EOS GmbH - Electro Optical Systems - Màquines per fer prototipus

“e-Manufacturing”

Sinterizado per làser per “i-Manufacturing”

Fotografia de Sinterizado per làser per “i-Manufacturing”
Durant els últims deu anys, el sinterizado per làser ha passat de ser una tecnologia de prototipado ràpid a convertir-se en una família de tecnologies que s'apliquen tant per a la fabricació unitària de peces com per a la fabricació en massa a mesura. En aquest article, l'empresa EOS ens dóna una idea de fins a on arriben les innovacions d'aquestes sorprenents tecnologies.

La varietat d'aplicacions del sinterizado per làser és ja avui molt àmplia i inclou, per exemple:

- Producció directa de prototips funcionals en diversos materials plàstics.

- Producció directa d'útils en metall per a motlles d'injecció de plàstic i altres aplicacions.

- Producció directa de patrons i motlles per a diverses tècniques de fusió.

- Producció directa de peces d'ús final en quantitats el nombre de les quals varia d'una sola peça (peces úniques) fins a desenes de milers.

Per cobrir aquest ampli rang d'aplicacions, s'ha triat el terme i-Manufacturing, que es refereix a la producció ràpida, flexible, i rendible de peces directament des d'un fitxer electrònic. Pot incloure els termes “rapid prototyping”, prototipado ràpid, “rapid tooling”, “(spare) parts on demand”, fabricació de peces o recanvis baix comanda, etc. Les recents innovacions relatives a les màquines de sinterizado per làser, materials, accessoris i mètodes de postproceso han augmentat el rang d'aplicacions, gràcies a la millora en les propietats de les peces. Al mateix temps els aspectes econòmics de la tecnologia han estat millorats considerablement .

Un projecte dut a terme per Tecnologia & Design il·lustra bé com el “i-Manufacturing” a través de sinterizado per làser, pot ser aplicat de forma beneficiosa per a la producció de petites sèries d'aquests productes, en aquest cas del tancament d'una bota d'esquí (Fig.1). El tancament ho componen dues peces principals de plàstic unides per una barra metàl·lica i muntades sobre un suport metàl·lic, en forma de fulla.