Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Qué haremos con 1,2 millones de vehículos fuera de uso?
Sernauto convoca a una jornada als esmentats per la Directiva de VFU

Què farem amb 1,2 milions de vehicles fora d'ús?

Ibon Linazisoro01/08/2003
El passat 27 de maig Sernauto, l'Associació Espanyola de Fabricants d'Equips i Components per Automoció, va organitzar una jornada a Madrid per explicar en detall les conseqüències de la Directiva de VFU. Més de 100 assistents van conèixer de primera mà les posicions dels diferents sectors implicats i van poder comprovar la complexitat de les obligacions i de les solucions possibles.
"No hem de viure les noves legislacions com amenaces, sinó com estimulants en uns moments molt interessants, però complicats". Són paraules de José María Pujol, President de Sernauto, en l'obertura de la 3a Jornada del Mercat de Recanvi, que va aprofitar la presència de més de 100 professionals relacionats amb diferents sectors de l'automòbil per mostrar la seva satisfacció per la bona marxa de l'economia espanyola en comparació amb la d'altres països europeus i posar de manifest la importància que, segons ell, té el mercat del recanvi, "el pulmó del sector, sens dubte".

Juliol de Joan Sáez, cap d'Àrea coordinador de Programes d'Automoció del Ministeri de Ciència i Tecnologia va explicar els detalls de la Directiva europea, els objectius, va dir, són la reutilització, valorització i reciclatge, la limitació de l'ús de substàncies perilloses i l'establiment de sistemes de gestió de vehicles fora d'ús (VFU). Va assenyalar que amb l'establiment de sistemes de gestió de VFU, es vol garantir que els centres de tractament estiguin autoritzats. Una primera fase després del lliurament d'un vehicle al sistema, va dir, és la descontaminació. A més, un vehicle fora d'ús conté peces reutilitzables. D'altra banda hi ha la recuperació de plàstics, a la qual el representant del Ministeri es va referir de forma sorprenent com "una assignatura força pendent".

Mar García Ramos, sènior manager de Price Waterhouse Coopers, es va aturar en tots els detalls normatius i en el treball que aquesta consultora està realitzant per Sernauto, especialment pel que fa a la creació de Ecopartes. Segons ha explicat, la Directiva 2000/53, relativa als Vehicles al Final de la seva vida útil (Directiva de VFU) va ser aprovada l'octubre de 2000, establint com a data màxima d'adaptació a la legislació de cada país membre el 21 abril 2002. Juntament amb la Directiva d'envasos i residus d'envasos i la Directiva d'Aparells Elèctrics i Electrònics, constitueix una de les anomenades legislacions sobre 'Política Integral de Producte', que pretén tenir en compte l'impacte ambiental dels productes des de la seva concepció, reduint l'ús de substàncies perilloses, afavorint l'eficiència energètica dels productes i la reducció d'emissions durant el seu ús, minimitzant els residus i incrementant les possibilitats de reciclatge al final de la seva vida útil.

Si el 1997, el nombre de baixes de vehicles a Espanya va ser d'uns 500.000, aquesta xifra es va aproximar al milió el 2002, estarà al voltant del milió cent el 2003 i superarà el milió dos-cents l'any 2004

Objectius quantitatius de la Directiva

Imagen
Imagen
Imagen
La Directiva de VFU és d'aplicació tant als vehicles que han arribat al final de la seva vida útil, com als seus components i materials. Imposa obligacions de tipus quantitatiu i qualitatiu, enfocada tant a la prevenció de residus com l'augment de la valorització dels residus de VFU i de peces i components. Des del punt de vista de la prevenció es prohibeixen certes substàncies perilloses i es vol afavorir l'ús de materials reciclats en els components d'automoció. Quant a la valorització dels residus, la Directiva requereix un sistema de recollida de tots els VFU, però per a les peces i components usats en la mesura que sigui tècnicament viable. S'estableixen objectius per a recuperació i reciclatge dels vehicles, però no per peces i components (veure taula 1).

Diferents opcions a Europa

Cadascun dels estats membres està adaptant la Directiva a la seva legislació segons els seus interessos o situació. A Espanya, el RD 1383/2002, de 20 de desembre (BOE 030103) trasllada a la normativa europea la Directiva.

Es poden dividir les diverses opcions en tres models: el sistema basat en quota, el basat en el mercat (sistema obert) i el sistema companyia a companyia. El primer és el que ha seguit Holanda, on una organització sense ànim de lucre cobra una quota única al primer propietari del vehicle en concepte de gestió del residu. Amb aquesta quota es subvenciona el cost del desmuntatge, transport o reciclatge dels VFU. El sistema obert, com l'adoptat a França, no crea mecanismes de finançament específics, sinó que espera que el propi mercat asseguri que es compleixen els objectius. I el sistema companyia a companyia (Regne Unit i Alemanya, i similar al que s'està implantant a Espanya) assigna responsabilitats individuals als productors de vehicles sobre els de la seva marca. Als fabricants de vehicles se'ls obliga a finançar un sistema de recollida i tractament dels seus propis vehicles fora d'ús, a complir els objectius ia demostrar que ha complert.

A Espanya, el Reial Decret que transposa la Directiva a la nostra normativa, es refereix a l'establiment obligatori de sistemes de recollida (vehicles i components). Els fabricants de vehicles han de fer-se càrrec dels vehicles de la seva marca a efectes del seu trasllat a un centre autoritzat de tractament i els sistemes de recollida de peces hauran de lliurar-los a gestors per a la valorització o tractament. Els objectius de reciclatge i valorització es poden garantir de forma individual o conjunta, a través d'un sistema integrat de gestió (SIG).

El punt de vista de Sernauto

Mar García va explicar també la visió de Sernauto. Tenint en compte que el Reial Decret no estableix de forma clara objectius per a les peces i components fora d'ús, els fabricants d'aquests elements estan organitzant un sistema de recollida que els permeti ajudar a complir els objectius genèrics establerts en el RD 1383/2002. Es tractaria d'un Acord Voluntari, d'àmbit estatal, que els aportaria avantatges com assegurar la correcta gestió dels residus de peces i components, compartir costos de gestió, assegurar el control i seguiment dels components reutilitzats.

El projecte Ecopartes que Sernauto està impulsant, pretén desembocar en la creació d'una entitat sense ànim de lucre, que podria constituir-se bé com a Sistema Integrat de Gestió o bé plantejar com un acord Voluntari Sectorial.

Ecopartes pretén donar cobertura a les obligacions dels fabricants de peces i components de l'automòbil que es converteixen en residus durant la vida útil del mateix i no quan el vehicle es converteix en un VFU, encara que no descarta treballar en comú amb el sistema que s'organitzi per a aquesta gestió. Tampoc seran objecte de Ecopartes dels productes que ja tenen una legislació específica, com els pneumàtics, ni els residus fungibles del vehicle.

Els fabricants de vehicles

Els punts de vista dels fabricants de vehicles són diferents, almenys pel que a ells els pertoca. En Anfac (Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions) no són partidaris de crear un sistema integrat de gestió (SIG), pels nombrosos condicionants d'aquests, entre ells la necessitat d'autoritzacions individuals de cadascuna de les comunitats autònomes, però sobretot perquè els sistemes i solucions aplicables a un residu no poden aplicar a un altre. És per això que han apostat, juntament amb AEDRA, Aniacam i FER, per crear Sigrauto, Associació Espanyola per al Tractament Mediambiental dels Vehicles Fora d'Ús Juan Antonio Moral, president d'aquesta associació, va insistir en la necessitat que tot aquest sistema sigui gratis per a l'usuari final i va explicar la necessitat d'una entitat com Sigrauto per gestionar les complexes responsabilitats implicades.

El projecte Ecopartes que Sernauto està impulsant, pretén desembocar en la creació d'una entitat sense ànim de lucre, que podria constituir-se bé com a Sistema Integrat de Gestió o bé plantejar com un acord Voluntari sectorial

Les xifres

Molt interessant va resultar també la intervenció de José Manuel de Gregorio, secretari general de Ecoauto (Associació Nacional de Recicladors Ecològics l'Automòbil), que no només va explicar el seu punt de vista sobre com ha de ser el sistema segons el qual es recullen, tracten i valoritzen els residus, sinó que va donar xifres importants a l'hora de crear un sistema, com el fet que el 46,5 per cent dels vehicles a Espanya es troben en 9 punts geogràfics, en una àrea menor de 40 km.

Més xifres interessants. Si el 1997, el nombre de baixes de vehicles a Espanya va ser d'uns 500.000, aquesta xifra es va aproximar al milió el 2002, estarà al voltant del milió cent el 2003 i superarà el milió dos-cents l'any 2004. Això significa que el 2003, hi haurà un pes d'un milió de tones de residus per a gestionar, xifra que s'acostarà al milió dues-centes de tones l'any 2004

També és interessant observar com està variant la composició d'un automòbil. Si l'acer en 1976-1980 representava un 79 per cent d'un vehicle, en el període 2001-2006 aquesta xifra està al voltant del 70,1 per cent, mentre que en aquests mateixos períodes els plàstics passen d'un 5 a un 8,5 per cent.

En opinió del secretari general de Ecoauto, els actuals dèficits en la recerca d'una resposta a la Directiva són la tardança en la transposició de la normativa europea, la superació o fase d'esborrany dels plans nacionals d'actuació, l'escassetat d'infraestructures i la manca de suports. Una de les conseqüències d'aquesta situació és que costa menys l'abocament que la reutilització i / o reciclat.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones
Asociación Española de Fabricantes de Equipos y Componentes de Automoción

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis