Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aspromec lubrica el engranaje del sector del mecanizado en la BIEMH

Les conclusions del projecte Aviva donen claus per millorar la competitivitat dels mecanizadores

Aspromec lubrica l'engranatge del sector del mecanitzat en la BIEMH

Nerea Gorriti20/06/2012
El passat 31 de maig Aspromec va celebrar en el marc de la BIEMH una Jornada sobre Competitivitat en el Mecanitzat en la qual, entre altres temes, es van analitzar els resultats de l'Estudi de Competitivitat del Sector Industrial del Mecanitzat a Espanya (projecte Aviva) realitzat per Aspromec i Confemetal. Així mateix, els directors de subcontractació d'importants empreses tractoras com Indra Sistemes i Proto-Tech System i un representant de Plansee Group, van presentar interessants conferències i casos d'èxit.

Les conclusions de l'estudi Aviva, una valuosa eina per conèixer la realitat del sector del mecanitzat a Espanya i els aspectes crucials a millorar per impulsar aquest sector, van obrir la porta a un ampli i detallat debat. Cada ponent va enumerar i va analitzar aquelles conclusions que van considerar claus per reflectir la realitat o dilucidar què passos s'han de donar a partir d'ara.

Moment de la presentació de les ‘Jornades sobre Competitivitat en Mecanitzat’
Moment de la presentació de les ‘Jornades sobre Competitivitat en Mecanitzat’.

A grans trets, el perfil de les empreses de mecanitzat a Espanya és fonamentalment el d'una pime que ofereix serveis bàsics, això és, dedicada a la subcontractació i que no ofereix un producte propi. Alguna cosa que, com es va reiterar durant la jornada, és clau per ser competitiu al mercat actual. Però no només és capital oferir un producte diferencial, les empreses han de traçar objectius, un pla estratègic o de màrqueting, com ja ocorre en empreses amb el mateix perfil en la resta d'Europa. Aspectes fonamentals per destacar sobre la resta i sobretot, desmarcar-se en un mercat cada vegada més competitiu. Aquelles empreses que veuen en la innovació una sortida, no ho fan com a canvi de focus estratègic sinó tan sols com un camí per reduir costos.

L'estudi posa de manifest que són moltes les manques o els aspectes susceptibles de millorar en aquestes empreses. Si bé la internacionalització s'albira des de fa anys com una sortida per a moltes d'elles, se segueixen observant diversos punts millorables en l'estructura d'una pime mecanizadora a Espanya. Pot semblar una obvietat, però la veritat és que el desconeixement de l'anglès és comú en moltes empreses, més que un fre per donar-se a conèixer en l'exterior i treballar en aquests països.

Ramiro Bengoechea va presentar l'estudi Aviva
Ramiro Bengoechea va presentar l'estudi Aviva.

Un altre dels aspectes que va tenir un fort protagonisme durant la jornada i que adquireix un major calat en les nostres indústries és la necessitat de formació dels treballadors, com van destacar diversos ponents. A Europa i altres països del món tracten amb especial consideració aquest factor, clau per al desenvolupament personal i empresarial. A més, existeix un alarmant desconeixement de les ajudes econòmiques a les quals aquestes pimes mecanizadoras poden accedir i que poden ser un revulsiu per totes elles. D'aquestes i altres conclusions es va parlar durant tota la sessió.

Xavier Basañez, director general de BEC, va donar a conèixer dades de la fira BIEMH
Xavier Basañez, director general de BEC, va donar a conèixer dades de la fira BIEMH.

Després de la presentació de Ramiro Bengoechea, president d'Aspromec, qui va agrair a la fira, patrocinadors i col·laboradors com AFM i Sigaus l'organització de la trobada, Xavier Basañez, director general de Bilbao Exhibition Center va oferir a les presents dades sobre la magnitud del certamen. “Estem en la vigesimoséptima edició de la BIEMH, una de les fires industrials deganes. La fira industrial més gran d'Espanya i la tercera d'Europa, amb una superfície expositiva de 65.000 metres quadrats, gairebé 1.200 expositors, dels quals el 46% eren estrangers i més de 30.000 visitants esperats, fan d'aquest una trobada d'innovació industrial i coneixement”, va assenyalar.

En paraules de Ramiro Bengochea, “el projecte Aviva és un estudi que ha donat lloc a un llibre en el qual s'estudia la competitivitat del sector del mecanitzat a Espanya. Es tracta del primer estudi que es realitza en el sector del mecanitzat d'aquest país". “És un sector molt interessant observant la seva dimensió” —va apuntar Bengochea— “parlem d'una facturació aproximada de 19.000 milions d'euros anuals que dóna ocupació a 150.000 persones en sis mil pimes aproximadament”. En les dades d'aquesta estimació no es troben les empreses tractoras ja que per a l'elaboració d'aquest estudi s'han considerat empreses clients. La peculiaritat d'aquest sector radica que està definit per una tecnologia de fabricació que la fa transversal, la qual cosa fa que tingui interacció amb altres sectors.

L'estudi reflecteix clarament quin és l'estructura del sector des del punt de vista d'aspectes com el financer fins al comercial de les pimes. A més, revela les condicions de la demanda i fins i tot es va preguntar als implicats en el sector quins són les seves esperances, condicions o perspectives, fins a fer una radiografia del mecanizador en aquests temps.

Segons va explicar el responsable d'Aspromec, en l'estudi han participat 300 pimes de mecanitzat, 18 empreses tractoras, 8 associacions de metall i 15 empreses com a institucions que s'han implicat en l'estructura, definició i elaboració. En total, 350 empreses i institucions. També, va assenyalar, “l'estudi és un projecte de col·laboració entre Aspromec i Confemetal i està emmarcat dins de les activitats de l'Observatori del Metall 2011". Es tracta de l'últim estudi de l'Observatori del Metall, ja que, com tots els observatoris, “ha estat suspès recentment pel Ministeri d'Indústria, per la qual cosa té la peculiaritat de ser l'últim des que va començar la seva activitat l'any 2004”.

“S'han d'aplicar estratègies: diferenciació i treball més complexos

José Antonio Gómez Vadillo, conseller delegat de Aleacción Coaching i Consultoria, especialitzada en el mecanitzat i coordinadora de l'estudi Aviva, va apel·lar al tangible i intangible de l'esdeveniment, fent referència a les màquines de la fira i a la informació, respectivament i a l'escenari escollit per a la celebració de les trobades.

Imagen
José Antonio Gómez Vadillo, conseller delegat d'Aleacción Coaching i Consultoria
José Antonio Gómez Vadillo, conseller delegat d'Aleacción Coaching i Consultoria.

En la seva ponència ‘La cooperació entre pimes del sector com a via d'integració de tecnologies’, va fer referència a l'estudi: existeixen sis mil empreses de mecanitzat a Espanya, d'elles, 3.120 són bàsiques, això és, empreses que no compten amb producte propi i estan especialitzades en la subcontractació. 3.600 empreses facturen menys d'un milió d'euros –abans de la crisi dos milions–. De les quals guanyen diners, tan sols el 50% té una rendibilitat entre el 0 i el 5%, xifres que mostren un segment industrial fragmentat, com va apuntar Vadillo.

Un altre punt que va destacar és l'anàlisi de la demanda. “El 56% de les empreses tractoras ens demana que tinguem més tecnologia i a més que oferim solucions més globals, que augmenti la competitivitat dels subcontractistes, i que els simplifiquem els seus processos de subcontractació, no tenir 30 si no dos subcontractistes”, va emfatitzar en referència a l'anàlisi de la demanda actual.

Així mateix va destacar el creixent interès per cooperar que mostren els sectors complementaris: enginyeries, caldereries, tractaments tèrmics i metrologies. “Estan disposats a cooperar, és a dir, existeixen oportunitats en el sector, es pot col·laborar amb altres competidors o empreses complementàries del sector”.

Vadillo va destacar diverses recomanacions extretes de l'informe. De les 3.120 empreses de mecanitzat bàsic, 1.320 han de créixer mitjançant la integració, mentre que 360 han d'especialitzar-se en producte. Aquesta és la matriu de la tendència estratègica.

És fonamental, va resumir, aplicar una sèrie d'estratègies, basades en la diferenciació i treballs més complexos i en el creixement: el 81% de les empreses del sector aposta per créixer, però la pregunta és com. El 30% ho farà amb el mateix producte i tan sols el 7% diu que ho farà mitjançant la cooperació.

Amb tot, “la nostra proposta és que hem de prendre decisions atrevides perquè poden donar bons resultats. La cooperació com a element estratègic és diferenciadora i pot ajudar a créixer sense assumir molts riscos, això és el que diu l'informe per ser competitiu”, concloïa Vadillo.

“Com més format estiguis, més podràs competir”

Swen Hamann, director general de Zoller, després d'una presentació de l'activitat de la seva empresa i en la seva intervenció ‘Formació de directius i empresaris per afrontar els nous reptes del sector’ va pronunciar una frase d'Emilio Butragueño que resumeix un dels punts més importants per al representant de l'empresa alemanya: “Com més format estiguis, més podràs competir”.

Swen Hamann, director general de Zoller
Swen Hamann, director general de Zoller.

“Les conclusions que hem obtingut de l'estudi són aclaparadors: el 65% dels enquestats declara no tenir temps per a la seva pròpia formació. A Alemanya s'afirma que la formació és fonamental, que hauríem d'invertir el 10% d'un sou en formació”, va apuntar Hamann.

També va destacar de l'informe que el 83% de les empreses espanyoles de mecanitzat són familiars, alguna cosa que “fins a cert punt és bo però que comporta que moltes vegades el directiu més capacitat no és el que està al capdavant de l'empresa”.

En línia amb la gestió empresarial, el representant de Zoller va destacar que la majoria dels directius treballen sense un pla estratègic, un aspecte fonamental per a les empreses: “Hem de saber on està l'empresa, on es dirigeix i el 20% de les empreses no té pla de creixement. Hem de canviar cap a un producte amb valor afegit, que incorpori més tecnologies i para això és indispensable que tinguem directius ben preparats”, concloïa en la seva intervenció.

“Hi ha una necessitat de canvi del perfil estratègic”

Roberto Hernando, director general de Intermaher, en la seva ponència ‘Necessitat de canvi del perfil estratègic del 44% de les empreses del sector a fi d'aconseguir un estat similar a països europeus més competitius’ va destacar el següent: “Hem percebut una inquietud en els nostres clients. Tal com està el mercat alguna cosa nou hem de fer perquè si seguim funcionat igual les nostres possibilitats de futur seran limitades. És una inquietud general. Hem de fer alguna cosa per ser competitius en un entorn com l'actual tan difícil i canviant”.

Roberto Hernando, director general d'Intermaher
Roberto Hernando, director general d'Intermaher.

Segons aquest representant de centres de mecanitzat i torns de la marca japonesa Mazak, “veiem que les empreses no estan buscant i analitzant de forma sistematitzada. En general, es fa de forma improvisada”.

“Ens centrem en el dia a dia i no en un pla estratègic financer a llarg termini”

Oriol Caballé, director general de Kromi en la seva ponència ‘Excessiu consum de recursos financers en el finançament del circulant que afebleix a les empreses i limita el seu creixement”, va posar l'accent en els resultats del projecte Aviva relatius a la forma de gestionar els recursos financers. “A grans trets, la qual cosa veiem a l'àrea financera és que un 62% de l'empreses necessita finançament extern. Existeix un alt nivell d'endeutament, és a dir, pot ser que no estiguem gestionant ben els nostres recursos, la nostra àrea financera. Què succeeix amb el finançament intern? Algú es planteja la forma d'obtenir-la?”, va qüestionar.

Oriol Caballé, director general de Kromi
Oriol Caballé, director general de Kromi.

El segon punt que va destacar de les conclusions de l'estudi és que el 71% de les empreses enquestades considera que l'accés a aquest finançament és bo, “alguna cosa sorprenent en aquest moment en el qual tothom es queixa que no hi ha crèdit, la qual cosa apunta al fet que pot ser per la nostra pròpia gestió financera. Els costos no són un problema, és la forma de gestionar els recursos interns i externs”, va assenyalar. Per un 62% de les empreses els costos financers no suposen una càrrega significativa en els seus estats financers, sent menor al 2% de la seva facturació.

Finalment va destacar que tres de les set associacions consultades ofereixen assessorament en el procés de finançament extern i tan sols un 23% d'empreses sol·licita ajudes o assessorament. “Pot ser que la falta de professionalització i de formació incideixi en aquest àmbit”. Així mateix, el 50% desconeix l'existència d'ajudes de les entitats públiques, altres tipus de productes financers o una gestió interna millor.

“La base de futur és la innovació, aconseguir avantatges competitius, que el producte tingui un valor afegit”, concloïa.

“El 22% dels mecanizadores no té pàgina web”

En la ponència ‘Enfoqui al mercat i planificació estratègica de les empreses del sector’, Ángel Hernández, director d'àrea industrial d'Interempresas va presentar la marca Interempresas, la seva evolució com a revista, la seva aposta per Internet fa quinze anys i l'ús de totes les tecnologies actuals, com les aplicacions per smartphones o la presència en xarxes socials.

Ángel Hernández, director d'àrea industrial d'Interempresas
Ángel Hernández, director d'àrea industrial d'Interempresas.

Per a Ángel Hernández “les conclusions de l'estudi són preocupants. Els resultats reflecteixen que el 22% dels mecanizadores no té una pàgina web pròpia, el 40% no té un catàleg, el 55% mai ha fet publicitat, el 68% no ha participat en fires i el 79% no té un pla de màrqueting”, per la qual cosa els mecanizadores necessiten reorientar el seu camí. Una altra dada més de l'estudi que va destacar Hernández és que el 64% dels mecanizadores treballa amb menys de cinc clients.

“Són necessaris els treballadors qualificats i compromesos per treballar en el sector”

Alejandro Arjona, director general de Tebis, desenvolupador alemany de programari, va destacar que el 80% dels directius creu que és difícil trobar personal qualificat. Una manca diverses vegades esmentada al llarg de la jornada la solució de la qual passa per la formació. “Cal buscar maneres de motivar a les persones i millorar els plans de formació”. Però no només aquesta millorarà la competitivitat de l'empresa, actualment una pime ha d'estar preparada per projectar el seu negoci a l'exterior. “Mancada formació per parlar en anglès per accedir a mercats estrangers”, va assenyalar Arjona aportant altres dades de l'estudi. “El 55% de les empreses no realitza formació contínua”.

Alejandro Arjona, director general de Tebis
Alejandro Arjona, director general de Tebis.

Va esmentar també la necessitat de renovar el parc de maquinària a Espanya, que en molts casos té entre 20 i 30 anys, per poder competir amb altres països.

“Integrar tecnologies, cooperar o integració pròpia, claus per a la internacionalització"

Håkan Engström, director general de Toolox-SSAB va basar la seva intervenció en les vendes en l'exterior, ‘Internacionalització d'empreses de subcontractació prèvia integració de tecnologies, bé via cooperació o via integració pròpia’. Va lloar l'estudi, com a eina per treballar i millorar i va posar de manifest la necessitat de millorar la formació en anglès per poder negociar en l'exterior.
Håkan Engström, director general de Toolox-Ssab
Håkan Engström, director general de Toolox-Ssab.

“Necessitat d'innovació en producte del 19% de l'empreses del sector”

Ramiro Bengochea, director general de WNT Ibèrica, va posar l'accent de la seva intervenció en la innovació. La seva experiència al mercat, li dóna una posició privilegiada per conèixer a fons les manques i oportunitats. WNT, com va apuntar, treballa amb unes 30.000 pimes de mecanitzat en tota Europa.

Ramiro Bengochea, director general de WNT Ibèrica durant la seva intervenció
Ramiro Bengochea, director general de WNT Ibèrica durant la seva intervenció.

Va asseverar la necessitat d'establir un pla estratègic. “Hem de tenir en compte, segons els resultats de l'estudi, que l'activitat del 53% de les empreses –més de la meitat– és bàsica, és a dir només mecanitzen, només atenen activitats de subcontractació, són empreses auxiliars sense producte propi amb el qual competir al mercat. Per això és necessari que apliquin un pla estratègic o de màrqueting. El 80% de les empreses no s'ha qüestionat per què han de fer-ho”. I la dada és esclarecedor: el perfil estratègic de les empreses a Espanya mostra que hi ha un 19% menys amb producte propi que en la resta de països d'Europa Occidental.

Un altre punt que va destacar el representant de WNT és que el 59% de les empreses enquestades en el projecte Aviva es planteja la innovació com a via per reduir costos. Una gran quantitat d'elles manifesta tenir idees per desenvolupar producte propi però no ho engega per falta d'iniciativa, temps, ajudes, etc.

Bengochea, per tancar la seva intervenció, va assenyalar “aquest estudi està presentat en negatiu, però la lectura positiva és que està ple d'oportunitats.

“Qualitat i quantitat d'efecte tractor en el sector”

Antonio Morales, responsable de desenvolupament de negoci de Castrol, va apuntar que “les empreses tractoras locals són fonamentals per al bon funcionament del sector, però també poden ser un factor limitador”. Des del punt de l'empresa tractora, destaca la demanda d'obtenir un compromís ferm en els terminis de lliurament, processos integrats i tot això a preus competitius. Des del punt de vista de la pime, hi ha poca iniciativa, una falta de coneixement dels procediments per ser seleccionats… “És un engranatge no ben alimentat”.

Antonio Morales, responsable de desenvolupament de negoci de Castrol
Antonio Morales, responsable de desenvolupament de negoci de Castrol.

Per acabar la jornada, Francisco Javier Salorio, director de Compres-Subcontractacions de Indra Sistemas, Andreas Feichtinger, responsable de Màrqueting i Organització de Vendes de Plansee Group i Pablo Palés, gerent de Proto-Tech System, van oferir el seu punt de vista des de la part contractant, van parlar de les seves respectives organitzacions i van mostrar els seus casos d'èxit.

Francisco Javier Salorio, director de Compres-Subcontractacions d'Indra Sistemes
Francisco Javier Salorio, director de Compres-Subcontractacions d'Indra Sistemes.
Andreas Feichtinger, responsable de Màrqueting i Organització de Vendes de Plansee Group
Andreas Feichtinger, responsable de Màrqueting i Organització de Vendes de Plansee Group.
Pablo Palés, gerent de Proto-Tech System
Pablo Palés, gerent de Proto-Tech System.

Propera cita d'Aspromec: Trobo del Mecanitzat de Gijón, dijous 27 de setembre de 2012.

Empreses o entitats relacionades

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado
Ceratizit Ibérica Herramientas de Precisión, S.L.U.
Interempresas Media, S.L.U.
Intermaher, S.A.
Kromi Spain, S.L.
Zoller Ibérica, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis