Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Identificación, clasificación y minimización de residuos
Com tenir cura del medi ambient en les diverses fases del procés productiu

Identificació, classificació i minimització de residus

Miguel Sitjes Cabanas
Auditor Cap de Sistemes de Gestió Mediambiental Centre de Certificació LGAI Centre Tecnològic
01/08/2003
Dins del sector del plàstic, centrem aquest article bàsicament en el PVC, ja que la seva problemàtica mediambiental és més crítica que a la resta, tot i que molts dels aspectes mediambientals i de les propostes de millora que s'establiran a continuació són aplicables també a un altre tipus de plàstics com el PP, PET, etc. Una segona part d'aquest article, relacionat amb la injecció o l'extrusió, l'embalatge, emmagatzematge i expedició i el manteniment, serà publicada en el proper número de "Plàstics Universals '.
(Fotografia: Aimplas)
(Fotografia: Aimplas)
En general, si fem una globalització del procés de fabricació de plàstics per als diferents sectors industrials, sense personalitzar per a cada empresa en particular, el podem dividir en diverses etapes bàsiques que es descriuen a continuació:

1. Recepció de les matèries primeres i emmagatzematge.

2. Fabricació de la gransa (barrejat i granulació)

3. Injecció o extrusionat (inclou tall i altres)

4. Embalatge, emmagatzematge i expedició.

També cal tenir en compte, en l'apartat de generació de residus, les operacions de manteniment de maquinària, equips i instal·lacions, que mereixeran un capítol a part (núm. 5), independentment d'altres seccions o activitats de l'empresa (oficines, comercial, distribució, serveis generals, etc.), que no es van a considerar en aquests articles.

Tampoc es consideren en aquest article, els residus i en general els aspectes mediambientals generats en els processos addicionals o complementaris a la injecció, com poden ser per exemple la impressió o tampografia sobre els materials, l'etiquetatge, etc. d'aquests, que es consideraran en un altre article a part, ja que pertanyen a un altre sector (arts gràfiques, etc.).

Farem una descripció de cadascuna d'aquestes etapes assenyalades, identificarem genèricament els sub-processos bàsics ia partir d'aquí la identificació dels possibles residus i altres aspectes mediambientals que es poden generar, la classificació dels residus segons el nou Catàleg Europeu (CER) , orientacions sobre la seva gestió i les possibilitats de reducció, valoració i minimització.

Etapa de recepció de matèries primeres i emmagatzematge

En aquesta fase es produeixen bàsicament residus d'embalatges com ara:

R-1. Paper, cartró, plàstics, palets, fusta en general, fleixos, etc.

S'entén que aquests materials estan nets i no bruts o contaminats d'olis, greixos, dissolvents, productes tòxics o perillosos, etc. (Aquests casos es tractaran més endavant, en l'apartat 2 de granulació i 5 de Manteniment). Llavors, aquests materials nets, es consideren residus no perillosos i són assimilables a domèstics o municipals.

Segons el Catàleg CER seva codificació és la següent:

20 01 01: Paper i cartró

20 gen 11: Teles, teixits (utilitzats per a embalatges)

20 01 38: Fusta

20 gen 39: Plàstics

Preferiblement es segreguen i reutilitzen en els mateixos sectors d'origen. La seva gestió interna en l'empresa hauria de ser una segregació i separació en origen de cada un dels materials mitjançant contenidors apropiats i el seu posterior lliurament a una o diverses empreses de valorització o reciclatge autoritzades. En molts casos el mateix servei municipal de recollida de residus sòlids urbans, ja fa recollida selectiva d'alguns d'aquests materials.

S'apunten com a propostes de millora i minimització:

• Negociar amb els proveïdors la utilització d'envasos o contenidors reciclables o retornables (gavias metàl·liques de diferents tipus, etc.).

• Així mateix, l'estudi conjunt amb el proveïdor, de la utilització dels mínims materials d'embalatge que assegurin la correcta conservació dels productes durant el transport i manipulació. (En molts casos només amb protegir els cants, o extrems dels paquets o palets, és suficient, en altres no cal embalar amb plàstic retràctil tot el material sinó que amb un fleix és suficient, etc.).

• Reutilització i reenviament dels materials als proveïdors (de vegades cartrons o plàstics de separació entre pisos de materials poden ser retornats i usats de nou, també hi ha caixes de cartró i altres materials fàcilment plegables que es poden tornar i reutilitzar).

• Quant als palets, inscriure en un circuit de reutilització dels mateixos, així en el cas d'existir sobrants o excedents a les nostres instal·lacions, aquests són recollits per l'empresa gestora dels mateixos.

• Així mateix, intentar reparar (interna o externament) els palets deteriorats per tal d'augmentar la seva utilització.

• Finalment intentar unificar el mateix tipus de palet per a tots els productes manipulats en l'organització i intentar fer-ho extensiu a clients i proveïdors. D'aquesta manera no hi ha diversos estocs diferents de palets, de manera que el seu nombre disminueix.

Etapa de barreja i granulació

Considerem en aquesta fase els processos o etapes següents:

• Barrejat de les matèries primeres (sòlides i líquides) en bombos o recipients mescladors.

• Fabricació de la gransa per extrusió en calent.

En aquesta fase es produeixen bàsicament els següents tipus de residus:

R-1. Sacs buits o envasos buits de matèries primeres (que NO han contingut productes tòxics o perillosos: sacs o big bags de PVC en pols, etc.)

R-2. Sacs buits o envasos buits de matèries primeres (que sí que han contingut productes tòxics o perillosos: envasos o bidons de dissolvents, plastificants, additius, etc., Sacs o pots de colorants amb metalls pesants, bosses brutes en què s'han pesat aquests colorants, etc.)

R-3. Restes de gransa de tot tipus (procedent d'inici i final de lots, productes defectuosos o no conformes, restes de lots, rebuigs, etc.).

R-4. Draps, papers bruts, absorbents, etc., De productes químics (sòlids o líquids: restes de colorants, dissolvents, procedents de neteges, vessaments, etc.)

Els residus R-1 ja s'han tractat en l'apartat 1

En relació a la resta, la seva codificació actual és:

7 feb 13: Residus de plàstic.

7 feb 14: Residus procedents d'additius que contenen substàncies perilloses (* Indica Residu Perillós - RP)

07 15 feb: Residuos procedentes d'additius que no contienen perilloses.

15 01 10 *: Envasos que contenen restes de substàncies perilloses o estan contaminats per elles.

15 02 02 *: Absorbents, materials de filtració, draps de neteja i roba protectora contaminats per substàncies perilloses.

15 feb 03: Absorbents, materials de filtració, draps de neteja i roba protectora no contaminats per substàncies perilloses.

Els RP s'han de gestionar a través d'un gestor homologat per a aquest tipus de residus especials, s'ha de generar la corresponent "fitxa d'acceptació" entre les dues parts i en el seu trasllat han d'anar acompanyats de la corresponent "fitxa de seguiment".

Les propostes de millora i minimització que s'apunten són:

• Manipular amb precaució els envasos d'additius, dissolvents, colorants, etc. oberts per evitar vessaments al terra.

• Utilitzar absorbents adequats als productes en cas d'abocaments (recordem que serradures és combustible i que pot general un problema addicional). Hi ha absorbents minerals de gran efectivitat i capacitat d'absorció: sepiolita, etc.

• Formar el personal implicat en estros treballs per tal que adquireixin unes bones pràctiques i hàbits operatius.

• Comentar que hi ha unes empreses que ofereixen el servei de lloguer dels draps, els renten i els tornen nets a les empreses per a la seva reutilització. És una bona pràctica mediambiental, encara que és convenient consultar a l'Administració de cada comunitat autònoma abans de contractar el servei.

• Encadenar, en la mesura del possible, diversos treballs amb el mateix producte o color per evitar canvis, manipulacions i neteges de tremuges i màquines. Utilitzar les mateixes màquines per a aquests treballs repetitius, sobretot per a treballs difícils.

• Fabricar les quantitats precises i necessàries, no amb massa excessos. Guardar els sobrants un temps per si el client demana algunes quantitats addicionals i per si poden enviar-se en el proper lot.

• Negociar amb el client la fabricació de quantitats màximes i, si és possible, la fabricació de diversos lots a la vegada, encara que suposi ocupar un espai en els magatzems i un cost addicional de capital immobilitzat.

• Disposar a peu de màquina sempre d'una mostra patró de la gransa o treball a realitzar per a la seva comparació amb el treball desenvolupat.

• Pel que fa als envasos, ja siguin bidons, big bags, etc., El retorn dels mateixos al proveïdor per a la seva reutilització.

• La reutilitzar els envasos internament per a fins de neteja, encara que si el seu nombre és elevat aquesta solució no és possible.

• Emprar envasos de més capacitat que permetin reduir el volum d'envasos generats, sempre que no suposi una generació o augment de productes caducats, o substituir per dipòsits fixos l'estoc de productes líquids o sòlids.

• Substitució dels colorants amb metalls pesants (Zn, Pb, Al, Cd, Sn, Ba, etc.), Per altres que no en continguin, d'acord amb els fabricants d'aquests. Any rere any es va avançant en aquest tema i ja és possible disposar de colorants de tots els tipus que no continguin metalls pesants o productes perillosos, amb la mateixa efectivitat que els que els contenen, amb la consegüent millora i respecte pel medi ambient.

• Mateix comentari respecte als plastificants i estabilitzants (DOP, etc.) Per tal de millorar (juntament amb els proveïdors) les característiques mediambientals dels mateixos (amb menys compostos tòxics i volàtils, etc.).

• Reutilitzar les granses sobrants per a la fabricació de productes de pròxims lots o bé per a productes diferents amb colors més intensos, amb la corresponent reformulació dels mateixos, o bé enviament d'aquests sobrants a altres fabricants per a la seva reutilització per a altres tipus de productes de menor valor afegit.

Altres aspectes mediambientals

E-1. Emissions a l'atmosfera (de pols).

Produïdes entre altres durant els processos de pesades de matèries primeres i productes, oa les addicions dels productes sòlids als mescladors o bombos. Com a proposta de millora, es pot assenyalar que és aconsellable una bona ventilació general de les naus de treball, però és millor atacar localment les zones de producció de pols mitjançant petits extractors puntuals canalitzats a focus emissors exteriors. Aquests necessiten dels corresponents filtres de retenció de partícules i si és necessari dels corresponents controls reglamentaris (de partícules) per part de l'Administració o d'una Entitat Homologada per la mateixa.

Una altra possibilitat de millora és la utilització del transport pneumàtic de materials mitjançant canonades, filtres, etc. i sistemes de dosificació nets o tancats.

Imagen
E-2. Emissions a l'atmosfera (sorolls i vibracions).

Produïts principalment per les operacions de producció, màquines, bombes, transport intern (carretons, etc.) I sobretot en els casos d'existència de molins trituradors de colades o gransa per al seu reciclatge o recuperat a producció.

Les propostes de millora serien la utilització de maquinària d'última generació, en què es contempla cada vegada més l'aspecte soroll (mediambiental i de prevenció - seguretat) i en el cas de maquinària existent el utilitzar tancaments o espais confinats per als molins i una altra maquinària sorollosa, amb unes mesures especials de restriccions d'obertura de portes i d'entrada i també mesures de protecció personal.

Pel que fa a les vibracions, la utilització d'amortidors i silent blocks en les màquines o en unes plataformes addicionals a les mateixes complementàriament a les solucions de paràgraf anterior.

V-1. Consum d'aigua i abocaments d'aigües residuals.

Normalment l'aigua, independentment dels usos sanitaris, s'utilitza per a la refrigeració de les màquines de granulació. En refrigerar les camises de les màquines no sol haver contaminacions per transferència de plastificants, estabilitzants, colorants, etc. a la mateixa, de manera que en cas d'abocament no es requeriria depuració.

Com a opcions de millora i minimització:

• És clara la utilització de circuits tancats de refrigeració, amb o sense sistema de refrigeració (torre o nevera), per tal de minimitzar el consum d'aigua, encara que d'altra banda ha d'haver un tractament i control periòdic d'aquests sistemes (desinfectants, desincrustants, algicides, potser la incorporació d'algun filtre o decantador en algun punt del circuit, etc.).

• La utilització d'aigua tractada (destil lada o desionitzada) en aquests circuits i en la reposició de l'aigua per evaporació, també permet eliminar possibles dipòsits calcaris en els circuits.

• La disminució al mínim del nombre de buidats dels circuits, amb un bon tractament i control, i amb un correcte manteniment dels mateixos i de les màquines, que eviti al màxim les reparacions.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis