Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El plástico en la industria eléctrico-electrónica
Amb el desenvolupament de polímers conductors el ventall d'opcions s'ha multiplicat

El plàstic en la indústria elèctric-electrònica

Adolfo Benedito, responsable del Grup de Materials d'Aimplas14/09/2012
La gran versatilitat dels materials plàstics tant en disseny com en acabats, al costat del potencial dels diferents processos de transformació ha contribuït al fet que aquests materials hagin cobrat un gran protagonisme en determinats sectors com l'elèctric-electrònic. A més, no cal oblidar una important qualitat dels plàstics: les seves elevades propietats dielèctriques. Aquestes característiques aïllants han estat essencials en aplicacions com fonguis protectores de cables elèctrics, elements elèctrics diversos com a endolls, regletes, commutadors, etc.
El desenvolupament dels materials plàstics està obrint moltes possibilitats en el sector elèctric-electrònic
El desenvolupament dels materials plàstics està obrint moltes possibilitats en el sector elèctric-electrònic.

En els últims anys s'han produït grans avanços. Amb el desenvolupament de polímers conductors el ventall d'opcions s'ha multiplicat de manera evident. Els polímers intrínsecament conductors com els polipirroles, polianilina, o uns altres de recent factura, s'estan barrejant com a substituts del silici en xips, mantenint com a element distintiu un caràcter flexible. Sense arribar a elevats nivells de conductivitat elèctriques, els polímers carregats amb partícules conductores (grafit, nanocargas) són especialment atractius per a usos com a carcasses d'equips electrònics amb propietats de descàrrega electrostàtica (ESD) i apantallament electromagnètic (EMI). Habitualment, l'ocupació de materials plàstics en aquestes disciplines es basa en l'aplicació de pintures o tractaments metàl·lics superficials. No obstant això, qualsevol incisió o rayado superficial pot convertir la carcassa en una perfecta antena i perdre totalment la funcionalitat protectora requerida. És un dels punts negatius dels recobriments metàl·lics, als quals cal afegir la despesa energètica suplementària del tractament, preu, etc.

Altres aplicacions atractives i de gran impacte tecnològic dels plàstics conductors són les seves possibilitats com a sensors electrònics, els quals reaccionen enfront d'un estímul extern. En aquest cas, una deformació (piezorresistivos).

El rang de conductivitats o resistivitats d'aquests materials fita la possible aplicació per al plàstic conductor, ja sigui com ESD, EMI o dielèctric. Per tant, la caracterització de les propietats conductores del material és un aspecte crític a tenir en compte.

Aimplas disposa d'un complet equipament per determinar les resistivitats elèctriques dels materials plàstics en diferents rangs. Aquest equipament inclou un multímetre i un picoamperímetro. Aquest últim permet treballar amb materials que presenten baixos nivells de conductivitat. Per evitar qualsevol tipus d'interferència externa, així com millorar el contacte entre els elèctrodes, és recomanable usar una caixa de Faraday. Aquesta caixa confereix mesures més precises, sobretot en el cas de materials altament dielèctrics. Una altra característica important d'aquesta tècnica de caracterització és la possibilitat de determinar conductivitats superficials o volumètriques, depenent de l'aplicació final.

Aimplas disposa d'un complet equipament per determinar les resistivitats elèctriques dels materials plàstics en diferents rangs...
Aimplas disposa d'un complet equipament per determinar les resistivitats elèctriques dels materials plàstics en diferents rangs.
En el terreny dels materials intel·ligents, i més concretament de la sensorización, és possible caracteritzar la resposta elèctrica d'un material plàstic quan és sotmès a una deformació. És a dir, un comportament piezorresistivo. La resposta pot ser caracteritzada mitjançant un muntatge específic, combinant una màquina universal d'assajos, o un altre equipament de caracterització mecànica, i un multímetre. Successius cicles de deformació sobre el material es tradueixen en canvis sobre la conductivitat/resistivitat volumètrica, convertint-ho en un sensor. D'aquí és possible determinar la rapidesa de resposta, la seva variabilitat, sensibilitat, incloent efectes ambientals com la humitat i la temperatura.

En l'àmbit de l'apantallament electromagnètic no només el rang de conductivitat elèctrica és determinant. El disseny, la presència de fugides i segellat de la carcassa, sobretot en forats i obertures, són també aspectes crítics. La caracterització de l'apantallament electromagnètic és una tècnica delicada. La necessitat de cambres anecoiques, la determinació del rang del camp electromagnètic adequat, el tipus i orientació del mateix, són aspectes a tenir en compte en la posada a punt d'aquesta metodologia de caracterització.

Actualment Aimplas treballa en l'optimització d'aquestes tècniques de caracterització, oferint un complet i ampli espectre de possibilitats per a l'estudi de les propietats elèctriques dels materials plàstics.

Més informació: grupomateriales@aimplas.es

Comportament d'una peça en la fase d'assajos
Comportament d'una peça en la fase d'assajos.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis