Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Invertir en personal y maquinaria, la fórmula de éxito de Moldes J. Cereza
Ser proactius i anticipar-se a les necessitats dels seus clients és l'estratègia per avançar

Invertir en personal i maquinària, la fórmula d'èxit de Motlles J. Cirera

Javier Cirera Martínez, director comercial de Motlles J. Cirera11/11/2010

11 novembre 2010

Motlles J. Cirera fa 20 anys de marxa en el món del motlle si bé l'experiència que acumula va més enllà dels 40 anys. Va començar la seva història fabricant motlles d'injecció de plàstic per a la indústria de la joguina i el parament, va avançar cap al sector elèctric industrial i finalment es va especialitzar en motlle d'alt valor afegit principalment per a la indústria de l'automòbil.

És una empresa familiar formada per un equip de 30 professionals que en l'actualitat és capaç d'oferir als seus clients un producte de molt alta qualitat però també la possibilitat d'assessoraments tècnics en tot el que envolta el motlle i la peça, ofereix estudis Moldflow de simulació d'ompliment, estudis de factibilitat, redissenys de peça, enginyeria inversa, fabricació de motlles prototips, desenvolupament i fabricació de motlles de sèrie per injecció de plàstic, injecció amb gas, bi-matèria, injecció amb tela, fosa injectada d'alumini o Zamak i motlles de bufat, posades en marxa de producte en qualsevol país del món i servei postvenda igualment en qualsevol lloc del món a qui vagin els nostres motlles. Oferir un ventall de serveis el més ampli possible és l'única solució per competir avui dia amb els països de baix cost.

Millorar el parc de maquinària ha estat una de les apostes de l'empresa per afrontar els nous reptes de fabricació a menys cost i major velocitat...
Millorar el parc de maquinària ha estat una de les apostes de l'empresa per afrontar els nous reptes de fabricació a menys cost i major velocitat.

Dins d'una crisi com l'actual, el sector del motlle viu una situació extremadament complicada però que ve de molt enrere, de molt abans que es comencés a parlar de recessió a nivell general. Al principi van ser els països de l'Est però aviat es va començar a sentir parlar de les possibilitats de la Xina i l'Índia i de sobte, sense temps per reaccionar, els nostres clients només enviaven projectes per oferir. Què podíem fer en una empresa familiar dedicada al disseny i construcció de motlles (especialment per a la indústria de l'automòbil)?. Doncs marxar per veure quina era la realitat de tots aquests mercats al mateix temps que iniciàvem una dura i costosa (a tots els nivells) reorganització de tota la nostra empresa.

Com a punt fort, només cal dir que comptàvem amb una sèrie de factors al nostre favor:

  • un alt saber fer.
  • un parc de maquinària modern amb l'última tecnologia i especialment pel que fa a disseny i mecanitzat en cinc eixos i alta velocitat.
  • la major part de les nostres inversions estaven amortitzades.
  • una idea clara de per on anava el mercat i del que significava la globalització.

D'altra banda, ens vam decidir a sortir per tot el món i prospectar els països de l'Est, Mèxic, la Xina i l'Índia com a possibles proveïdors del motlle, o almenys d'algunes de les parts. I, al mateix temps, vam fer una campanya comercial molt agressiva ampliant la nostra cartera de clients recorrent països com França, Alemanya, Sud-àfrica, Itàlia i una mica d'Estats Units, etc.

Vam tenir experiències construint motlles a la Xina, ens plantegem la possibilitat d'instalar allí amb un taller 'propi' (comptant que no hi ha res propi en aquell país) i també ens plantegem algun tipus d'acord estil 'empresa conjunta'. Però finalment, i després de veure els costos d'un producte com el que Motlles J. Cirera elabora, amb les mateixes especificacions, qualitats i resultats productius, vam decidir que havíem de jugar-nos, havíem d'apostar per un nou concepte d'empresa, noves estratègies de treball i la tecnologia més puntera disponible al mercat.

En aquells moments, en què quan comptaves el personal les dificultats del sector i el complicat que era aconseguir nous projectes la gent dubtava de la teva sinceritat i pensava que el que es volies era perjudicar la seva qualitat de vida en el treball, vam haver de decidir portar a terme una profunda reestructuració eliminant despeses i creant un nou equip de professionals que entengués les necessitats dels nostres clients, les necessitats de flexibilitat en el treball i que fos conscient dels terminis més que ajustat i dels preus ínfims que exigien fer, en el mateix temps, molts més motlles i més barats.

Així aconseguim crear i consolidar l'equip que actualment formem Motlles J. Cirera que fins al dia d'avui ha estat capaç de plantar cara als països emergents.

La Breton Matrix 800 va ser la primera màquina de 5 eixos que l'empresa va incorporar...
La Breton Matrix 800 va ser la primera màquina de 5 eixos que l'empresa va incorporar. Després d'ella, van venir una Hermle i, la més recent, una FPT Roning.

Pel que fa a tecnologia es refereix si fa vuit anys vam introduir la nostra primera màquina de 5 eixos i alta velocitat (una Breton Matrix 800 amb bancada de 2.500 x 2.000 x 1.500), fa tres anys vam comprar una Hermle C40 amb plat de 800 x 800 i aquest mateix any estem instal·lant una FPT Roning amb canviador fins a 3 capçals i 60 eines i dos bancades, una fixa i una rotativa que generen una superfície real de treball de 6 metres.

Al mateix temps, el personal de Motlles J. Cirera, de la mà dels seus proveïdors de programari i eines, s'ha preocupat molt a desenvolupar noves estratègies de mecanitzat i nombroses proves amb noves eines optimitzant amb això els processos i assegurant una contínua innovació en l'apartat de mecanitzat.

Amb això hem aconseguit un mecanitzat amb uns acabats d'altíssima qualitat, hem aconseguit accedir amb eina a zones que abans era impensable treballar si no era amb una erosió de penetració precisament hem reduït el treball d'erosió més d'un 85%, ens hem evitat una enorme quantitat d'hores de polit i d'ajustaments ja sigui de moviments o de tancaments generals de motlles.

La Breton Matrix 800 T2 és una màquina només per acabats que, si es treballa de la forma adequada, amb les eines i paràmetres correctes, permet aconseguir uns acabats realment impressionants. Aquesta equipada amb un electromandrino capaç de girar a 24.000 rpm i girar en cinc eixos tant de forma contínua com en 3 +2. La bancada és fixa, la qual cosa permet recolzar tot el pes que es vulgui i només estàs limitat per les dimensions de la taula (2.500 x 2.000).

La nostra següent inversió en màquina eina va ser una Hermle C40. És una màquina que qualifiquem d'alta productivitat completament diferent però que es complementa molt bé amb el nostre treball. Té una taula rotativa (amb 2 eixos-hi) de 800 x 800 que ens permet mecanitzar peces com ara corredisses o moviments inclinats en bloc o plaques de figura sempre que entrin en les seves dimensions. El capçal és mecànic, amb un alt parell de potència que permet una gran capacitat d'arrencada de ferritja i fins a 18.000 rpm. Quan necessitem més voltes per aconseguir acabats d'altíssima precisió i qualitat s'activa el sistema d'aire pressuritzat que, juntament amb multiplicadors emmagatzemats al carregador, ens permeten assolir velocitats contínues fins a 60.000 rpm. Això ens permet començar a mecanitzar des de 0 amb desbasts fins a la fase d'acabat amb maduixes de fins a 0,3 mm de diàmetre.

Motlles J. Cirera és una empresa familiar dedicada al disseny i construcció de motlles, especialment per a la indústria de l'automòbil...
Motlles J. Cirera és una empresa familiar dedicada al disseny i construcció de motlles, especialment per a la indústria de l'automòbil.

La nostra inversió més recent (instal aquest mateix mes), és una FPT Roning. Una màquina amb canviador tant d'eines (fins a 60) com de capçals (tres diferents), amb 2 bancades diferents però complementàries, una fixa de 4 metres i una rotativa de 2 x 2 metres que ens permetran treballar tant amb una placa de grans dimensions com amb diverses plaques més petites posades en esquadres especialment dissenyades per a això.

La taula rotativa ens permetrà encara més versatilitat permet girs més enllà dels 5 eixos que ja ofereix el capçal d'acabats i podent arribar a un total de 7 eixos amb la possibilitat afegida de realitzar forats profunds, alguna cosa que és també imprescindible en el tipus de motlle que fem.

Aquesta inversió ens permetrà accedir també a un tipus de treballs que fins ara quedaven fora del nostre abast per pes i dimensions com motlles de pasoruedas, Ip Carriers, etc.

Hi ha qui diu que estem bojos però la bogeria és quedar quiets i no avançar. Apostem pel futur, pel futur de tots els que treballem aquí i, com totes les apostes, de vegades sembla arriscat

I finalment, però no menys important, hi ha el procés continu de formació del nostre personal i actualització de programari de mecanitzat. L'equip que formen els membres de l'àrea de mecanitzat disposa d'equips annexos a les màquines per a l'elaboració de programes CAM mentre que les màquines treballen en automàtic pot fer formació in situ d'aquells que estan en procés d'aprenentatge. El personal amb coneixements més avançats rep també formació per part del proveïdor de programari en una sala especialment habilitada per a això.

És fonamental no només d'estar al dia de les novetats i avanços del sector, sinó anar més enllà i ser nosaltres els que, veient les necessitats que ens imposa el mercat, siguem els que proposem als nostres proveïdors els avenços i millores que necessitarem i anem així sempre un pas per davant.

A l'hora de plantejar una inversió com aquesta (de prop de 1'5 milions d'euros) enmig d'una situació com l'actual les idees que ens passen per la nostra ment no són altres que les de seguir treballant i apostant pel futur. Volem que els nostres clients segueixin dipositant la seva confiança en nosaltres, volem poder oferir preus i terminis que facin que mercats de baix cost com el xinès no siguin tan interessants per a ells.

L'equip que forma part de Motlles J...
L'equip que forma part de Motlles J. Cirera és conscient de la necessitat de flexibilitzar el treball i assolir uns terminis de lliurament molt ajustats.

Vull aprofitar per expressar el meu agraïment personal i el de la família a tot l'equip que forma Motlles J. Cirera i Prototips i Útils D. Cemar ja que amb el seu interès, continus esforços i responsabilitat, fan possible que ens superem dia a dia i siguem capaços de fer front al moment que vivim.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis