Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Envases biodegradables de aguas residuales
Projecte europeu PHBottle

Envasos biodegradables d'aigües residuals

Redacció Interempresas05/06/2012

5 de juny de 2012

PHBottle, un projecte europeu finançat pel VII Programa Marco pel seu compromís amb la recerca de solucions sostenibles, aplica els últims avanços en biotecnologia, tecnologies de l'envàs i microencapsulación amb l'objectiu de donar resposta a dues de les problemàtiques actuals més apressants en la indústria alimentària: la gestió de les seves aigües residuals i la generació d'envasos biodegradables per als seus productes.
Imagen

L'aposta és clara: aportar solucions sostenibles a les problemàtiques mediambientals de les indústries de sucs, partint del principi de trobar-li valor a les deixalles, transformant-los en nous materials d'ús, amb noves funcionalitats. El projecte PHBottle, finançat pel VII Programa Marco, pretén obtenir en 42 mesos un nou envàs per a sucs, biodegradable i amb propietats antioxidants (que allargui la vida útil de l'aliment que contingui); un envàs fabricat a partir dels sucres i d'altres residus rics en carboni, nitrogen i oxigen existents en les aigües residuals de les pròpies indústries de sucs.

Suposa l'aplicació dels últims avanços en microencapsulación, biotecnologia i tecnologies de l'envàs.

Foto: Anders Jacobsen
Foto: Anders Jacobsen

Aigües residuals, un recurs valuós

El projecte parteix d'una realitat: les indústries de sucs consumeixen una gran quantitat d'aigua, tant en la neteja dels seus equips i instal·lacions, com en el rentat de fruites. Les aigües residuals, que han de gestionar, que contenen grans quantitats de residus orgànics, en forma de sucres, que al seu torn són una matèria primera nombrosa i de gran valor per a la producció de bioplásticos (plàstics generats a partir de restes orgàniques i, per tant, degradables). Les indústries de suc de fruites a Europa exerceixen un paper important en la gestió d'aigües residuals, a causa que aquest tipus d'indústria arriba a generar fins a 129.275 milions de litres d'aigua residual a l'any.

Microorganismes actius que transformen el residu en nou material

PHBottle, que es troba en la seva fase inicial, està identificant microorganismes capaços de transformar les restes orgàniques de les aigües residuals en un material polimèric (plàstic) biodegradable, el PHB (polihidroxibutirato). Una vegada obtingut aquest material, les propietats del mateix seran millorades, en una segona fase del projecte, amb la incorporació de fibres de cel·lulosa i ingredients encapsulats amb propietats antioxidants, de manera que aquest material, quan contingui un aliment, sigui capaç d'allargar la vida útil del mateix i per tant els seus dies de comercialització i consum.

En una tercera fase, aquest material reforçat i millorat en les seves propietats, es modelarà i serà utilitzat per fabricar ampolles de suc. Finalment, aquestes ampolles seran validades i testades, envasant-se en elles el suc de fruites de la mateixa indústria generadora de les aigües residuals. Així es tanca el cicle: El generador del residu es converteix en el beneficiari del nou envàs, adaptat a la necessitat del seu producte.

Imagen

Anàlisi de cicle de vida

Un altre dels objectius mediambientals del projecte es basa en una anàlisi en totes les fases del projecte del Cicle de Vida (ACV) del nou envàs. Suposa determinar l'impacte en el medi ambient del material generat durant tota la vida del mateix, des de les matèries primeres amb les quals es produeix, fins al moment en el qual l'envàs final es rebutja, de cara a aconseguir un envàs 100% biodegradable, amb el mínim impacte ambiental.

Resposta global a una demanda social

Segons Ecoembes, els espanyols van reciclar 7 de cada 10 envasos domèstics en 2011. La taxa mínima de reciclatge establerta per la Comissió Europea se situa en 55%, Espanya ha superat la mitjana aconseguint els 68,3%. El nou material també s'aplicarà a envasos no alimentaris, fonamentalment en embalatges de drogueria i neteja i plàstics per a automoció.

Cooperació internacional

En el desenvolupament del projecte PHBottle està treballant, coordinat per Ainia centre tecnològic, un consorci internacional format per 8 empreses i 4 organismes d'investigació.

  • A Espanya: Ainia centre tecnològic, Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) i Cítrics i Refrescants, S.A.
  • A Bèlgica: Associació Europea de Sucs de Fruites (AIJN) i Omniform, S.A.
  • A Holanda: Centre Tecnològic TNO
  • A Bulgària: Silvel Limited
  • A Portugal: LOgoplaste Innovation Lab Llic.
  • A Argentina: Institut Nacional de Tecnologia Industrial (INTI)
  • A Mèxic: Mega Empack S.A.
  • A Brasil: Logoplaste do Brasil Ltda.
  • A Hondures: Avantguarda SD de RL

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico
Ainia Centro Tecnológico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis