Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El plástico es la mejor solución medioambiental para las bolsas de un solo uso
Estudi d'Asucova

El plàstic és la millor solució mediambiental per a les borses d'un sol ús

Redacció Interempresas04/06/2012

4 de juny de 2012

Es compleix un any des que les cadenes de supermercats espanyols van començar a cobrar als seus clients les bosses de la compra, i els efectes d'aquesta mesura entre els fabricants i els consumidors han estat radicals. Fins llavors, els principals establiments venien repartint de forma gratuïta aquestes borses d'un sol ús. El resultat era una freqüència d'ús d'una per cada cinc euros de compra, segons dades d'Asucova (Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana), que a l'any suposava 13.500 milions de borses segons dades de 2009 per al conjunt del país i 1.400 milions només a la Comunitat Valenciana.

En 2011, la Llei 22/2011 de 28 de juliol de Residus i Sòls Contaminats estableix un calendari per a la substitució progressiva de les bosses de plàstic d'un sol ús no biodegradables fins a la seva total prohibició en 2018. A partir d'aquest moment, les empreses de distribució del sector de l'alimentació comencen a prendre mesures i pràcticament a l'unísono aposten per cobrar aquest tipus de borses i introdueixen alternatives a aquestes també previ pagament. Entre aquestes alternatives, el plàstic s'ha posicionat com pràcticament l'única opció, això sí en altres tipus de formats o material, bé borses reutilitzables de plàstic, borses reutilitzables de ràfia i les borses biodegradables.

Els supermercats se segueixen decantat per les bosses de plàstic però en la seva versió reutilitzable, que són la millor opció des del punt de vista mediambiental

Després de la campanya inicial sobre les borses d'un sol ús es va generar certa confusió en els consumidors ja que es criminalitzava als materials plàstics com el causant del problema mediambiental. “No obstant això, el concepte que s'ha de perseguir és el format de borsa i no el material. En aquest sentit el sector del plàstic no només disposa de formats compatibles amb la legislació sinó que a més s'ha demostrat que són els de menor impacte mediambiental, situació que les grans cadenes de distribució coneixen i que els ha motivat a seleccionar-los”, assegura Pedro Melgarejo, responsable de la línia de negoci d'Envasos i Embalatge de l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas).

Imagen
Cau un 80% la distribució de bosses de plàstic d'un sol ús un any després que els supermercats apostessin per cobrar-la de forma unànime

Un any després de l'engegada d'aquesta mesura, l'impacte en els consumidors i en els fabricants de borses d'un sol ús evident: cada comprador utilitza una borsa per cada 15 o 20 euros de compra. Segons Asucova, la reducció en el consum d'aquest tipus de borses ha estat del 80% de mitjana, una xifra en la qual coincideixen els principals fabricadors, i que evidencia un ús més racional de les borses, però al mateix temps un important descens en les vendes per a aquests.

Fins a fa un any, Espanya era el major productor de borses d'un sol ús de la Unió Europea. Segons dades facilitades per Anaip (Associació Espanyola d'Industrials de Plàstics) un total de 350 empreses productores componien el sector i donaven ocupació a 11.000 persones. Actualment, les empreses que tenien major dependència de les borses d'un sol ús estan buscant altres alternatives de negoci, encara que no totes s'han pogut abordar degut les inversions necessàries per a això.

Fora d'Espanya, la situació de les borses continua sent un motiu de discussió i debat a tot el món. En la Unió Europea s'ha iniciat un procés de reflexió sobre el consum de bosses de plàstic d'un sol ús i el seu impacte sobre el medi ambient. Es van a analitzar totes les opcions, fins i tot la seva possible prohibició en tots els països de la Unió Europea. Fins al moment, cada país ha adoptat mesures diferents que van des del cobrament d'una taxa als establiments que les distribueixin (com en el cas d'Alemanya, Irlanda, Israel o Regne Unit), fins a la prohibició total (en 2002 Bangladesh va ser pioner i li van seguir Sud-àfrica, la ciutat americana de Sant Francisco, Xina, Mèxic i Itàlia).

Plàstic reutilitzable: la millor alternativa

El plàstic és un material inert, que no emet matèries tòxiques i que és reciclable al 100%. En el seu ús en forma de bossa de la compra és molt més lleuger que altres materials com el paper i també més resistent en suportar 2.000 vegades el seu propi pes, a més de les seves característiques d'impermeabilidad. Segons l'Agència del Medi ambient d'Anglaterra i Gal·les la tradicional bossa de plàstic d'un sol ús és la menys contaminant enfront de les fabricades amb altres materials. Així, la de cotó és la pitjor opció, ja que s'ha de reutilitzar 131 vegades perquè el seu impacte sobre l'escalfament global sigui inferior al d'una bossa de plàstic no reutilitzable. En el cas de les borses de ràfia s'haurien de fer almenys onze usos, mentre les de paper tres vegades (alguna cosa que en el sector de l'alimentació resulta complicat tenint en compte que sol haver-hi productes humits que minven i limiten les propietats del paper).

Malgrat aquests estudis, Espanya va seguir avanci amb la reducció i futura prohibició, la qual cosa ha obligat al sector del plàstic a reorientar la seva producció, destacant entre les opcions alternatives la bossa de plàstic reutilitzable.

La bossa de plàstic tradicional reutilitzable, està fabricada amb polietilè com les d'un sol ús, inclou en la seva composició almenys un 15% de material reciclat, empra tintes no tòxiques, és 100% reciclable i en la seva elaboració s'utilitza menys aigua i s'emet menys CO2 que per fabricar les tradicionals borses d'un sol ús. En ser una borsa un 25% més gran (21 litres), amb el doble d'espessor que aquestes i per tant més resistent, es garanteix la seva reutilització almenys 15 vegades. En última instància, aquesta borsa pot utilitzar-se per rebutjar les escombraries domèstiques en el contenidor marró/verd o els residus d'envàs en el contenidor groc. A més, està emparada en una normativa que permet la seva certificació.

Amb un ús adequat per part dels consumidors, les borses reutilitzables són, en l'actualitat, una solució mediambiental òptima. La millor, segons demostren estudis de cicle de vida realitzats sobre diferents tipus de borses que hi ha al mercat, com per exemple l'informe emès pel prestigiós Grup d'Investigació en Gestió Ambiental (Giga) de la Universitat Pompeu Fabra. Aquest informe conclou que resulta més important el nombre de vegades que es reutilitzi la borsa que el material amb el qual està confeccionada, i per això la borsa de polietilè reutilitzada almenys 10 vegades és la millor opció si es compara amb la borsa de polietilè d'un sol ús, amb la de ràfia, les de paper reciclat o les biodegradables.

Alternatives amb barreres que superar

A més de les bosses de plàstic reutilitzable existeixen altres opcions que han tingut i tenen barreres que superar però que posicionen al plàstic com a alternativa vàlida de present i de futur.

Les bosses de plàstic biodegradable que substitueixen al plàstic tradicional per productes naturals i renovables com la fécula de patata o el midó de blat de moro, són una realitat que també trobem en els supermercats, però tenen un cost superior que dificulta la seva introducció de forma massiva. A més, la falta d'informació per part dels consumidors pot ser un problema si són dipositades en el contenidor groc ja que dificulten el reciclat d'aquest contenidor.

Les borses fabricades amb plàstic reciclat post-consum són una alternativa que està regulada en països com Alemanya, però que en la distribució d'alimentació espanyola s'ha vist frenada per les exigències legislatives que han de complir els plàstics en contacte amb aliments. Malgrat això, existeix una legislació que permet l'ús de plàstic post-consum i que en breu pot suposar una obertura a aquest tipus de productes.

Les bosses de plàstic oxo-degradables són bosses de plàstic convencional al que s'aplica un additiu per accelerar la seva descomposició. La repercussió en el preu final d'aquest additiu és mínima, però actualment no tenen una normativa d'ús que les legitimi com a alternativa.

Les borses de ràfia, fabricades majoritàriament a partir de polipropilè trenat, són borses de gran grandària, que per la seva resistència i durabilitat garanteixen la seva reutilització, però en estar fabricades amb diferents tipus de materials plàstics el seu reciclat és més complicat.

“Com a conclusió, les alternatives que veiem en els supermercats són totes fabricades amb materials plàstics, però el més important és que els consumidors siguem conscients que quan agafem i utilitzem aquestes borses de la forma adequada estem contribuint a la conservació del medi ambient”, afirma Pedro Melgarejo.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis