Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Miguel Ángel Abián, responsable del departamento de Tecnología y Biotecnología de la Madera de Aidima
“L'ús de la fusta està solament restringit per la nostra imaginació”

Entrevista a Miguel Ángel Abián, responsable del departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta d'Aidima

Gabinet de Comunicació de Aidima, Institut Tecnològic de la Fusta, Moble i Afins10/07/2012

10 de juliol de 2012

A Espanya, la fusta és un material poc utilitzat en la construcció si es compara amb el seu ús en països centreeuropeus i nòrdics. Miguel Ángel Abián, responsable del Departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta de l'Institut Tecnològic de la Fusta, Moble i Afins (Aidima), i premi Schweighofer 2009 en construcció amb fusta, comenta els avantatges de la fusta estructural, de les seves múltiples aplicacions per a projectes arquitectònics convencionals i innovadors, del paper que tindrà a les ciutats intel·ligents o ‘smart cities’, de l'estat del sector maderero, i del projecte europeu d'ecoinnovació Celluwood.

Utilitzar més fusta en la construcció d'edificis i habitatges dóna lloc a un ambient de vida sostenible i a un major benestar per als ciutadans, segons indiquen des de l'Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins, Aidima. La fusta compleix tots els criteris de sostenibilitat: és un material renovable i fixa carboni, per la qual cosa contribueix a frenar el canvi climàtic. A més, té una alta eficàcia energètica.

Miguel Ángel Abián és el responsable del Departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta de l'Institut Tecnològic de la Fusta...
Miguel Ángel Abián és el responsable del Departament de Tecnologia i Biotecnologia de la Fusta de l'Institut Tecnològic de la Fusta, Moble i Afins i premi Schweighofer 2009 en construcció amb fusta.

Amb horitzó 2030, com es reflecteix en l'Agenda Estratègica de R+D de la Plataforma Forestal Europea en la seva línia de coneixement ‘Construir amb Fusta’, les investigacions de major rellevància a Europa han de potenciar el desenvolupament de sistemes de construcció rendibles que incrementin la construcció amb fusta, i han d'aconseguir que els arquitectes i constructors públics apreciïn els avantatges d'usar aquesta matèria primera natural en les seves obres.

A Espanya s'utilitza poca fusta en la construcció i el seu ús es relaciona sovint erròniament amb les cases de fusta, quan la fusta pot utilitzar-se per a múltiples solucions en la majoria de projectes arquitectònics.

Per fomentar les innovacions ecològiques, la Comissió Europea disposa de programes com a ‘Ressò-innovation First Application and Market Replication Projects’, que s'enfoquen cap a l'eliminació i reducció dels impactes ambientals, així com cap a l'ús òptim dels recursos, mitjançant solucions ‘ecoinnovadoras en processos, tècniques, serveis, productes o tecnologies. Un dels projectes Ressò-innovation és Celluwood, en el qual participa Aidima, i en el qual es fabricaran noves bigues i columnes de fusta amb adhesius no petroquímics i que utilitzen menys aigua en els seus processos de fabricació que els actuals. Aquestes bigues i columnes tindran a més una resistència major que les fetes de fusta serrada o de fusta laminada encolada.

A Espanya, comparant amb altres països europeus, s'usa poc la fusta en projectes arquitectònics. A què pensa que es deu?

Sobretot al fet que encara existeixen reticències a usar-la enfront de materials com el formigó o l'acer. Aquestes reticències es deuen al fet que es pensa que és un material amb mala resistència al foc, amb variacions dimensionals de rellevància davant canvis de temperatura i humitat i, sobretot, amb problemes de durabilitat enfront de fongs i tèrmits. No és així, sempre que es conegui el material i se sàpiga escollir-ho.

“Usant les espècies apropiades i el tractament adequat, la fusta es pot usar en construcció de forma tan segura o més que altres materials”

Aquests problemes de la fusta que ha esmentat, tenen solució?

Un sí rotund. Usant les espècies apropiades i el tractament adequat, la fusta es pot usar en construcció de forma tan segura o més, com altres materials. De fet, gràcies al Codi Tècnic de l'Edificació, es pot construir en fusta d'una forma tan segura i predictible com amb el formigó. Enfront del foc, per exemple, resisteix més temps que l'acer, ja que es carboniza per fora i manté l'estructura durant més temps. La seva resistència a les flames pot augmentar-se triant ben l'espècie, dimensionando adequadament les seccions o aplicant tractaments ignífugos.

Per què recomanaria l'ús de la fusta tècnica a un arquitecte?

Per la varietat de solucions constructives i estètiques que permet. Per exemple, amb la fusta laminada encolada es pot aconseguir qualsevol forma que es desitgi, i cobrir llums que serien impossibles amb la fusta serrada. Amb la fusta tècnica poden realitzar-se entramats pesats o lleugers, pòrtics de qualsevol classe, malles ortogonals o obliqües, cintres de tot tipus, emparrillados, entramats tridimensionals, etc. En alguns casos, la fusta és l'única solució viable econòmica i tècnicament.

“Amb la fusta laminada encolada es pot aconseguir qualsevol forma que es desitgi, i cobrir llums que serien impossibles amb la fusta serrada”...
“Amb la fusta laminada encolada es pot aconseguir qualsevol forma que es desitgi, i cobrir llums que serien impossibles amb la fusta serrada”, segons Abián.
“En alguns casos, la fusta és l'única solució viable econòmica i tècnicament”

En 2009 va rebre el premi internacional Schwaighofer en construcció en fusta. En què va consistir la seva contribució?

En el desenvolupament de noves tecnologies per a l'avaluació no destructiva de la fusta. Entre altres coses, la contribució inclou un sistema anomenat Cadix, basat en sensors sense fils que detecten precoçment la biodegradació de la fusta. Així, pot detectar-se de seguida la presència de fongs o tèrmits dins de la fusta estructural, abans que la degradació vagi a més i sigui necessari aplicar tractaments costosos. En Aidima seguim investigant en tecnologies innovadores per avaluar i classificar la fusta estructural i en el paper que exerceix la fusta per aconseguir entorns saludables.

Cada vegada cobra més importància en l'urbanisme modern el concepte de ‘smart city’ o ciutat intel·ligent. Creu que la fusta es pot integrar en aquest concepte?

Per descomptat que sí. La fusta pot usar-se tant en mobiliari urbà com en altres elements: marquesines, parades d'autobús, kioscos, semàfors, tanques d'embellecimiento o d'aïllament tèrmic i acústic. Incorporant en aquests objectes de fusta els dispositius adequats, com a plaques solars, pantalles tàctils i sensors, poden aconseguir-se ciutats intel·ligents amb una gran presència de la fusta.

Se li ocorre algun camp nou on usar la fusta tècnica?

L'ús de la fusta està solament restringit per la nostra imaginació. Així, de cop, se m'ocorre que podria utilitzar-se en construccions temporals, com a pavellons, fires d'exposicions, albergs, instal·lacions esportives, estructures per a concerts, ampliacions hosteleras per a l'època estival, bastides i passarel·les temporals d'obres. Aquestes construccions revesteixen gran importància per al sector turístic, un dels motors econòmics a Espanya.

Aquest tipus de construccions, encara que no ho sembli, tenen unes exigències que compleix la fusta i amb evidents avantatges: cost reduït, muntatge senzill, lleugeresa, durabilitat i flexibilitat de forma. Gairebé totes es fan de metall al nostre país, la qual cosa dóna lloc a estructures pesades, complica el transport i el muntatge i genera residus tòxics. Per exemple, l'acer inoxidable té un 11% en volum de metalls tòxics: crom i níquel.

En la seva opinió, quin és la situació a Espanya de la indústria dedicada a la fusta estructural?

La producció de fusta serrada a Espanya és bastant estable, fins i tot amb la crisi econòmica. El país sempre ha estat deficitari quant a aquesta fusta, perquè es precisa una qualitat mínima i moltes vegades és difícil accedir als boscos. Es produeixen uns 3,5 milions de metres cúbics a l'any, quantitat que no cobreix les necessitats de la indústria. En aquests anys de crisis s'han reduït les importacions, però la producció amb prou feines ha experimentat variacions.

El repte per al sector és gestionar adequadament els recursos forestals espanyols perquè l'extracció resulti més eficaç i millorar els processos de classificació i producció de fusta tècnica, de manera que pugui reduir-se la importació de fusta. A més, això ha de combinar-se amb el foment de la construcció en fusta i la seva aplicació en nous camps, com els quals li he esmentat d'objectes urbans i estructures temporals. Així s'aconseguirà que sorgeixin noves empreses i llocs de treball associats al sector.

En el projecte Celluwood s'està desenvolupant fusta reforçada, més resistent que l'actual. Podria explicar una mica el projecte i els seus objectius?

El projecte, dins del programa europeu Ressò-innovation, busca desenvolupar ecovigas i ecocolumnas utilitzant bioresinas, és a dir resines fetes amb fibres naturals i no amb derivats petroquímics, i també reparant els defectes de la fusta, com a nusos, amb membranes de nanocelulosa.

Reparant els defectes de la fusta es malgasta molt menys material, doncs no cal tallar i rebutjar la zona del nus i el material que ho envolta. També s'augmenta molt la seva resistència, doncs els nusos i altres defectes disminueixen la resistència mecànica en gran mesura. Les ecovigas podran utilitzar-se per a usos on la fusta tècnica no es podia emprar abans. Per exemple, per aguantar grans càrregues estàtiques i dinàmiques, de manera que pugui competir amb el formigó armat per a la construcció d'edificis.

El projecte Celluwood desenvolupa ecovigas i ecocolumnas utilitzant bioresinas no contaminants
El projecte Celluwood desenvolupa ecovigas i ecocolumnas utilitzant bioresinas no contaminants.

En quines línies d'investigació sobre fusta i construcció treballa ara Aidima?

Treballem en quatre grans línies. En la primera es desenvolupen estructures orgàniques (és a dir, de formes arbitràries inspirades en la naturalesa) amb fusta laminada i vidre. En la segona s'investiguen ancoratges i unions específiques per a fusta, que puguin utilitzar-se en construccions lleugeres o temporals. En la tercera es milloren les tecnologies existents per a l'avaluació no destructiva de la fusta. En últim lloc, també treballem a estudiar la biodegradació de la fusta per tèrmits i fongs, i en com detectar-la i prevenir-la.

Finalment, què és el que més li atreu de la fusta?

És una pregunta complicada, però diria tres coses. Primera: les seves excel·lents propietats mecàniques, resultat de milions i milions d'anys d'evolució. Segona: la biodiversitat que presenta; hi ha centenars d'espècies que es poden utilitzar per a construcció i decoració. I, finalment, el misteri que comporta el seu origen: ningú comprèn per què un arbre creix com ho fa. En l'Antiguitat ja existia aquest misteri. No és casualitat que, en nombrosos llibres antics, els arbres tinguin un valor per a l'home que transcendeix el merament utilitari. Per exemple, en l'Antic Testament, on a les poques pàgines de l'inici apareixen dos arbres: el de la Vida i el del Coneixement. Se li ocorre alguna cosa que resumeixi millor l'existència humana?

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis