Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Santiago Bonet, responsable de Unidad TIC Tecnologías de Información y Comunicación de Aimme
"El crowdsourcing pot fomentar la innovació"

Entrevista a Santiago Bonet, responsable d'Unitat TIC Tecnologies d'Informació i Comunicació de Aimme

Redacció Interempreses26/01/2011

26 gener 2011

Les noves tecnologies de la comunicació i informació-conegudes com TIC-estan consolidades en molts àmbits empresarials. No obstant això, la última moda sembla ser la web 2.0, de la qual molts parlen però de la que pocs saben. No és el cas de Sant Jaume Bonet, responsable del departament TIC de l' Institut Tecnològic Metallmecànic de València-Aimme- qui coneix al detall tots els avantatges que poden aportar les xarxes socials a l'empresa. Així doncs, qui millor que ell per donar-nos les claus del projecte Metall 2.0 Crowdsourcing, impulsat per l'Institut i que està donant ja els seus primers resultats.
Imagen

Quin és l'objectiu o objectius del projecte Metall 2.0 Crowdsourcing?

L'objectiu del projecte Metall 2.0 Crowdsourcing ( www.metal20.org/ ) és analitzar, difondre i experimentar noves formes de relació de l'empresa amb l'entorn mitjançant l'aplicació de noves tecnologies web 2.0 de col·laboració massiva o crowdsourcing per tal d'augmentar la competitivitat de les empreses.

En quina mesura l'aplicació de noves tecnologies poden contribuir a augmentar la competitivitat de les empreses?

Avui dia la diferenciació enfront de la competència que està provocant un ús eficient de les TIC deriva que les empreses creixin (i generin ocupació, que ja és) enfront de les quals veuen disminuir el seu volum de vendes/producció. Les que els va bé, no ho expliquen en públic.

En quins sectors empresarials s'ha portat ja a la pràctica el projecte? ¿Quin ha estat el resultat obtingut?

En principi els hem dirigit a empreses del metall, però com és lògic han acudit empreses innovadores del sector TIC i d'altres sectors i organismes sensibilitzats amb la innovació. Les TIC són una tecnologia 'horitzontal' aplicable a tots els sectors.

El projecte Metall 2.0 Crowdsourcing és la continuació d'un projecte previ ...

Efectivament, vam iniciar durant el 2008 un projecte pioner sobre aplicació de web 2.0 i xarxes socials, amb la col·laboració del DOE-UPV (Dr. Ignacio Gil), quan encara es tractaven d'unes tecnologies molt incipients, sense oferta TIC ni demanda TIC. Vam obtenir el reconeixement rellevant del 'premi a la institució dinamitzadora del sector TIC 2009' concedit per l 'Impiva-Institut de la Mitjana i Petita Indústria Valenciana l'Ajuntament de València i el COITCV (el Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana).

Imagen

Però què novetats comporta aquest nou projecte?

Es tracta de la continuació natural, adreçada a les empreses més innovadores en TIC (early adopters) perquè seguim experimentant conjuntament sobre els canvis que s'acosten en les organitzacions derivats de la innovació oberta que provoca l'ús d'aquestes noves eines.

En quina fase es centra el projecte Metall 2.0 Crowdsourcing?

El projecte com a tal part d'un anàlisi de l'estat de l'art, tant a nivell científic (DOE-UPV) com empresarial (GMV) passant per exposar aquests resultats preliminars en una jornada, celebrada el passat 11 de novembre de 2010 (vídeos en www. metal20.org amb més de 500 visualitzacions en 1 mes), posteriorment enquesta ia continuació diverses experiències pilot per tal d'animar a trencar el gel. Tot això resumit en un informe de resultats que esperem publicar a finals de gener 2011.

Abans de continuar parlant d'aquest projecte, es podria explicar què hem d'entendre per 'crowdsourcing'

El crowdsourcing-de 'crowd' (massa) i 'sourcing' (externalització), també conegut com 'externalització massiva' o 'subcontractació voluntaria'-consisteix en externalitzar tasques que, tradicionalment, realitzava un empleat o contractista, a un grup nombrós de persones o una comunitat (massa) a través d'una convocatòria oberta.

Jeff Howe, un dels primers autors a emprar el terme, va establir que el concepte de 'crowdsourcing' depèn essencialment del fet que, pel fet que és una convocatòria oberta a un grup indeterminat de persones, reuneix els més aptes per a complir les tasques, respondre davant els problemes complexos i contribuir amb les idees més fresques i rellevants a les seves aportacions.

En quines activitats resultaria més útil l'aplicació del 'crowdsourcing'?

Per exemple, es podria convidar al públic a desenvolupar una nova tecnologia, a dur a terme una tasca de disseny (també coneguda com disseny basat en la comunitat 1 i disseny participatiu distribuït, a millorar o dur a terme els passos d'un algorisme (vegeu computació basada en humans), o ajudar a capturar, sistematitzar o analitzar grans quantitats de dades (vegeu també ciència ciutadana).

És aquesta una bona època per introduir canvis en una empresa?

La innovació es pot veure fomentada pel crowdsourcing i per això és un moment idoni per externalitzar tasques.

Des Aimme s'ha posat en marxa una enquesta adreçada a explorar l'interès que les empreses tenen per al concepte de col·laboració massiva a través d'Internet o 'crowdsourcing'. Quina està sent la resposta a aquesta enquesta? Coincideixen les respostes?

La resposta a aquesta iniciativa està sent moderada (5 preguntes-43 ideas/337 votacions) però confiem que arribi a un nivell satisfactori. S'observa una inquietud a la comunitat empresarial per aquest tipus de temes i en general per l'aplicació de les TIC per augmentar la competitivitat.

Aquesta enquesta també serveix per analitzar l'estat d'aplicació del 'crowdsourcing' en els negocis. Però, vist només des del punt de vista empresarial o també des del punt de vista científic?

Volem cobrir tots dos fronts que, d'altra banda, són complementaris, analitzar els objectius de les empreses, les condicions que afavoreixen aquestes iniciatives o els factors que poden ser una barrera en la implantació són objectes de coneixement científic que tenen una alta component de transferència tecnològica .

Imagen

Com incentivar la participació?

Aquesta és la clau, sobre com resoldre la bretxa de la participació. Com explicava Dolors Reig a la jornada: el 90% dels usuaris de blocs, wikis, xarxes socials o en general qualsevol comunitat virtual, mira, llegeix, però no participa, com mostra la piràmide de Nielsen. Només el 10% comenten i participen i l'1% aporta continguts. Així i tot, la visita és participació. És pitjor que no vagi ningú. La nostra proposta va encaminada a que les empreses prioritzin (destinin temps de RR HH) el provar a compartir / col·laborar / experimentar.

I la motivació en una empresa?

Per la nostra experiència, les motivacions a l'empresa canvien d'un dia per al següent, en el moment que descobreixen que la seva competència està per davant d'elles (Amenaça). L'interessant és ser el primer en fer-ho (Oportunitat) en el seu nínxol de mercat.

Des Aimme, es van a organitzar més jornades sobre 'crowdsourcing' com la del passat 11 de novembre?

Aquesta és la nostra intenció, seguir aprofundint en l'estudi de la contribució mitjançant la xarxa, això serà si i només si comptem amb interès per part de les empreses en col·laborar amb nosaltres, són elles les veritables protagonistes.

El projecte de Aimme, finalista dels premis Fundetec 2010 *

El projecte Metall 2.0 Crowdsourcing - projecte en el qual també participen el departament d'Organització d'Empreses de la Universitat Politècnica de València i la multinacional GMV-ha estat seleccionat com un dels tres finalistes en la categoria a Millor Projecte d'Entitat no lucrativa destinada a Pimes, Microempreses i Autònoms dels Premis Fundetec.

Aquests guardons reconeixen la tasca d'entitats públiques, empreses privades i organitzacions sense ànim de lucre que promouen iniciatives per fomentar l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i la reducció de la bretxa digital a Espanya.

En aquesta edició s'han rebut 183 candidatures de projectes procedents de 15 comunitats autònomes. Els quatre guanyadors es donaran a conèixer el dijous 3 de febrer a Madrid i s'emetrà en streaming via web a través d'www.premiosfundetec.com. Els guardonats rebran un trofeu commemoratiu, al qual s'afegirà un premi en metàl·lic de 15.000 euros en el cas de les entitats sense ànim de lucre.

* Nota: al tancament d'aquesta edició encara no es coneixia el guanyador.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis