 60 %. Els màxims històrics en la primera corona de Barcelona ja ni s'esmenten, més aviat es critiquen, encara que alguns es beneficiessin. Però cap extrem és bo. Per això no podem permetre incrementar més els mínims. Tot té un valor, i una consideració.

Imagen
Imagen
Imagen

Localització d'operacions 2007-2012

Fins a quan va començar la crisi, les empreses se situaven majoritàriament en una zona en funció dels preus, a més de considerar també la seva logística, els seus recursos humans, etc. Avui es busca principalment per preu. I al no existir un preu per metre quadrat uniforme per zones, la demanda pot concentrar-se molt més prop de la gran ciutat que en anys anteriors. Es realitzen més operacions en la primera corona de Barcelona, que en distàncies radials majors. Torno a repetir: ens trobem davant un mercat ‘trencat’ quant al preu.

Imagen

Distribució de la demanda per zones

El Baix Llobregat (35%) sempre ha estat la zona més sol·licitada. La proximitat a la zona aeroportuària, al Port, i altres infraestructures són el motiu principal. Li segueix el Barcelonès i el Vallès Occidental gairebé per igual: (25%). La resta de la demanda es reparteix en comarques com Maresme, Anoia, Baix Penedès, Alt Penedès, Osona, Bages, etc. Aquesta ha estat la norma habitual els últims anys; no obstant això ara ha incrementat bastant la ubicació de la demanda prop de Barcelona. Algunes comarques estan sense dinamisme, i cada vegada més desallotjades.

La incògnita serà trobar resposta a la pregunta ‘fins a quan?’. Personalment la meva resposta només té dues paraules: ‘Seguim treballant!’.

Deontologia professional

La necessitat i les urgències, les ganes de superar i sobreviure la crisi no han d'obligar a alguns, els de gairebé sempre, a realitzar alguns actes gens aconsellables, que a l'única cosa que comporta és al desprestigio, i tard o d'hora et passa factura. L'ansietat i l'excés d'ambició de vegades provoquen que s'ennuvolin els ulls i es perdin els principis generals. Finalment, tant uns com uns altres, demanda i oferta, ho agrairan.

S'ha passat, i molt, el filtre, i gran part dels quals operaven amb males formes al mercat ja no existeixen. I si encara existeix algun, entre tots hem d'intentar que es vagi amb ells. A un nouvingut ho animes, ho ajudes, col·labores, i a poc a poc funcionarà com funcionen els bons professionals; no té remei el que sempre ha operat i treballat malament, egoistament. Al contrari, potser ara treballi pitjor.

Empreses o entitats relacionades

NCI - Asesores Inmobiliarios

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Naves

    01/10/2024

  • Newsletter Naves

    03/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis