Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Personas: la clave para hacer empresas competitivas. El ejemplo de WNT Ibérica
És bàsic establir una identitat cultural que caracteritzi a l'empresa, l'ADN que marcarà el seu desenvolupament.

Persones: la clau per fer empreses competitives. L'exemple de WNT Ibèrica

Ramiro Bengochea, director general d'WNT Ibèrica Eines de Precisió12/11/2010

12 novembre 2010

Fa tan sols 3 anys i mig que WNT es va implantar a Madrid. En aquest temps la filial d'aquest grup multinacional per a Espanya i Portugal, WNT Ibèrica SL, ha consolidat una xifra de negoci propera als 4 milions d'euros, una cartera de més de 1.200 clients i un sòlid equip de persones que garanteixen un futur molt prometedor.
Imagen

L'èxit d'aquesta empresa és encara més gran si comptem que durant el seu desenvolupament el mercat on actua ha patit una caiguda de més del 50%, amenaçant a priori qualsevol activitat de negoci incipient. No obstant això, lluny d'avortar el desplegament d'aquesta empresa al nostre país, durant els dos últims anys WNT Ibèrica ha crescut un 40%.

On resideix el secret del desenvolupament tan ràpid d'aquesta empresa? Per què un mercat tan madur com el de l'eina de tall al nostre país ha permès el creixement d'un desconegut com WNT?

Aquest fenomen es pot suportar amb diversos arguments: catàleg, servei impecable, el suport de la forta multinacional a la qual pertany, qualitat dels productes, etc. Sí, és cert, tot això és necessari. Però compte: no suficient! És que la competència no oferia tot això abans que WNT entrés en el nostre mercat? Doncs clar que sí. Aquests factors, tan importants, són necessaris, però no suficients per garantir l'èxit d'un nou competidor en un mercat madur.

La veritable clau del desenvolupament d'una empresa està en les seves persones

Aquest article sosté la tesi que la veritable clau del desenvolupament d'una empresa està en les seves persones. I que és bàsic establir una identitat cultural que caracteritzi a l'empresa, que sigui el seu tret diferenciador, l'ADN que marcarà el seu desenvolupament. Les altres característiques són necessàries, com ho són el bon aliment i el bon descans en els éssers humans: necessàries però no suficients.

D'altra banda, pot animar a altres empreses, especialment a pimes del mecanitzat a realitzar una reflexió sobre la base cultural en què s'assenta la selecció i desenvolupament humà o professional de les seves persones, factor clau per a la seva competitivitat.

En el cas concret de WNT Ibèrica, els trets culturals en què s'assenta la selecció i desenvolupament de les seves persones són els següents:

Donem suport a la diferenciació

A la nostra empresa no és indiferent el comportament dels professionals que es diferencien a ser excel lents en el seu treball i s'estimula l'alt rendiment amb un sistema just i objectiu de manera que es premiï a les persones amb millors exercicis i s'estimuli als més lents a progressar. És evident que hi ha riscos que la competitivitat interna s'incrementi i incomod'alguns, però assumim aquests riscos i la responsabilitat de gestionar el conflicte.

No estem d'acord amb les polítiques tradicionals de 'cafè per a tothom' perquè provoquen frustració i relaxació en els millors professionals.

Tenim una visió global i integral

En WNT Ibèrica no hi ha una organització jerarquitzada on normalment el cercle d'influència de cada professional és molt limitat. Lluny d'això, a la nostra empresa es promou el que totes les persones s'impliquin en el projecte global i que adquireixin una visió integral que els permetin aportar valor en totes les direccions. Les actituds de 'jo al meu i la resta no m'importa' són considerades obsoletes i desfasades.

Imagen

Ens mostrem disposats a acceptar responsabilitats

A la nostra empresa tots acceptem i assumim les responsabilitats de les nostres activitats i d'altres no tant del nostre cercle d'actuació però que per necessitats puntuals hem d'assumir. Com tots assumim les responsabilitats amb professionalitat, es promou la delegació d'activitats amb confiança i per tant, al seu torn tots estem disposats a delegar quan això suposi una millora en els resultats de l'empresa i en el servei al client.

Imagen

Desenvolupem la nostra capacitat per assumir riscos

Per millorar, innovar i aprendre s'han d'assumir riscos. El desenvolupament d'aquest tret cultural, augmentarà el nombre d'errors, però en WNT Ibèrica assumim els costos d'aquests errors perquè es rendibilitzaran pel desenvolupament d'un equip de persones experimentada, innovadora i en constant evolució. Les experiències i aprenentatges de cada individu han de ser compartides per la resta perquè aquest tret cultural passi a ser una característica que millori la competitivitat.

Escoltem a tots i som autocrítics

És molt important aprendre més i més ràpid per millorar la nostra adaptació a l'entorn. Per a això, siguem humils, escoltem el que hagin de dir els nostres clients, caps, col·laboradors, etc. Filtres el destructiu, extreguem el constructiu i apliquémonos per millorar. Els prejudicis ens bloquegen les orelles i ens fan actuar amb malaptesa. L'autocrítica ens fa més accessibles als altres i ens permet millorar.

Imagen

Gestionem els conflictes

En WNT Ibèrica pensem que els conflictes suposen pors, amenaces dubtes i inseguretats. Però que també suposen una oportunitat per enfortir les relacions i per aprendre. Ens hem d'enfrontar als conflictes perquè la salut de l'organització s'enforteixi. Si els deixem passar i els guardem per a nosaltres per fer prevaler la 'cultura del bon rotllo' correm un alt risc de ser ineficaços i poc col·laboradors.

Aprenem a desaprendre i a aprendre de nou

Les persones de la nostra empresa ens trobem en un entorn apassionantment canviant i en constant evolució. Moltes de les pràctiques i tècniques que vam aprendre fa anys i que tan bons resultats ens van donar han passat a estar en desús i han perdut tot el seu sentit. Hem de desaprender moltes coses per adaptar-nos i es millors, individualment i com a empresa. A més, tots aprenem nous mètodes i pràctiques que ens retornen a les necessitats actuals del nostre entorn. ‘El que a l'hivern et dóna calor a l'estiu t'ofega’.

Imagen

El client és el centre

El client és el nucli de qualsevol decisió en WNT Ibèrica. Tots els professionals de l'empresa són 'venedors', en el sentit que tots tenim clar que el negoci sobreviu si el client compra i està satisfet.

La implicació per mitjà del 'contracte emocional'

La nostra empresa necessita millorar contínuament les vies de generació de valor per als seus clients. Això fa que les persones que treballen per WNT Ibèrica tinguin un grau d'implicació que en moltes ocasions va més enllà de l'estrictament establert 'en contracte' per convertir-se en un contracte que uneix emocionalment seu acompliment als objectius d'empresa en la seva totalitat.

Imagen

Estimulem la creativitat

L'objectiu és superar l'antiga tendència de 'pensen els caps, executen els subordinats' per passar al 'tots pensem, tots ideem, tots innovem, tots executem'. Només així obtindrem l'acceleració necessària per donar resposta a l'entorn canviant en què ens trobem.

Apostem per l'ètica i l'honestedat

En la relació entre les persones que formem part d'aquest projecte internacional així com amb els nostres clients i inversors, ha d'imperar l'actuació ètica i honesta. Hem de seguir les regles del joc i respectar a la nostra competència. També és molt important que siguem honestos en el comportament amb els nostres companys fent imperar la sinceritat i la col·laboració. Deixant de banda tot intent de males pràctiques com la 'traveta' que no són més que gestos de debilitat de qui té por a haver arribat al seu màxim nivell d'incompetència.

Busquem el nostre equilibri integral

En WNT Ibèrica pensem que un professional amb la seva vida en equilibri és un professional amb menys estrès, menys cansament, més motivació i millor disposat per a la contribució en el procés de generació de valor.

Una persona que cerca l'equilibri integral ha de compensar i mai descuidar les següents àrees: ètica-espiritual, coneixement-intel·lectual, entorn personal, personalitat bàsica, social, familiar-afectiva i professional-econòmica.

A la nostra empresa busquem professionals equilibrats que cultiven totes aquestes àrees dedicant a cadascuna el seu temps i no descuidant cap.

foto

Empreses o entitats relacionades

Ceratizit Ibérica Herramientas de Precisión, S.L.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis