Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Sil arranca en Barcelona congregando al sector de la logística
Ha programat una àmplia agenda de seminaris sectorials

El Sil arrenca a Barcelona congregant al sector de la logística

Redacció QU27/04/2007
La novena edició del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció, que se celebra del 5 al 8 de juny al recinte firal de Gran Via 2 (Barcelona), és una fira clau per a la competitivitat de les empreses. Amb Mèxic com a país convidat, el certamen compta amb una àmplia agenda de jornades i seminaris. De fet, el saló afegeix aquest any dues novetats, que fan arribar fins a deu el nombre de seminaris tècnics en els que tindran ocasió d'augmentar la seva capacitació dels professionals de la comunitat logística.
Mèxic serà el país convidat. Es tracta del país castellanoparlant del món, amb 104 milions d'habitants. Al mateix temps, de tot Llatinoamèrica, és el que presenta una renda per càpita més elevada. Els Estats Units Mexicans conformen un mercat emergent i poderós, i així ho han entès les més de dues mil dues-centes empreses espanyoles que s'hi han instal lat. Aquestes dades converteixen a Mèxic en un colós de l'economia internacional (ocupa la dotzena posició del rànquing elaborat pel Banc Mundial). Aquest any serà el País Convidat del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció.

Mèxic és tot un referent de la logística a escala planetària. Amb milers de quilòmetres de costa en els dos grans oceans (Pacífic i Atlàntic), molt a prop geogràficament de les dues boques del canal de Panamà, els seus ports són la porta d'entrada de mercaderies provinents d'Europa i d'Àsia en el seu camí cap al mercat nord-americà. Per raons culturals, però sobretot per la seva importància demogràfica i econòmica, Mèxic és un país que les empreses espanyoles han situat en el punt de mira de la seva expansió.

Durant el primer semestre del 2006, el volum d'inversió de les 2247 companyies nacionals en territori mexicà va ser de 6.942.000 de dòlars (5.275 milions d'euros).

La prova de l'interès pel mercat mexicà resideix en el fet que les empreses més importants del nostre país ja fa molt de temps instal allà. És el cas, entre altres, del BBVA, Banc Santander, Grup Inditex, Telefónica o Sol Melià.

Les relacions entre les economies espanyola i mexicana tenen un marcat caràcter de reciprocitat. Els grans conglomerats empresarials asteques fa anys que han creat filials a Espanya. És el cas de Ciments Mexicans (CEMEX), Grup Model, IMSA, VITRO CRISTALGLASS, DESC o Grup Hoteler Posades.

La presència de Mèxic com a País Convidat a la 9a edició del SIL ajudarà a enfortir i desenvolupar els vincles comercials amb la regió. En el gran pavelló que es muntarà al Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció 2007, i conjuntament amb la representació institucional del govern federal, està confirmada la participació dels estats de Tamaulipas, Yucatán i Sinaloa. A més, també han anunciat la seva presència diverses empreses de la resta d'Estats de la República mexicana.

Imagen
Imagen

Una potència econòmica

Mèxic és un dels principals països exportadors de matèria primera i manufactura a nivell internacional. La seva activitat econòmica està en gran mesura fusionada amb la dels Estats Units d'Amèrica, els quals consumeixen més del 85 per cent de les exportacions mexicanes. El PIB va créixer més del 4 per cent el 2004, i més del 3 per cent el 2005, mentre que la taxa d'atur és tot just del 4 per cent.

Des de mitjans de la dècada dels anys 80 el país s'ha inclinat per un model econòmic neoliberal amb un fort afany en l'obertura a altres mercats, fet que l'ha convertit en el líder mundial en acords de lliure comerç, havent signat convenis d'aquest tipus amb 40 països en 12 tractats diferents. La seva associació comercial principal està en el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN o NAFTA), integrat per Estats Units, Canadà i Mèxic. Mèxic també compta amb tractats de lliure comerç amb la Unió Europea, Israel, Noruega, Islàndia, Liechtenstein, Suïssa, Japó i alguns països de Llatinoamèrica, i és soci observador i futur membre associat del Mercosur.

Les jornades RFID i Anfac multipliquen l'oferta de coneixement

L'oferta de coneixement, d'interacció i de debat del Saló Internacional de la Logística i de la Manutenció serà la més completa de totes les edicions fins ara celebrades. Als tradicionals Symposium Internacional (10a edició) i Fòrum Mediterrani de Logística i Transport (5a edició), el Saló afegeix aquest any dues novetats de màxima actualitat, que fan arribar fins a 10 el nombre de seminaris tècnics en els que tindran ocasió d'augmentar la seva capacitació dels professionals de la comunitat logística.

La primera d'aquestes novetats arriba de la mà de l'última revolució en l'àmbit logístic: la tecnologia RFID (Identificació per Radiofreqüència). Durant els últims mesos, nombrosos sectors industrials han començat a implementar sistemes de traçabilitat i control dels seus productes mitjançant aquesta nova tecnologia, que consisteix bàsicament en afegir una etiqueta electrònica (tag) al producte, i disposar d'informació permanent i instantània sobre aquest.

La jornada RFID, anomenada Seminars RFID-Med, tindrà lloc el dimecres 6 de juny i buscarà aprofundir en les utilitats que la nova tecnologia aporta a la gestió de la cadena de subministraments. En el programa que s'està elaborant figuren, com a ponents, directius d'empreses que ja han experimentat amb RFID en els seus processos de fabricació i distribució. D'aquesta manera, els congressistes que assisteixin a la Jornada podran conèixer de primera mà casos i resultats reals de l'ús de la Identificació per Radiofreqüència, i contrastar el retorn que poden obtenir en la inversió per la seva implementació. Per donar una visió pràctica a aquest nou seminari, el Sil 2007 organitzarà una àrea d'estands específica. En aquesta àrea exposaran empreses amb oferta de serveis i de productes relacionats amb el RFID.

D'altra banda, la 1a Jornada Anfac s'estructura al voltant de l'epígraf "La logística com a factor de competitivitat en el sector de l'Automòbil". Coorganitzada amb l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions, el seminari se celebrarà el dia 5 de juny, i pretén buscar millors pràctiques en la gestió de mercaderies en un sector tan intensiu en flux de materials com és el de l'Automoció.

El programa provisional de la Jornada Anfac inclou conferències sobre "El punt de vista de l'empresa, Què fa la UE per millorar la logística en el transport de mercaderies?" I una taula rodona sobre grans infraestructures.

Una oferta completa amb els dos congressos esmentats, l'oferta d'actes paral·lels del Sil 2007 queda resumida en la següent taula:

Calendari

  • Inauguració del Sil 2007 juny 5
  • 10è Simposi Internacional Sil - Cinc dies 6 de juny
  • 5è Fòrum Mediterrani de Logística i Transport 5 i 6 de juny
  • Trobades empresarials 5 i 6 de juny
  • Jornada Cidem 5 juny
  • 1 ª Jornada Anfac (Novetat) 5 de juny
  • Jornada de zones i dipòsits francs 6 juny
  • Seminars RFID-Med (Novetat) 6 de juny
  • Jornada del Ferrocarril 7 juny
  • 7 ª Jornada de Logística Portuària 7 juny
  • 2 ª Jornada de Manutenció i Emmagatzematge 7 juny

El 5è Fòrum Mediterrani abordarà la mobilitat de persones i mercaderies

La novena edició del Sil acollirà a les instal·lacions de Gran Via M2 de Barcelona els debats, anàlisi i reflexions de més de 2.000 professionals que transformaran el certamen en una multitudinària cimera sobre estratègies logístiques.

Un dels esdeveniments més rellevants d'aquesta àmplia oferta d'Actes Paral · lels el constitueix, pel nivell dels seus ponents, el 5è Fòrum Mediterrani de Logística i Transport. Aquest MEDA - Logistics & Transport Fòrum (la seva denominació internacional) es presenta sota el lema Mediterrani Pròxim, i pretén aprofundir en la importància del transport terrestre en el marc de la cooperació Euromediterrània amb vistes a la futura zona de lliure comerç i el seu impacte en el sector de transport i els serveis logístics. El seu objectiu és connectar el Mediterrani per facilitar la mobilitat de persones i mercaderies davant els reptes de la globalització i la competència d'altres zones a nivell mundial.

Avalat per les 2.500 empreses participants en les seves anteriors 4 edicions, el 5è Fòrum Mediterrani està organitzat per El Consorci de la Zona Franca i la Cambra de Comerç de Barcelona, amb la col·laboració de l'Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME). Entre la llarga nòmina de ponents per aquesta edició figuren ministres d'Espanya, Algèria i Egipte, i els màxims executius d'organitzacions i empreses radicades a Dubai, Líban, Jordània, Alemanya, Regne Unit o Bèlgica. Tots ells buscaran definir estratègies que permetin el desenvolupament econòmic, incrementar el comerç exterior, atraure la inversió estrangera i crear plataformes multimodals en la zona mediterrània. Per a això es requereixen polítiques a nivell nacional i regional coordinades amb el sector privat. L'avanç del programa del 5è Fòrum Mediterrani de la Logística i Transport queda de la manera següent:

5 juny 2007

  • 11.00: Inauguració del Sil
  • 12.00: Sessió plenària: Aeroports mediterranis: hubs d'enlairament, plataformes de connexió
  • 14:00: Dinar oficial
  • 16:30-19:00: Trobades empresarials

6 juny 2007

  • 10:00 Sessió plenària: Transport Terrestre. Connexions per a la mobilitat
  • 12:30-14:00 Sessió plenària: Països convidats: Líban, Egipte, Algèria. Enllaç de tres continents: grans oportunitats de negoci i experiències empresarials del sector
  • 16:00-19:00 Trobades empresarials.
Paral·lelament al Meda - Logistics & Transport Fòrum, el Sil 2007 completa la seva oferta de seminaris tècnics i jornades empresarials amb un ampli programa ple de coneixement, que inclou els següents esdeveniments:
  • 10 º Simposi Internacional Sil
  • 7 ª Jornada de Logística Portuària
  • Jornada de zones i dipòsits francs
  • 3 ª Jornada del Ferrocarril
  • Jornada Cidem 2007
  • 2 ª Jornada de la Manutenció
  • Jornada RFID (Novetat).

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Naves

    01/10/2024

  • Newsletter Naves

    03/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis