Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Revestimientos funcionales o decorativos
Aplicacions dels Compostos de Fusta i Plàstic (WPC)

Revestiments funcionals o decoratius

Vanessa Gutiérrez Aragonés. Dpto. de Compounding en Aimplas29/06/2012

29 de juny de 2012

L'ús dels compostos de fusta i plàstic (o WPC per les seves sigles en anglès) en el sector de la construcció és cada vegada més popular, ja que permet la seva utilització en una gran varietat de formes i textures que moltes vegades són difícils d'obtenir amb la fusta tradicional, podent també imitar la textura de la fusta natural mitjançant l'aplicació de tractaments superficials.
Vanessa Gutiérrez Aragonés. Dte. de Compounding en Aimplas
Vanessa Gutiérrez Aragonés. Dte. de Compounding en Aimplas.

L'ús de fusta plàstica també suposa optar per una iniciativa sostenible, ja que en molts casos aquests compostos són fabricats a partir de materials reciclats i residus agroforestales, que d'una altra manera serien cremats, en general en descampats, o disposats en abocadors, amb tots els inconvenients mediambientals que ambdues accions impliquen.

En emprar panells o perfils de WPC com a revestiment en el sector de la construcció, tant en ambients exteriors com en interiors, s'han de prendre en compte les normatives de seguretat establertes en cada cas, principalment en el que a la resistència al foc es refereix. Per aquesta raó, en les formulacions de WPC ha de considerar-se l'addició d'ignífugos. Així mateix, s'han de considerar les exigències del mitjà on seran instal·lats aquests productes, ja que en cada cas s'hauran de satisfer uns requisits mínims, ja sigui per normativa o simplement per garantir un acompliment adequat. Per exemple, la resistència als rajos UV i a l'aigua en aplicacions en l'exterior, o la resistència al foc i als insectes en aplicacions a l'interior. En cada cas s'han d'emprar els additius necessaris amb la fi que el compost compleixi amb cada requisit exigit. I si estan correctament formulats, en aplicacions com a revestiment aquests compostos poden oferir una protecció addicional a l'estructura principal que estiguin revestint.

Les càrregues naturals empleades tindran un important efecte tant sobre l'aspecte com sobre l'acompliment mecànic dels productes de fusta i plàstic resultants. Poden emprar-se farines de fusta la granulometria de la qual, color i duresa també afectaran la qualitat del material final, o fibres, la relació de les quals d'aspecte, mòdul, i pre-tractaments, influiran notablement en el comportament mecànic del compost. Un altre tipus de càrregues que poden emprar-se en l'elaboració de WPC poden ser partícules de peles trituradas, com a pela d'arròs, d'ametlla, de cacauet, etc. D'igual manera, tant el tipus de pela com la grandària de la partícula influiran de forma notable en l'acompliment i aparença del producte resultant.

Imagen

D'altra banda, la selecció de la resina també afectarà les propietats finals del producte, podent triar entre resines sintètiques com poliolefinas i PVC, o de fonts renovables com PLA o PHB. Així mateix, l'ús de plàstics reciclats està sent popular, sempre que compleixin amb els requisits de l'aplicació final. En emprar aquest tipus de resines termoplàstiques, els panells i perfils a ser usats com a revestiment poden fabricar-se mitjançant el procés d'extrusió, o ben directa (en un sol pas) o a partir del compost obtingut en un previ procés de compounding. Posteriorment, poden sotmetre's a diferents processos segons l'acabat final desitjat, com per exemple: raspallat, estampat i laminatge. Addicionalment, a partir de compostos de fusta i plàstic es poden obtenir també peces d'acabat, com a taps per als extrems dels perfils, i peces auxiliars per al muntatge i subjecció dels panells principals. En aquest cas, les peces són fabricades mitjançant el procés d'injecció.

Per a aplicacions estructurals és preferible emprar resines termostables tipus fenòliques, polièsters o furánicas, entre unes altres. En aquest cas s'haurà d'optar per processos típics per a la fabricació de productes termostables, per exemple; pultrusión (emprant fibres contínues), infusió i transferència de resines (usant mats o teixits de fibres naturals), o modelo per compressió (emprant partícules i fibres curtes).

Segons es faci la selecció dels materials de partida, els compostos finals poden ser emprats des d'aplicacions purament decoratives o funcionals, com és el cas de revestiments i embellecedores, ja sigui en forma de panells tipus làmines o perfilis acte-ensamblantes; en aplicacions semi-estructurals, com a panells divisoris o com a suport dels recobriments anteriors; o en aplicacions completament estructurals en edificacions.

Per a aplicacions estructurals és preferible emprar resines termostables tipus fenòliques, polièsters o furánicas, entre unes altres

Projecte ‘Bincent’

Actualment, en Aimplas s'està duent a terme el projecte Iberoeka ‘Bincent’, en col·laboració amb empreses d'Espanya, Hondures i Argentina, en el qual s'estan desenvolupant composts de fusta plàstica per al sector de la construcció a partir de residus agroforestales provinents dels aserraderos de la Fundació Cuprofor i plàstics reciclats del Grup Avantguarda, ambdues empreses hondurenyes. En el marc del projecte ‘Bincent’ també s'estan desenvolupant panells de partícules, que podran emprar-se per a l'elaboració de panells divisoris, per al revestiment i aïllament de parets, per al revestiment de sostres, i elaboració de falsos sostres. Aquests panells estan sent desenvolupats per Acciona (Espanya) a partir de peles de cacauet del Grup Maglione (Argentina) i resines termostables provinents de fonts naturals, en col·laboració amb el CEVE (Argentina). Aquests panells d'aglomerats, constitueixen una alternativa sustentable i més ecològica que els panells d'escaiola, panells de partícules i d'aglomerats comercials. Addicionalment, tenen un aspecte diferent als panells de revestiment tradicional a causa de la presència de les peles compactades, i que si es vol poden ser recoberts per obtenir una superfície llisa i del color de preferència.

Imagen

Així mateix, els perfils desenvolupats per Inplasva (Espanya) en el projecte ‘Bincent’, seran emprats com a panells acte-ensamblantes per a l'elaboració de les parets d'un dels demostradores que es realitzaran en finalitzar el projecte. Així mateix, aquests panells seran muntats emprant elements de subjecció, així com taps en els extrems dels perfils per obtenir un bon acabat final. Ambdues peces seran fabricades per Faperin (Espanya) mitjançant el procés d'injecció. El demostrador, a dissenyar i construir per Drassanes Santa Pola (Espanya), serà una caseta o kiosko que s'instal·larà en una platja de la població d'Alacant, amb la fi que tots els interessats puguin apreciar les possibilitats d'aquests materials.

A causa de l'aplicació final que se li desitja donar, els compostos desenvolupats en aquest projecte estan sent dissenyats per tenir una alta resistència al rayado, a la humitat, al foc, als microorganismes i als rajos UV, mitjançant l'ús d'additius especials desenvolupats per l'empresa l'empresa Vicar, en col·laboració amb en ICV-CSIC (Espanya).

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis