Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Envase plástico alimentario
La informació tecnològica com a clau per oferir nous productes

Envàs plàstic alimentari

Jesús Latorre-Zacarés i Álvaro Estrada-Lluna, Institut Tecnològic del Plàstic ( Aimplas )10/02/2011

10 febrer 2011

La posada al mercat d'envasos plàstics innovadors no és possible sense una gestió correcta de la informació tecnològica. En l'actualitat hi ha eines d'informació en l'àmbit de la vigilància tecnològica que ajuden a les empreses a generar idees noves per als seus productes.

Informació i innovació parts d'un mateix procés

La supervivència econòmica de les empreses exigeix del procés contante de la innovació. Fins a la crisi econòmica actual, aquesta era una frase recurrent, sentida per tots però escoltada per poques empreses.

Només les empreses innovadores han sabut entendre que la dinàmica d'oferir nous productes al mercat no podia aturar-se, com a requisit per garantir el futur del seu negoci. Tots som capaços d'inventar però pocs són capaços d'innovar o el que és el mateix fer que aquestes 'invencions' siguin acceptades amb èxit pel mercat.

La supervivència econòmica de les empreses exigeix del procés constant de la innovació

La novetat exigeix un coneixement previ que només eines d'informació tecnològica poden oferir. El risc d'investigar o innovar en materials, processos, etc. que ja estan patentats o protegits industrialment és actualment més gran que ho era fa un parell de dècades. En contraposició, la possibilitat d'accedir a la informació, tractar-la i oferir-a l'empresa en forma d'oportunitat de negoci s'ha convertit en una realitat a l'abast de moltes empreses independentment del seu tamany.

En definitiva, parlem de la vigilància tecnològica (VT) i de la intel ligència competitiva (IC), com metodologies capaços d'ajudar a les empreses en el sempre difícil procés de prendre una decisió estratègica.

Per què la vigilància tecnològica?

L'actual situació econòmica fa que l'empresa tracti de buscar factors que la diferenciïn de la seva competència. Per aconseguir aquest objectiu, cal posar en marxa diferents estratègies que acabin resultant econòmicament útils per al'empresa. L'accés a l'última informació, tant en l'àmbit tecnològic com de mercat, farà minimitzar el risc que els directius tenen a l'hora de prendre decisions de caràcter estratègic vinculades amb l'evolució futura del negoci. Es tracta de controlar l'entorn de l'empresa en tots els seus possibles fronts: tecnològic, competitiu, normatiu, etc. amb la finalitat última de tenir tots els elements necessaris per detectar les oportunitats i amenaces que existeixen a l'exterior.

La vigilància tecnològica redueix el risc a l'hora de prendre de decisions estratègiques a l'empresa

La vigilància tecnològica (VT), com a eina clau en el procés d'Innovació empresarial, assumeix una sèrie de compromisos que resumim a continuació:

  • Detectar amenaces i oportunitats
  • Actualitzar la informació tecnològica de l'empresa
  • Controlar i protegir les innovacions
  • Detectar noves tendències
  • Vigilar la nostra competència
  • Generar noves idees
  • Captar, filtrar, assimilar i difondre informació tecnològica

Servei d'Integral d'Informació per al sector d'envàs plàstic alimentari

El sector de l'envàs alimentari (menjar i beguda) equival a 13,8 milions de tones de producció total a Europa (Applied Market Information Ltd). O el que és el mateix, el 60% dels envasos plàstic estan dirigits a conservar aliments.

Com a fabricants d'un producte d'ús massiu, les empreses d'aquest sector destaquen per ser importants demandants d'informació tecnològica. Addicionalment, tenen necessitats d'informació específiques (llistes positives de plàstics admesos per la UE, certificacions, normes tècniques, etc.) Que la fan diferent d'altres.

El més demandat

Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic) ( www.aimplas.es) ha evidenciat, en els seus 20 anys de servei a aquest sector, que els productes d'informació més demandats són:

Butlletins de vigilància tecnològica

Revisió quinzenal / mensual de totes les novetats tecnològiques sobre envasos i embalatges destinats al sector alimentari. Matèria primera, processos de transformació, transport, disseny, etc.

Accés a bases de dades de legislació

Generalment bases de dades amb accés web en què es controla tota la legislació sobre envasos. Es busca la màxima personalització i amb alertes de qualsevol actualització, modificacions o derogacions. L'àmbit desitjat és el nacional i europeu.

Assessorament tècnic

Realitzat per professionals que diagnostiquin l'empresa pel que fa al compliment dels requisits legals es refereix. Amb un accés ràpids i àgil a la informació que ajudi els processos de certificació segons normes nacionals i internacionals.

Alertes de legislació personalitzades

Que permetin a l'empresa controlar els canvis legislatius en aquelles matèries que afecten al seu negoci, i en aquelles disposicions concretes que necessita vigilar.

Serveis de control i actualització de normativa tècnica

Sistema per al control de canvis en les normes tècniques (UNE, ISO, ASTM, etc.) Que empra l'empresa per realitzar processos, assaigs i productes.

Control de les llistes positives de plàstic en contacte amb aliments

Bases de dades que inclouen totes les substàncies permeses per al seu ús en contacte amb aliments segons la legislació vigent (nacional i europea).

Informes de posició competitiva i de mercat

Indicant la situació de l'empresa respecte a la seva competència pel que fa a paràmetres de facturació, previsions de venda, inversions futures, mercats finals, etc.

Font: Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic). Departament d'Informació Tècnica (dit@aimplas.es).

Més informació:

Serveis d'informació per a envàs alimentari (dit@aimplas.es)

Altres enllaços d'interès:

Observatori del Plàstic www.observatoriodelplastico.com

Aimplas (Institut Tecnològic del Plàstic) www.aimplas.es

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis