Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Alfredo Suárez, director de proyectos en la Unidad de Sistemas Industriales de Tecnalia R&I
"La nova tecnologia reduiria dràsticament la quantitat de residu generat en eliminar la necessitat d'abrasiu mineral”

Entrevista a Alfredo Suárez, director de projectes en la Unitat de Sistemes Industrials de Tecnalia R&I

Nerea Gorriti07/11/2011

Tota investigació europea destinada a millorar els processos de mecanitzat suposa, per descomptat, una bona notícia per al sector. I més si entre els organismes implicats en la investigació es troba el segell 'Made in Spain', com és el cas d'un centre tecnològic i una empresa bascos. I és que procurar augmentar la rendibilitat dels processos és sens dubte el camí perquè les empreses augmentin la seva productivitat. Un cas singular, en el qual col·labora Tecnalia Research & Innovation i l'empresa guipuscoana, Indústria Auxiliar Matricería, S. a., Iamcut, especialitzada en el tall per doll d'aigua, i Ad-hoc Desenvolupament Sostenible juntament amb la Universitat de Ljublana (Eslovènia), és el projecte europeu Hissi Jet, una nova tecnologia basada en el tall per doll d'aigua amb partícules de gel. Alfredo Suárez, director de projectes en la Unitat de Sistemes Industrials de Tecnalia R&I, relata en aquesta entrevista quina objectius té, quins avantatges ofereix i quins beneficis aportarà a un sector en constant recerca de noves solucions.

Aquesta tecnologia, basada en el tall per doll d'aigua més abrasiu (AWJ) substituirà les partícules minerals abrasives que s'empren habitualment per partícules de gel. D'aquesta forma, a més d'evitar la contaminació de la peça i així, obrir noves àrees d'aplicació, també es reduiran significativament els residus generats durant el tall.

Pot definir en què consisteix el projecte Life i en quina fase d'investigació es troba?

El projecte Hissi Jet consisteix a estudiar la viabilitat d'aquesta tecnologia, on les partícules d'abrasiu utilitzades en la tecnologia de tall per aigua més abrasiu (AWJ) són substituïdes per partícules de gel, i treballar en el desenvolupament un prototip.

Després d'haver realitzat les proves de generació de partícules de gel, el projecte es troba en fase de desenvolupament de la planta pilot, on les partícules es van a barrejar amb el doll de la màquina d'aigua i es realitzaran proves de cort.

Alfredo Suárez, de Tecnalia
Alfredo Suárez, de Tecnalia.

De quina forma participa Tecnalia en el projecte?

Tecnalia és el coordinador d'aquest projecte que es va iniciar en el 2010. Dins del projecte s'estan desenvolupant dos prototips diferents de generació del doll format per aigua més partícules de gel, un d'ells està sent estudiat en Tecnalia i l'altre prototip s'està desenvolupant a la Universitat de Ljubljana.

El prototip estudiat per la Universitat de Ljubljana busca congelar part del doll a alta velocitat, injectant nitrogen líquid dins del capçal de cort. El poder de refredament del nitrogen transformarà part de l'aigua a alta velocitat en aigua més partícules de gel.

El prototip estudiat per Tecnalia, busca generar partícules de gel, d'una grandària i duresa determinat, fora de la màquina i transportar-los fins al capçal sense que es funden durant aquest trajecte. Per generar les partícules de gel s'utilitza nitrogen líquid perquè aquest mitjà de refredament, genera les partícules d'una manera gairebé instantània i li atorga les propietats necessàries perquè sobrevisqui el transport i no s'adhereixin unes partícules amb unes altres.

Generació de partícules
Generació de partícules.

I l'empresa guipuscoana IAM?

Col·labora estretament des de l'inici del projecte: a l'hora de comunicar-nos les seves inquietuds com a empresa de tall per doll d'aigua, de proporcionar informació que ajuda en el desenvolupament de la tecnologia Hissi Jet, de realitzar la difusió d'aquesta nova tecnologia per donar a conèixer entre les empreses de l'al voltant. A causa de la gran experiència acumulada, ens proporcionen tota la informació sobre materials, sectors i noves aplicacions.

Com neix aquest projecte? És a dir, hi havia una necessitat de donar amb una nova tecnologia de cort que substituís alguna anterior o per la necessitat d'algunes aplicacions en concret?

Aquest projecte neix perquè s'ha vist que aquesta tecnologia pot ser competent en nous camps d'aplicació. D'una banda, és viable en sectors on la tecnologia de tall per aigua més abrasiu (AWJ) no pot ser utilitzada perquè cal evitar la incrustació de partícules abrasives en les peces mecanitzades: medicina, indústria alimentària, cort de fusta, etc. D'altra banda, augmenta la capacitat de cort del doll d'aigua pura (WJ). A més, pot ser interessant per a aplicacions de texturizado de superfícies i per micromecanizado. El micromecanizado mitjançant doll d'aigua és una nova tecnologia que pot implementar perfectament la tecnologia de tall per gel.

Partícules de gel
Partícules de gel.

Quins avantatges proporcionaria a les empreses que ho implantessin? En quina mesura o de quina forma serien més productives?

Quant als avantatges, reduirien dràsticament la quantitat de residu generat en eliminar la necessitat d'abrasiu mineral, reduint així els costos generats per aquest residu; no dependrien dels subministradors d'abrasiu que en ser un abrasiu especial procedent de llocs concrets depenen molt del preu concretat i de la disponibilitat dels subministradors. Els obriria un nou camp d'aplicacions, que fins a aquest moment i hagut de principalment a la incrustació de partícules els és impossible plantejar-se (sector mèdic).

És senzilla la seva implantació en una empresa?

No provoca grans canvis en la màquina de tall per aigua de l'empresa. Cal col·locar el suport i el dispositiu de generació de partícules de gel en el pont de la màquina. Permet flexibilitat per utilitzar les diferents tecnologies variant el tub que es connecta a l'entrada del capçal (abrasiu, gel).

Quins són els principals objectius del projecte?

Estudiar la viabilitat de la tecnologia IceJet, desenvolupar el prototip i comparar amb la tecnologia de tall per aigua pura i identificar el nínxol de mercat més adequada per implantar aquesta tecnologia.

Quines tecnologies s'empren?

- Tecnologia de tall per aigua pura (WJ): consisteix en la formació d'un doll format pel pas d'aigua a alta pressió a través d'un orifici de diàmetre petit. Es genera un doll amb una velocitat elevada que permet mecanitzar materials d'espessor petit i duresa no gaire alta.

- Tecnologia de tall per aigua més abrasiu (AWJ): consisteix a afegir abrasiu al doll d'aigua pura per augmentar la seva capacitat de cort. Permet mecanitzar qualsevol tipus de material, fins i tot d'una duresa molt alta i espessors de més de 300 mm.

- Tecnologia de tall per micro water jet (microAWJ): consisteix a formar un doll d'aigua més abrasiu però d'un diàmetre menor que en la tecnologia AWJ. Permet mecanitzar materials piezoelèctrics, ceràmics, amb una precisió molt alta, i espessors de 0,01 a 100 mm.

Procés AWJ
Procés AWJ.

Para quin tipus de problemes a resoldre està ideat el sistema?

Varis. Té influència en la qualitat de la superfície de les peces mecanitzades, i en la durada de la peça per la incrustació de partícules abrasives, a més en la complicació en la gestió de residus (aigua, abrasiu, material mecanitzat), en els costos del procés (compra i gestió d'abrasiu) i per pal·liar els desavantatges de l'ús d'abrasiu (AWJ) i del baix rendiment del doll d'aigua pura (WJ).

Avantatges de la tecnologia enfront d'altres convencionals, quins serien aquestes?

Respecte a altres tecnologies de tall per aigua suposa una reducció de costos per gestió de residus, és un procés més ecològic.

Respecte a tecnologies de mecanitzat per arrencada d'encenall, soldadura, làser, destaquen tres, principalment:

  • No es produeix dany tèrmic en la peça.
  • Flexibilitat quant a mecanitzat de diferents materials.
  • Simplificació quant a l'ús d'utillatges per amarrar la peça.

Què permetria la implantació d'aquesta tecnologia a una empresa com IAM?

Els permetria obrir-se a nous camps d'aplicació i reforçar el seu servei de mecanitzat de peces.

Quins sectors es veurien beneficiats? Pot posar alguns exemples?

Medicina, indústria alimentària, indústria de la fusta, indústria de la goma, sectors on es realitza texturizado de superfícies, micromecanizado.

IAM. Indústria Auxiliar de Matricería, S. a. està especialitzada en el camp de l'electroerosió per fil, penetració i làser. Amb una experiència empresarial avalada per la seva alta tecnologia i qualitat. Per la seva configuració pròpia vas agafar a la demanda industrial de matriceros, troquelistas, moldistas i als tallers de mecanitzat. Per aconseguir els seus objectius IAM utilitza els sistemes i mitjans tecnològics avançats: màquines d'electroerosió per fil i de penetració amb tecnologia CNC. Amb aquesta tipologia de maquinària realitzen les parts actives dels encunys, punxons, matrius, guies, motlles, prototips, etc.

Empreses o entitats relacionades

Industria Auxiliar Matricería, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis