Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El ecodiseño en el sector eléctrico-electrónico
Factors mediambientals a tenir en compte a l'hora de dissenyar un AEE

L'ecodiseño en el sector elèctric-electrònic

Eva Verdejo-Andrés, responsable de Línia de Reciclat i Medi ambient de l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas)25/07/2011

25 de juliol de 2011

Els aparells elèctrics i electrònics (AEE), segons la Directiva 2002/96/CE(I), són aquells equips que per funcionar degudament necessiten corrent elèctric o camps electromagnètics, i els aparells necessaris per generar i transmetre i mesurar les mateixes i que estan destinats a utilitzar-se amb una tensió nominal no superior a 1.000 volts en corrent altern i 1.500 volts en corrent continu.

Tal com pot apreciar-se en la taula, el sector elèctric-electrònic abasta una àmplia gamma de productes, molt diferents entre si i dirigits a diferents perfils de consumidors, la qual cosa provoca que, en cada cas, el disseny dels mateixos tingui en compte prioritàriament uns aspectes. Per exemple, la grandària d'un mp3 disminueix, obtenint un producte molt lleuger, minimalista, mentre que els cascos del mateix augmenten donant una possibilitat major d'aïllament; un teclat d'ordinador disminueix de grandària, és més prim, amb tecles amb prou feines visibles si va enfocat a un públic majoritari, però en canvi augmenta de grandària, robustesa i és més colorit quan va dirigit a un nen.

Categories d'equips elèctrics-electrònics. Font: Aimplas
Categories d'equips elèctrics-electrònics. Font: Aimplas.

És necessari dissenyar el producte sobre la base d'unes consideracions o factors, entre els quals cal destacar:

1. Factors tècnics o funcionals. S'ha de tenir en compte per a què serveix el propi producte o qualsevol de les seves parts (amortiment, transmissió de llum, integració de botonera…), quin és la resistència estructural que necessita, quina materials ha de tenir, el propi processament dels components, etc. Per exemple, un aparell de tipus mèdic es dissenyarà principalment sobre la base d'aquests factors; sent molt crític per a equips de respiració i aerosols la facilitat de la neteja després de cada ús o la lleugeresa d'alguns elements.

2. Factors legals. Aquests solen ser limitants, un AEE que compleixi unes especificacions tècniques pot ser inadequat si presenta un incompliment legal. Per exemple, si presenta una substància prohibida com un PBDE (ignifugante a la flama bromado), que actualment està prohibit en la fabricació d'aquests equips.

3. Factors estètics. A través dels mateixos es persegueix la percepció i atracció del consumidor pel producte. Les formes, colors i disseny en general, són bàsics per a la comunicació visual, i han de ser concordes amb les qualitats que es volen transmetre del producte, així com el perfil del consumidor al que va dirigit. Són factors que cada vegada estan cobrant major importància, considerant-se a alguns AEE una barreja entre art i tecnologia. Per exemple, és molt important en electrodomèstics, on de vegades es busca el concepte d'integració amb l'entorn i en unes altres la customización.

4. Factors econòmics. Són molt crítics o limitants en funció de la tipologia del producte que es tracti i del consumidor al que va dirigit. Per exemple, en el cas d'AEE d'última tecnologia el cost va molt relacionat amb l'exclusivitat del producte, per tant el propi cost va a ser un factor més però no el més important. No obstant això, en productes de major consum aquest factor és molt crític i pot reflectir-se en un temps de vida menor del producte per una menor qualitat en els components.

A més dels factors anteriors cobra cada vegada major importància els factors ambientals, relacionats amb la disminució de l'impacte ambiental del propi producte.

En aquest sentit cal parlar d'ecodiseño que està relacionat amb el consum sostenible i amb uns consumidors que presenten una major sensibilitat ambiental. L'ecodiseño o disseny ecològic (II) és la integració d'aspectes mediambientals en el disseny del producte amb la finalitat de millorar el seu comportament mediambiental al llarg de tot el seu cicle de vida.

Com a cicle de vida (III) s'entén les etapes consecutives i interrelacionades d'un sistema del producte, des de l'adquisició de matèria primera o de la seva generació a partir de recursos naturals, fins a la seva disposició final.

Esquema de cicle de vida d'un producte. Font: Aimplas
Esquema de cicle de vida d'un producte. Font: Aimplas.

Així, els impactes ambientals totals que genera un producte van a ser els produïts al llarg de tot el seu cicle de vida i estan relacionats amb els consums elevats de matèries, energia i aigua; el consum energètic del propi producte durant el seu ús i les emissions directes o indirectes a l'atmosfera o a l'aigua, entre altres aspectes. Com a conseqüència d'aquests aspectes es produeix entre altres impactes l'esgotament de recursos naturals, la disminució de qualitat ambiental, l'efecte hivernacle o l'eutrofització del mitjà.

Segons l'Agència Federal de Medi ambient, la importància de l'ecodiseño radica que la majoria dels impactes ambientals d'un producte queden definits des del moment que la idea és concebuda, ja que s'estima que més del 80% dels impactes ambientals que tindrà qualsevol producte durant totes les fases de la seva vida, estan prefixats des de la seva etapa de disseny.

El sector elèctric-electrònic ha treballat durant molts anys en l'ecodiseño, tal com es mostra en la pròpia legislació associada, establint-se uns criteris específics que tenen com a finalitat disminuir el consum energètic durant l'ús del producte, que en general és l'aspecte ambiental més crític d'un aparell elèctric-electrònic. La realització d'un ecodiseño pot dur-se a terme basant-se en les determinades estratègies d'ecodiseño:

  • Millorar el concepte del producte.
  • Selecció de materials de baix impacte.
  • Reducció de l'ús de materials.
  • Optimització de les tècniques de producció.
  • Optimització del sistema de distribució.
  • Reducció de l'impacte durant l'ús.
  • Incremento de la vida útil del producte.
  • Optimització al final de la vida útil del producte.
Totes aquestes estratègies, excepte la primera, es relacionen directament amb el cicle de vida del producte.

Dins de les estratègies d'ecodiseño es poden definir unes accions que poden ajudar a l'empresa a perfilar les seves actuacions d'ecodiseño sobre els seus equips elèctrics-electrònics. Algunes d'aquestes accions són (IV):

  • Manual de l'equip integrat en el mateix (telèfon mòbil, televisor, etc.), eliminant la tradicional versió en paper.
  • Pantalles de baix consum.
  • Uso de panells solars.
  • Uso de piles recarregables.
  • Minimització de lacados i ocupació de negres de fum.
  • Uso de retardants a la flama no halogenats.
  • Eliminació de components innecessaris.
  • Estructura modular amb un fàcil desensamblaje.
  • Integració de diverses funcions en un mateix equip.
  • Dissenyo de components estàndard per al seu ús en diferents equips.
  • Utilització de materials reciclats.
  • Marcat dels materials plàstics empleats.
  • Minimització de l'ús de substàncies perilloses.
  • Uso de plàstics conductors, eliminant certs components metàl·lics.
  • Uso de materials d'origen renovable.

Lògicament, l'elecció d'una o una altra acció dependrà, entre altres consideracions, de la viabilitat tècnica i econòmica i de la disponibilitat al mercat de materials i tècniques concretes. No cal oblidar que parlar d'accions és alguna cosa orientatiu i que davant l'ecodiseño d'un producte és necessari una anàlisi profunda del mateix i observar en cada cas la veritable millora ambiental, tenint molta cura de no traslladar l'impacte d'una etapa a una altra del seu cicle de vida. L'ecodiseño és un avantatge competitiu, orientada a les necessitats i/o expectatives del consumidor final i que evolucionarà amb el propi desenvolupament de la societat.

(I) Directiva 2002/96/CE del Parlament Europeu i del Consell de 27 de gener de 2003 sobre residus d'aparells elèctrics i electrònics (Raee). Diari Oficial de la Unió Europea L37, 13 de febrer de 2003.

(II) Directiva 2009/125/CE del Parlament Europeu i del Consell de 21 d'octubre de 2009 per la qual s'instaura un marc per a l'establiment de requisits de disseny ecològic aplicables als productes relacionats amb l'energia. Diari Oficial de la Unió Europea seriï L 285/10. 31 d'octubre 2010.

(III) UNEIX –EN ISO 14040 Gestió mediambiental. Anàlisi de cicle de vida. Principis i marc de referència. Madrid Aenor, desembre 2006.

(IV) Eva Verdejo, Gemma Botica ‘Guia d'Ecodiseño per al sector del plàstic: Elèctric-Electrònic’, Aimplas 2010. ISBN: 978-84-614-5788-5

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis