Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las empresas prevén aumentar el gasto en innovación casi un 6% en 2009
Malgrat la crisi, tots els sectors enquestats aposten per l'R + D + i

Les empreses preveuen augmentar la despesa en innovació gairebé un 6% el 2009

Redacció Interempreses12/03/2009

12 març 2009

Les empreses catalanes que aposten per la innovació han disminuït del 40 al 34% entre 2008 i 2009. Malgrat tot, aquestes mateixes empreses (sobretot les de serveis i les més petites) volen seguir apostant per la innovació i per a això preveuen augmentar la seva despesa en R + D + i en gairebé un 6% durant aquest any. Són dades recollides en una enquesta sobre innovació tecnològica empresarial realitzada a 4.000 empreses catalanes dels sectors de la indústria, construcció, comerç minorista, hotels i serveis a les empreses. L'estudi va ser presentat per la Cambra de Comerç de Barcelona a finals de febrer.
El 2008, el 40% de les firmes catalanes van realitzar innovacions de producte o de processos interns, nous o sensiblement millorats per la tecnologia. Les diferències entre sectors són notables, segons l'enquesta. El percentatge d'empreses innovadores en la indústria ha estat superior a la mitjana (54%)-l 'únic sector majoritàriament innovador-, mentre que en la construcció i en el comerç minorista ha estat força inferior (20 i 29%, respectivament). Els sectors dels hotels i de serveis a les empreses estan en línia amb la mitjana. Els resultats de l'enquesta per grandària d'empresa revelen que el percentatge de companyies innovadores és més elevat entre les que tenen 50 o més treballadors (51%). En canvi, aquest és bastant inferior entre les empreses de menor dimensió (23% si tenen menys de 10 treballadors i 35% si tenen entre 10 i 49 treballadors). Aquestes diferències per grandària d'empresa es detecten fonamentalment en la indústria i la construcció, i molt menys a la resta de sectors, on la mida no sembla decisiu quan es decideix innovar.

El 6,3% de la facturació de les empreses catalanes innovadores es va destinar a despesa en innovació el 2008. De nou, la indústria ha superat aquesta mitjana, amb el 7,4%. Mentre que la construcció i el comerç han quedat per sota de la mitjana catalana, amb el 5,1% i el 4,8%, respectivament, i els hotels i serveis a les empreses prop de la mitjana.

Previsions per al 2009

Els resultats de l'enquesta assenyalen que el percentatge d'empreses innovadores disminuirà del 40% del 2008 al 33,6% el 2009. Com en 2008, el percentatge d'empreses que innovarà el 2009 és més alt entre les empreses més grans (50 o més treballadors). La disminució serà generalitzada en tots els sectors, però és en la indústria on caurà més: del 53,8% del 2008 al 46,5% el 2009, encara que continuarà sent el sector on el percentatge d'empreses innovadores és més alt. La construcció seguirà sent el sector amb el percentatge més baix d'empreses innovadores (14% el 2009).

Malgrat que el nombre d'empreses innovadores disminuirà en relació amb el 2008, la despesa d'aquestes empreses augmentarà: el percentatge d'empreses innovadores que diu que el seu dispendi en innovació augmentarà (del 50%) supera de llarg al d'empreses que diu que disminuirà ( del 13%).

Tots els sectors analitzats preveuen un augment de la despesa en innovació el 2009, malgrat la crisi. Tot i així, en la indústria el percentatge d'empreses que assenyala una disminució de la inversió en innovació és bastant superior a la mitjana, cosa que queda reflectida en el creixement de la despesa en innovació previst per al 2009. En efecte, el desemborsament de les empreses innovadores creixerà el 5,9% el 2009, mentre que en la indústria ho farà el 3,2%, augment que només supera el previst en la construcció (2,4%). A la resta de sectors es preveu un augment notable del dispendi en innovació: 16% en el comerç minorista, i el 10% en els hotels i en els serveis a les empreses.

Els resultats per grandària d'empresa mostren l'esforç de les empreses innovadores més petites (de menys de 10 treballadors). Aquestes preveuen un creixement de la despesa en innovació del 16,4% al 2009, superior al de les empreses de 10 a 49 treballadors (9,3%) i de les més de 50 treballadors (3,2%).

Despeses en innovació tecnològica empresarial a Catalunya el 2009 (taxes de creixement anual en%). Font: Cambra de Comerç de Barcelona i Idescat...
Despeses en innovació tecnològica empresarial a Catalunya el 2009 (taxes de creixement anual en%). Font: Cambra de Comerç de Barcelona i Idescat.

Factors que afecten les decisions de despesa en innovació per al 2009

El factor que influeix més a l'hora de decidir disminuir el dispendi en innovació empresarial és la debilitat de la demanda-assenyalada pel 67% de les empreses-, que és coherent amb el context de crisi econòmica actual. El sector més afectat per aquesta qüestió és el de la construcció. El segon factor més destacat és l'ordre de prioritats entre projectes: el 47% de les empreses que reduiran la seva despesa en innovació el 2009 ho faran perquè donen prioritat a altres projectes que són més rendibles a curt termini que els projectes d'innovació.

De tota manera, cal assenyalar que per a la indústria el segon factor més destacat és la dificultat d'accés al crèdit-per al 48% de les empreses-, pràcticament com la debilitat de la demanda-per al 51%. En el cas del comerç i els hotels, el segon factor més destacat també és el de les dificultats d'accés al crèdit, en un percentatge d'empreses bastant semblant al de la indústria.

Propostes per impulsar la innovació empresarial

Segons la Cambra de Comerç de Barcelona, perquè les condicions per innovar siguin òptimes s'hauria:

  • Mantenir les deduccions fiscals en la R + D + i més enllà del 2012. El 2007, la Cambra va presentar els resultats d'una enquesta en què les empreses catalanes assenyalaven les deduccions fiscals en la innovació com una de les tres polítiques de foment de la innovació més ben valorades.
  • Flexibilitzar les condicions de concessió de crèdit a les activitats innovadores. Els projectes empresarials innovadors i solvents no haurien de parar-se per manca de finançament. "En la situació actual d'enduriment de les condicions d'accés al crèdit el Govern hauria de valorar la creació d'una línia de crèdit Ico per al finançament d'inversions en innovació i no només d'inversions per fomentar l'ús de les TIC", comenten des de la Cambra.
  • Coordinar les tasques de les administracions i / o departaments d'una mateixa administració en l'execució de les polítiques d'innovació i en la tramitació de les ajudes. Aquesta mesura està prevista en el pla nacional d'investigació científica, desenvolupament i innovació empresarial 2008-2011 d'Espanya. Així mateix, l'ens català creu que s'hauria de fer públic allò que s'està fent i avaluar la seva efectivitat.

Empreses o entitats relacionades

Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Naves

    01/10/2024

  • Newsletter Naves

    03/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis