Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Nuevo reglamento para materiales plásticos en contacto con alimentos

Nou reglament per a materials plàstics en contacte amb aliments

Pedro Melgarejo Martínez, tècnic de la Línia d'Envàs i Embalatge de Aimplas10/02/2011

10 febrer 2011

A mitjans del passat mes de gener, es va publicar en nou Reglament de Materials Plàstics en Contacte amb Aliments, concretament el Reglament (UE) 11/2010 de 14 gen 2011 sobre materials i objectes plàstics destinats a entrar en contacte amb els aliments.

Conegut coloquialmente com el PIN, aquest reglament sorgeix com a necessitat d'englobar totes les anteriors directives relacionades amb els materials plàstics en contacte amb aliments, i aportar un criteri comú dins dels països pertanyents de la Unió Europea.

Què suposa la publicació d'aquest reglament?

La publicació d'aquest reglament suposa l'harmonització de la legislació de materials plàstics en contacte amb aliments anterior (Directiva 2002/72/CE) amb totes les seves modificacions i els documents legals independents dels països membres de la Unió Europea.

Un altre aspecte important és l'adaptació de la legislació als nous estudis sobre migració que han anat apareixent.

Quins canvis incorpora el nou reglament en referència a la seguretat alimentària dels plàstics?

Com canvis importants a ressaltar en el present reglament convenen ressaltar els següents:

1. El primer canvi important, rau en les modificacions de les condicions d'anàlisi per verificar el compliment dels plàstics en matèria de seguretat alimentària. Els assajos de migració global i específica es tornen més exigents amb els plàstics, de manera que aquests augmenten els nivells de seguretat alimentària, deixant encara més present en el cas de compliment la innocuïtat d'aquests.

2. Un altre canvi important i que és mereixedor de comentari, és el control que exerceix el present reglament sobre les substàncies amb mida 'nano'. La llista positiva del Reglament no preveu l'aptitud de les substàncies quan aquestes estan en grandària nanomètrica. Aquestes substàncies han de ser sotmeses a estudis de toxicitat, i ser autoritzades per l'EFSA (European Food Safety Asociation).

3. El control de migració específica sobre aliments sòlids, deshidratats i sense greix en la superfície, és un altre canvi important emergent en aquest reglament. Aquests no eren controlats en les anteriors directives.

Quan entra en vigor el reglament que s'han de realitzar les noves condicions d'assaig?

L'entrada en vigor d'aquest reglament, és l'1 de maig d'enguany, tot i que el mateix deixa obert un període d'adaptació per a les empreses, relacionat amb els assajos de migració.

A partir de l'1 maig queden derogades les anteriors directives relacionades amb plàstics en contacte amb aliments, excepte les que incorporen els requisits d'assaig dels plàstics en contacte amb aliments. A Espanya, el Reial Decret que recull això és el RD 866/2008, el qual podrà conviure amb el present Reglament fins l'1 de gener de 2013. Això vol dir que fins a aquesta data les empreses que es vegin afectades per aquest reglament podran realitzar els assaigs que verifiquen l'aptitud alimentària dels envasos d'acord amb l'anterior legislació. Després d'aquesta data ja només es podran aplicar les noves condicions d'assaig per a la verificació de l'aptitud alimentària dels plàstics.

Fins al gener 1, 2016 podran conviure en el mercat materials que s'hagin testat amb les condicions d'assaig de les directives derogades i les d'aquest Reglament, però en aquesta data, ia tots els materials introduïts en el mercat han d'estar analitzats amb les noves condicions d'assaig.

Com sé si el meu material es veu afectat per les noves condicions d'assaig, i en quina mesura?

Aimplas, com a Institut Tecnològic del Plàstic i pioner en matèria de seguretat alimentària en plàstics, posa al servei de les empreses un complet equip d'assessoria especialitzada en aquests camps. Aimplas compta amb més de 2 anys d'experiència donant suport a les empreses fabricants i usuàries d'envasos plàstics en contacte amb aliments, situant-se com a unió entre la realitat empresarial i les cada dia majors exigències legislatives.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • 30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

    30 Years of EcoCut! Next Level Multifunctional Machining

  • Loroch TWIN 860

    Loroch TWIN 860

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    14/10/2024

  • Newsletter Metal

    10/10/2024

Enllaços destacats

Fundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis