Construcciones Mecánicas Mupem, S.A. - Centres de tornejat i fresatge

Mupem Omega 30, 42, 65 y 80

Multicentro de tornejat: pensat per millorar la productivitat

Fotografia de Multicentro de tornejat
El fonament d'un torn automàtic multicarro és el de reduir notòriament els temps de producció de peça en comparació dels torns convencionals para mecanitzat en barra. La rapidesa dels seus moviments sumada a l'actuació simultània dels diferents carros i torretes permet realitzar diverses operacions de mecanitzat alhora, escurçant de forma ostensible els temps de fabricació.

En 1989 C. M. Mupem es va iniciar en la construcció de torns automàtics CNC de carros múltiples per a la indústria del decoletaje, sent pioners a Espanya en aquest tipus de torn i segons a Europa.

El projecte de Multicentro de Tornejat que han abordat constitueix un repte per aconseguir millores de productivitat en geometries de peça que fins ara no es podien obtenir amb els sistemes actuals, aconseguint reduccions de cost de fins a un 50%, depenent de la peça. L'objectiu ha estat, per tant, el de desenvolupar una màquina que doni resposta als requeriments del mercat quant a les prestacions de la mateixa, però minimitzant els costos de fabricació gràcies a una construcció modular, estudiada perquè s'ajusti a les necessitats del client i a la facilitat de fabricació i muntatge.

Les prestacions d'aquest multicentro de tornejat capaciten al mateix per reemplaçar amb un únic torn d'aquest tipus a dues màquines de les actualment utilitzades, amb l'enorme avantatge d'eliminar una màquina addicional i a més la càrrega, descàrrega i transferència de les peces de la primera a la segona, la qual cosa actualment es realitza mitjançant operador, robot o manipulador automàtic. Tot això es tradueix en importants increments de producció en reduir temps improductius i en una inversió inicial molt menor en prescindir d'equips addicionals molt costosos. Per reforçar l'anteriorment exposat valgui la següent consideració: el 70% de les peces torneadas requereixen operacions de fresat, trepat, roscat, brotxatge, etc., operacions que es realitzen en l'actualitat en màquines auxiliars de segones operacions. Amb aquest sistema s'eviten despeses addicionals de mecanitzat. Altres punts avantatjosos importants a considerar en el model Omega desenvolupat són els següents:

a. Reducció de temps de programació utilitzant programació conversacional que permet a l'operador inexpert realitzar programes complexos de CNC reduint els temps de programació de 5 a 7 vegades respecte a les màquines convencionals.

b. Els programes poden ser chequeados fàcilment per simulació gràfica prèvia.

c. Possibilitat de realitzar operacions secundàries prèvia transferència automàtica d'un a un altre claveguera, amb el que s'aconsegueix el mecanitzat complet de la peça.

d. Reducció de temps de transferència.

i. Reducció d'espai ocupat en fàbrica.

f. Reducció de costos de mà d'obra.

g. Reducció de costos de mecanitzat de peces.

h. Reducció de temps de preparació per realitzar el canvi de lot de fabricació.

i. Disseny per a una productivitat no coneguda.

j. Totes les operacions auxiliars en una sola cèl·lula.

Conclusions.

Amb aquest model de la màquina que Mupem llança al mercat es pretén abordar una clientela que demanda màquines per fabricar piecerío en materials de més fàcil mecanitzat (inoxidable, HSLA, acers aliats, etc.) i que, a més, requereix acabar les peces en segones operacions per la part posterior amb molta arrencada d'encenall.