Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Preparación de bordes para soldadura en calderería de pequeñas y grandes dimensiones
A partir de 6 mm d'espessor convé preparar la vora a soldar però, per damunt  d'aquest espessor, la preparació es converteix en vital

Preparació de vores per a soldadura en caldereria de petites i grans dimensions

Jorge L. Rodríguez Ordás, gerent de Tecoi Cort SL09/06/2011

9 juny 2011

Des del començament de la utilització de la soldadura en la fabricació de components i estructures metàl·liques, la necessitat de preparar les vores i terminacions que seran soldades, sempre ha estat un procés necessari i molt important per obtenir uns resultats òptims de funcionament de la unió soldada.

Els sistemes de soldadura d'avui dia permeten que les preparacions de vores siguin cada vegada més senzilles, i fins i tot en petits espessors (per sota de 6 mil·límetres) pugues no ser necessari fer cap tipus de preparació.
En general, a partir de 6 mm d'espessor convé preparar la vora a soldar però, per damunt  d'aquest espessor, la preparació es converteix en vital.

Bisell en K i bisell en X
Bisell en K i bisell en X.

Hi ha diverses normatives que regulen els tipus de bisell pel que fa a ángulos, talons o parts rectes, o nombre de cares del bisell.

Imagen

Per resumir breument els tipus més freqüents de bisell, citarem els següents 4 tipus:

1 º .- Bisell a fons. Aquest tipus de bisell té una sola superfície i va amb la mateixa inclinació des de la superfície superior de la xapa fins a la inferior d'una sola passada, també s'anomena de tipus 'V'.

Els ángulos més freqüents en aquest tipus de bisell solen estar entre els 20 i els 50 º, normalment. Se sol emprar sovint per a la soldadura en xapes de gruixos petits mitjans, i els sectors que més l'empren són els de construcció naval, fabricants de components ferroviaris i canonada. És gairebé obligat utilitzar aquest tipus de bisell quan només es pot soldar la peça per un costat. Al dia d'avui, la realització d'aquest tipus de bisells se sol fer amb arrencada de ferritja o amb sistemes de tall tèrmic.

Sistemes de tall tèrmic i oxitall triple Tecoi
Sistemes de tall tèrmic i oxitall triple Tecoi.

En ser gruixos petits, els sistemes d'oxitall triple i plasma aporten massa calor a la superfície i modifiquen la composició i estabilitat del material, amb els consegüents problemes en la posterior soldadura.

Per tant, per a aquest tipus de bisell i gruixos fins a 12 mm els millors sistemes pel que fa productivitat, velocitat, precisió i resultats de la soldadura són les màquines de làser de 5 eixos.
Amb el làser, la zona afectada tèrmicament és pràcticament menyspreable i els resultats finals de la soldadura són molt correctes.
Els sistemes d'arrencada de ferritja en aquests casos són complexos pel que fa a útils i fixació de les peces a bisellar, donat que estem parlant de petits gruixos. A més amb màquines de mecanitzat per arrencada, necessitem un procés i una manipulació més de la peça.

2 º .- Bisell i taló. Aquest tipus es denomina comunament de tipus 'I'. S'empra en xapes de fi i mitjà gruix, fins a 18 mm normalment. Els sectors més freqüents que l'utilitzen són el eòlic, naval i construcció de maquinària.
Per a aquests gruixos i aquest tipus de preparació, els sistemes més usats en l'actualitat són els capçals de plasma de 5 eixos, que han substituït els clàssics giratoris que necessitaven fer grans bucles a les cantonades de les peces amb la consegüent pèrdua de material.

Els sistemes de 5 eixos són més ràpids, precisos i més productius.
A partir de gruixos de 15 mm s'està generalitzant la utilització de màquines específiques de bisellat per mecanitzat amb eines de tipus "diàbolo" amb la geometria desitjada, com ara el model TRF de Tecoi.

Capçal de mecanitzat màquina TRF de Tecoi
Capçal de mecanitzat màquina TRF de Tecoi.

Aquest és el millor sistema per assegurar els resultats finals de la soldadura pel que fa a precisió i acabat de la vora. L'oxitall triple és un sistema que cada vegada s'usa menys per l'inconvenient abans esmentat de l'aportació tèrmic tan agressiu en aquest rang de gruixos.

3 º .- Doble bisell o tipus 'V'. Aquest tipus és molt emprat en construcció eòlica i de maquinària majoritàriament. Els gruixos en aquest tipus van dels 15 i els 35 mm.
Aquest tipus de preparació comença a ser la més idònia per a màquines específiques com la TRF de Tecoi per motius de productivitat i qualitat. A més aquest tipus de bisells es realitzen amb una sola passada de l'eina a velocitats fins a 850 mm per minut, de manera que queden molt enrere les tecnologies d'oxitall triple per velocitat i qualitat, i plasma en necessitar dues passades i tenir una precisió mitjana.

Pòrtic de TRF amb doble capçal de mecanitzat
Pòrtic de TRF amb doble capçal de mecanitzat.

4 º .- Doble bisell amb taló o tipus 'K'. Empleat majoritàriament en construcció eòlica i grans components de calderería.Los gruixos més comuns van des de 25-120 mm.

L'aplicació de plasmes amb capçal de bisellat en aquest segment d'aplicació queda eliminat per la magnitud dels gruixos que es requereixen.
En aquests casos les empreses que realitzen aquests bisells estan apostant majoritàriament per sistemes de mecanitzat d'arrencada de ferritja per velocitat precisió i perquè s'elimina qualsevol tipus de variable en la preparació de la vora per a una bona realització de la soldadura posterior.

Sobretot en el sector de construcció eòlica, on la qualitat de la soldadura és crucial, els principals fabricants estan substituint els obsolets sistemes d'oxitall triple giratori per sistemes específics de mecanitzat.

A més per a aquest sector, les màquines TRF de Tecoi incorporen dos capçals independents en eix Y per a realitzar el bisellat dels dos costats llargs de les virolles troncocòniques simultàniament gràcies a la tecnologia DCI desenvolupada per Tecoi. Aquestes màquines poden fer bisells complexos de fins a 5 cares (bisells de transició) de forma simultània, d'una sola passada i fins gruixos de 110 mm. Aquests sistemes suposen un abans i un després en la realització d'aquests treballs, eliminant infinitat de problemes que plantejaven els antics sistemes en aquestes aplicacions tan exigents.

Com a resum, podem afirmar que les principals indústries que requereixen treballs de preparació de vores estan apostant per les tecnologies que més rendiment i qualitat aporten a aquest tipus de treballs i estan apartant els seus vells sistemes d'oxitall o plasma giratoris per incorporar a les seves produccions sistemes d' 5 eixos per plasma o màquines específiques de bisellat per mecanitzat.

Empreses o entitats relacionades

Tecoi Corte, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    08/10/2024

  • Newsletter Metal

    07/10/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVE

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis