Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Maquimarket 99 se consolida como plataforma de compra venta de maquinaria usada

Maquimarket 99 es consolida com a plataforma de compra venda de maquinària usada

01/07/1999

Maquimarket'99 es consolida com la plataforma de compra-venda de maquinària usada

La II Edició del certamen es va celebrar entre el 16 i el 19 de juny a Barcelona

La II Edició de Maquimarket, el Mercat Internacional de Maquinària usada, va reunir del 16 al 19 de juny al recinte firal de Montjuïc-2 de Fira de Barcelona, equips i maquinària de segona mà, procedents de, pràcticament, tots els sectors industrials: tèxtil, plàstic, alimentació, agrícola, paper, químic, farmacèutic, fusta, robòtica, construcció, obres públiques, vehicles industrials, metal lúrgia i processos industrials.

L'èxit de participació de l'anterior edició, amb l'assistència de més 8.000 professionals procedents de 30 països, ja plantejava unes excel·lents perspectives en la celebració de la segona edició, consolidant aquesta fira com un dels mercats internacionals de maquinària usada. Una mostra de l'acceptació del saló és el fet que un 87% dels expositors de 1998 han tornat a estar presents en aquesta edició.

Durant quatre dies, el visitant de l'únic saló al nostre país d'aquestes característiques, va tenir l'oportunitat de conèixer les millors empreses nacionals i internacionals que compren i venen maquinària usada. Un total de 150 expositors van oferir 2.000 equips. Per acollir l'oferta creixent d'aquest sector, la fira va ocupar 25.100 m 2 del recinte de Montjuïc-2.

Segons Maria Àngels Ruiz Navarro, presidenta del Comitè Organitzador, la iniciativa d'organitzar un saló d'aquestes característiques va sorgir d'una necessitat real en el mercat, en creixent augment. En l'actualitat existeixen a Europa 5.000 empreses especialitzades en la compra-venda de maquinària de segona mà i més de 200.000 màquines d'ocasió, valorades en 500.000 milions de pessetes. A Espanya prop de 1.000 empreses es dediquen a aquest sector, generant una facturació superior als 100.000 milions de pessetes i emprant a 12.000 treballadors directes o indirectes.

D'on surten?

La maquinària de segona mà i d'ocasió es genera per diverses vies: un augment de la producció o l'aparició de nous productes o serveis requereixen la compra de màquines més ràpides, efectives i tecnològicament evolucionades que responguin a les necessitats ia la competitivitat del mercat. En alguns casos, aquestes màquines han quedat totalment obsoletes, de manera que només es poden utilitzar algunes de les seves peces i materials com recanvis o per al seu reciclatge. En altres casos, com en els equips procedents d'empreses que s'han vist obligades a tancar per fallida o per altres motius, es generen equips pràcticament nous.

La maquinària industrial de segona mà

El sector de la maquinària industrial usada, amb prop de 4.000 empreses a tot Europa, és el més gran en quan a la revenda d'equips, a més de ser el millor organitzat amb associacions com l'EAMTM (European Association of Machine Tool Marchant) o la MDNA (Machinery Dealers National Association), que agrupen un bon nombre de dealers i stockistas.

Les indústries química i dels plàstics constitueixen camps en què la compra-venda d'equips de segona mà s'està imposant de mica en mica, encara que, en el cas concret dels plàstics, no hi ha ni deu empreses especialitzades a Espanya. Aquestes s'obtenen els productes dels mercats domèstics i d'importacions de països desenvolupats d'Europa.

Les empreses de plàstics són grans exportadors de màquines cap als països del tercer món, encara que la complexitat de les reparacions d'aquestes màquines impedeix un creixement més ràpid d'aquest sector.

La majoria dels equips dels diversos sectors s'importen de països com França, Alemanya o Itàlia. Al mercat espanyol, en què el preu d'aquests productes pot arribar al 50% del producte sortit de fàbrica, hi ha un nombre important d'empreses que competeixen per aconseguir una part important del sector. En l'actualitat, aquest sector representa el 10% del negoci de la compra-venda de maquinària d'ocasió i es concentra a Catalunya, Madrid i País Basc. A diferència d'altres països europeus, no s'aprecia una situació clara de lideratge, de manera que pot parlar d'una situació més immadura del mercat.

D'altra banda, algunes empreses espanyoles exporten a països llatinoamericans i altres, encara que el lideratge pel que fa a exportacions segueix recaient en empreses líders de països europeus com França, Itàlia, Alemanya o Gran Bretanya, molt més experts i amb una major tradició en el sector de la maquinària d'ocasió.

Maquimarket '99, una sala diferent

Fins a la celebració de la primera edició d'aquesta fira l'any passat, només hi havia a Europa una fira especialitzada en maquinària d'ocasió, ubicada a la ciutat alemanya de Karlsruhe, que agrupava principalment les vendes del sector en els països de l'est. A diferència d'aquesta, el públic potencial de Maquimarket està representat, en la seva pràctica totalitat, per països en vies de desenvolupament, així com les pimes europees, que necessiten mantenir un nivell tecnològic alt per tenir competitivitat en el mercat, però que no tenen els mitjans suficients per invertir en equips nous.

Els organitzadors del saló insisteixen que el principal criteri per als visitants són el bon estat i el funcionament dels equips. L'experiència positiva de la primera edició, reflectida en el volum de negocis realitzats, permet afirmar que la professionalitat dels expositors ha fet evolucionar la imatge negativa o equívoca que es podia tenir d'aquest sector. Aquesta imatge, molt associada al coloquialmente a la figura del drapaire, (terme col · loquial amb què es denomina la persona que es dedica a recollir pels carrers electrodomèstics i altres màquines, dels que es desfan els seus propietaris) prové del desconeixement generalitzat del sector.

Un saló com aquest pot ajudar a canviar aquesta concepció. Així ho afirma el seu director executiu, Julio Simón: "El saló ha aconseguit una cosa molt important: desmitificar l'errònia equació que" maquinària usada és igual a ferralla ", ja que el parc de maquinària usada present al saló està integrat pels millors equips dels estocs dels expositors nacionals i internacionals i són garantia de qualitat ". A més, l'evolució tecnològica fa difícil que actualment es venguin equips de segona mà sense uns nivells de qualitat i de posada a punt mínims, ja que la complicació tècnica de les màquines que apareixen en el mercat requereix tècnics molt especialitzats, el que garanteix la qualitat dels equips usats i d'ocasió.

D'altra banda, Espanya travessa un bon moment per a aquest sector, ja que l'evolució econòmica del nostre país fa pensar que en els propers anys, passarà de ser un país consumidor de maquinària d'ocasió, com fins ara, a un exportador, com ha passat amb altres països de la Unió Europea.

El sector de la maquinària de segona mà i ocasió. Alguns exemples

 

Empreses o entitats relacionades

Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
European Association of Machine Tool Merchants

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis