Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Máquina-herramienta especial de grandes dimensiones para el mercado internacional
El fabricant CMIDurango confia en els controls numèrics Fagor Automation para els seus desenvolupaments

Màquina-eina especial de grans dimensions per al mercat internacional

Esther Güell23/06/2012
Des de 1993 com CMIDurango i anteriorment, des de 1939, sota el nom DYE, aquesta companyia biscaina fabrica màquines-eina de grans dimensions i especials. Des de torns i trepants verticals passant per fresadores de pont fix, i fresadores grans Gantry, la seva activitat se centra en diversos sectors de la indústria com l'aeronàutica, ferrocarril, eòlic, automoció, naval, etc. Parlem amb el gerent de CMI, Mikel Valent, dels seus desenvolupaments fets a mesura, on els CNC de Fagor juguen un important paper.
Imagen

CMI Aeronàutica, S.L. es va crear en 1993 a Sevilla, dedicant-se al manteniment aeronàutic, fins que en 1997 davant una creixent demanda de fabricació i manteniment de la màquina-eina, i aprofitant els seus amplis coneixements de la tecnologia DYE i del sector durant mes de 60 anys, va decidir traslladar-se a la seva actual ubicació a la vall del Duranguesado (Bizkaia), per abastar tots els camps als quals actualment es dedica. Entre ells destaca la fabricació de màquina-eina (fresadores pont, torns verticals, etc.); el retrofitting (rehabilitació i modernització de maquinària antiga); manteniment; i mecanitzats de grans dimensions (fins a 13.000 x 3.800 x 1.700 mil·límetres).

En la seva faceta de fabricant de màquina-eina, CMIDurango desenvolupa equips a mesura segons els requeriments dels seus clients. Fabriquen fresadores pont i Gantry, torns i trepants verticals de grans dimensions. “És maquinària molt especial; no fem màquina estàndard. Tot és a mesura, segons requeriments del client, i molt enfocat a donar solucions en el procés de fabricació de cada client”, afirma Mikel Valent. Exemples d'aquesta activitat són les fresadores Gantry per modelista, o unes altres de 80 metres de longitud per al mecanitzat de prototips i motlles per a pales eòliques. “També una de les fresadores més grans i enormes per al sector aeronàutic va ser desenvolupada i fabricada per nosaltres. Aquesta màquina té 100 metres de llarg, disposa de 4 ponts, cada pont amb 3 capçals, i cada capçal amb capacitat de 5 eixos”. També els torns i trepants verticals, especialment els universals amb aplicacions de fresat i desplaçaments en X, rep una gran acceptació per part dels clients de CMIDurango. “Peces grans i complexes poden ser acabades completament en un mateix procés. A més, el plat pot tenir fins a 10 metres de diàmetre”.

Per afrontar un nou disseny, “ja que cada màquina està feta a mesura, partim de zero. El disseny es realitzada en 3D assistit per les eines d'última generació. Tot disseny se sotmet a uns càlculs de resistència i durabilitat per garantir els més alts nivells de qualitat”, assegura el cap de Vendes de la companyia.

La innovació també està a l'ordre del dia, així com el continu desenvolupament de tecnologies i solucions que s'han d'adaptar cada vegada més als segments del sector més exigents. Per a Mikel Valent, “sens dubte el segment de l'aeronàutica s'està convertint en el més important, principalment per les constants innovacions en els materials dels avions com els composites, fibra de carboni, alumini i titani. Això sense menysprear el de les energies renovables, i especialment també el de l'automoció, que per aconseguir vehicles amb menys consum de combustibles, i més lleugers, inverteix cada vegada més milers de milions d'euros en materials nous que requereixen noves eines i processos de fresat”.

Imagen

A més de fabricar, la companyia ofereix els serveis de retrofitting, o reconstrucció i modernització de maquinària antiga de grans dimensions com a trepants i torns verticals i fresadores; reparacions i manteniments de les seves màquines (CMI i DYE) així com de tot tipus de màquina-eina; i també un servei de mecanitzat de grans dimensions. Les principals demandes d'aquest servei les reben d'empreses de màquines-eina properes: “Podem nomenar a Ibarmia i Juaristi, que sempre compten amb el nostre servei, qualitat i millor termini”.

Confiança en els controls Fagor

Encara que CMIDurango pot realitzar engegades amb diferents marques de controls numèrics, “majoritàriament i per motius de tradició sempre intentem utilitzar els controls de Fagor”, afirma Segur, i així ho justifica: “Principalment per la seva senzillesa d'ús que s'ha convertit en una comoditat i garantia, que al seu torn ens permet aconseguir la satisfacció dels nostres clients en temps records. El servei tècnic proper, amb professionals altament qualificats, respostes ràpides i resolutives, … tot això provoca que utilitzem els controls Fagor en els casos on l'usuari final vulgui”.

Entre els principals avantatges que aporten aquests controls numèrics a les seves màquines, Segur enumera la senzillesa d'ús, fàcil programació, servei tècnic, adaptabilitat i modificacions, innovació i fiabilitat.

Imagen

Especialment, en el cas de la divisió de retrofitting de l'empresa de Durango, el CNC Fagor juga un paper important. “Els nostres retrofitting són integrals i comporten normalment que només s'acabi aprofitant l'estructura metàl·lica de la màquina. Tota la cinemàtica, clavegueres, cablejat, electrònica etc., es renoven per complet. És normal que en un retrofitting integral es col·loqui un control nou, i aquí on l'usuari final ho requereix, posem Fagor. No hi ha dubte que als nostres clients intentem sempre demostrar els avantatges que obtenen amb un control Fagor”, assegura Mikel Valent.

Però pel caràcter especial de la màquina-eina desenvolupada per CMIDurango, feta a mesura, “estem sempre supeditat al control triat per l'usuari final. Tots els controls en general s'adapten a totes les màquines. Són la fiabilitat, fàcil maneig i experiència de l'usuari final que fa decantar-se per un o un altre control”. En aquest sentit, és més fàcil treballar amb una empresa propera geogràficament, com Fagor, “un avantatge considerable per a nosaltres, però també les nostres màquines s'exporten a qualsevol part del món, i és allí on explica la geografia”.

Una mica d'història…

Duñaiturria i Estancona, DYE, es va crear en 1939 i en 1948 es va traslladar al carrer Zeharmendienta, 2 de Durango (Bizkaia), actuals instal·lacions de CMI Aeronàutica. Com a fabricant de màquina-eina va desenvolupar en els seus primers anys diferents tipus de màquines, com per exemple: mandrinadoras, trepants de columna, torns horitzontals, raspalls pont i brochadoras.

Al seu torn, l'any 1948 José Estancona va fabricar un cotxe per al seu ús personal ja que en aquell moment no hi havia cotxes a Espanya, i així va sorgir una idea que va prendre forma l'any 1951 creant dos prototips de cotxe i una furgoneta per intentar la seva fabricació en sèrie. Però després de diversos anys de promoure aquesta idea el projecte no va poder realitzar-se, a causa de l'oposició d'altres marques no nacionals que intentaven introduir-se al mercat nacional, i finalment les pressions sobre l'Administració van aconseguir vetar el projecte.

D'aquesta forma, a partir de l'any 1956, DYE es va centrar de ple en la fabricació de màquina-eina, desenvolupant la seva pròpia tecnologia DYE i especialitzant-se en màquines de grans dimensions, del tipus fresadores pont i torns verticals.

Imagen

CMI aposta per l'automatització de Fagor

En CMI utilitzen equips reguladors Fagor per manejar motors lineals en capçals de 5 eixos, alhora que expliquen també amb Fagor per a les opcions síncrones Tandem i Gantry.

Però la relació amb Fagor ve des de lluny. Concretament treballen amb la signatura des de fa més de 12 anys “i en nombroses ocasions hem estat els primers a provar algun element”, afegeix Mikel Valent. Una cooperació necessària si tenim en compte que el negoci de CMI no es basa només a fabricar màquines seriades sinó que realitzen molts prototips, “per que necessitem un bon suport ténico respecte a la part elèctrica de la màquina”.

Un servei que Fagor els ofereix i que el gerent de CMI defineix com a “ascendent i àgil. En CMI creiem que Fagor Automation té un equip humà amb gran capacitat, sempre estan disposats als nous reptes que els plantegem. A més, són molt àgils resolent els problemes diaris, alguna cosa que valorem enormement”.

Mikel Valent, durant la passada BIEMH
Mikel Valent, durant la passada BIEMH.

Empreses o entitats relacionades

CMI Aeronáutica, S.L.
Fagor Automation, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoAMB24Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis