Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Cómo afecta a los ensayos de migración la nueva normativa?
Anàlisi sobre el Reglament 10/2011 pel que fa al plàstic en contacte amb aliments

Com afecta als assajos de migració la nova normativa?

Sergio Giménez-Bé, responsable de Envàs i Embalatge de l'Institut Tecnològic del Plàstic ( Aimplas )12/05/2011

12 maig 2011

El passat mes de gener es va publicar el nou reglament que regularà els materials i objectes plàstics en contacte amb aliments, el Reglament 10/2011, que va entrar en vigor el passat 1 de maig de 2011 i que va derogar la Directiva 2002/72/CE i el Reial Decret 866/2008. La publicació del nou reglament ha introduït novetats importants relacionades amb els assajos de migració global i específica, que s'analitzen en aquest reportatge.

El primer dels canvis afecta la definició dels simulants d'aliments que s'han d'utilitzar per realitzar els assaigs de migració. A la taula 1, es pot veure la relació dels nous simulants i la seva equivalència amb la legislació actual.

Taula 1. Relació dels nous simulants d'aliments comparats amb els que estableix la legislació actual
Taula 1. Relació dels nous simulants d'aliments comparats amb els que estableix la legislació actual.

Nota 1: L'etanol al 50% es va definir a la Directiva 2007/19/CE com simulant de tipus D per a productes lactis.

Nota 2: L'actual legislació només preveu una única abreviatura, el simulant D.

Una de les novetats més importants és la desaparició de l'aigua destil lada per a aliments aquosos, que ha estat substituïda per una dissolució d'etanol al 10%. També s'ha modificat el simulant C per aliments alcohòlics: el percentatge d'alcohol serà del 20% en lloc del 10%, i s'aplicarà sempre que l'aliment tingui un contingut en alcohol inferior al 20%.

El simulant D s'ha desglossat en dos. El D1 consisteix en una dissolució d'etanol al 50%, que ja es va introduir l'any 2007 per lactis, i es manté per a aliments grassos, en concret per emulsions d'oli en aigua, però també per a begudes alcohòliques amb un contingut major al 20 % d'alcohol. El simulant D consisteix en oli vegetal i està destinat a aliments amb greixos lliures a la superfície.

L'última novetat consisteix en la definició d'un nou simulant, el poli (òxid de 2,6-difenil-p-fenilè), més conegut com Tenax. El Tenax s'emprarà en aliments secs encara que únicament en migracions específiques. Això suposa una modificació important, ja que fins ara els aliments secs que no tenien greixos en la superfície estaven exempts de realitzar assaigs de migració, tant global com específica. Així, per exemple, en productes lliures de greixos, com fruits secs, confiteria, cafè, espècies, aliments congelats, farina, cereals i pastes hauran de realitzar anàlisi de migració específica si el material plàstic emprat conté substàncies amb limitacions. En el cas de fruites i hortalisses senceres, fresques o refrigerades sense pelar, la situació queda com està actualment, de manera que no cal fer cap assaig de migració ja que en aquest cas no els correspon cap simulant, ni tan sols el Tenax.

El punt 3 de l'annex III del nou reglament estableix les taules d'equivalència entre aliments i els simulants que els corresponen. Per a materials i objectes plàstics que s'usen per a qualsevol tipus d'aliment, els assajos es realitzaran en els simulants A, B i D2. Fins ara s'utilitzen els simulants B, C i D, de manera que tal com es pot observar en les taules 1 i 2, hi ha variació en l'abreviatura però no en els simulants empleats (etanol 10%, àcid acètic 3% i oli vegetal ).

Taula 2. Simulants empleats per a materials i objectes plàstics en contacte amb tot tipus d'aliments
Taula 2. Simulants empleats per a materials i objectes plàstics en contacte amb tot tipus d'aliments.

Condicions d'assaig en migració global

Per a la migració global s'ha definit nou possibles condicions d'assaig que abasten tots els possibles usos. En l'ús més habitual, és a dir, un contacte a temperatura ambient durant un temps indeterminat, les condicions d'assaig són exposició de la mostra amb el simulant durant 10 dies a 40 º C, de la mateixa manera que es realitza fins a la data .

El nou reglament estableix condicions especials per a aliments que estan en contacte a temperatures majors a la temperatura ambient, contemplant així condicions cada vegada més habituals en l'ús dels plàstics, com l'escalfament en microones, ús en forn, cuina, etc.

A la taula 3 es pot veure les condicions més habituals i la seva equivalència amb la legislació actual.

Taula 3. Condicions més habituals per migració global que estableix el nou reglament comparades amb les condicions d'assaig actuals...
Taula 3. Condicions més habituals per migració global que estableix el nou reglament comparades amb les condicions d'assaig actuals.

Condicions d'assaig en migració específica

Les condicions d'assaig per migració específica han sofert més canvis que en el cas de la migració global. Per a temps de contacte curts, les condicions són les mateixes que les establertes en la legislació actual. Quan el temps supera les 24 hores de contacte és quan hi ha les grans modificacions, tal com es pot veure a la taula 4.

Taula 4. Condicions d'assaig de migració específica comparades amb les condicions d'assaig actuals quan el contacte supera les 24 hores...
Taula 4. Condicions d'assaig de migració específica comparades amb les condicions d'assaig actuals quan el contacte supera les 24 hores.

Nota 3: La selecció de les condicions dependrà d'una fórmula prevista en l'annex V del Reglament 10/2011.

En l'annex V del Reglament 10/2011 s'estableix el procediment per al càlcul de les noves condicions d'assaig. A la taula 5 es mostren els casos més habituals de contacte amb les noves condicions d'assaig que se'ls aplica.

 Taula 5. Noves condicions d'assaig de migracions específiques

Taula 5. Noves condicions d'assaig de migracions específiques.

Nota 4: L'escalfament puntual inclou un ús de fins a 2 hores a 70 º C o 15 minuts a 100 º C.

Com queden previstos en la nova legislació els simulants alternatius al gras com el iso-octà o l'etanol 95%?

Els simulants coneguts fins ara com alternatius al gras són anomenats en el nou reglament com succedanis dels simulants alimentaris. L'ús d'aquests simulants és possible sempre que existeixin evidències científiques que aquests simulants són més restrictius en comparació amb els simulants alimentaris regulats.

Des de quan s'apliquen les noves condicions d'assaig?

El Reglament 10/2011 entra en vigor l'1 de maig del 2011. A partir d'aquesta data queden derogats la directiva 2002/72/CE amb les seves modificacions i el RD 866/2008, excepte pel que fa a les condicions d'assaig. Per als assaigs de migració s'ha establert un període de transició, segons el calendari establert a la taula 6.

Taula 6. Calendari per a la realització d'assaigs de migració global i específica
Taula 6. Calendari per a la realització d'assaigs de migració global i específica.

Declaració de conformitat

El passat 1 maig 2011 va entrar en vigor el nou Reglament 10/2011 pel que les declaracions de conformitat s'hauran de modificar i fer referència al nou reglament.

Els materials que s'havien introduït en el mercat legítimament d'acord amb els requisits de la Directiva 2002/72/CE han de poder comercialitzar amb una declaració de conformitat basada en documents justificatius d'acord amb la Directiva 2002/72/CE fins a 5 anys després de l'adopció del Reglament 10/2011.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis