Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a ¿Qué es y en qué afecta la Ley de Responsabilidad Medioambiental al taller de mecanizado?

Què és i en què afecta la Llei de Responsabilitat Mediambiental al taller de mecanitzat?

Natxo Gómez Vadillo. Grup Vadillo Assessors13/10/2010

13 octubre 2010

Imagen

Segurament que tots vostès recordaran el desastre ecològic que, allà per abril de 1995, patim l'ensorrar la bassa de l'empresa Boliden, al municipi sevillà de Aznalcóllar.

L'espès líquid negrós que contenia metalls pesants enverinar al Guadiamar i es va quedar aquella residus tòxics a les portes d'un tresor com el parc natural de Doñana.

Des del passat dilluns 4 octubre una altra enorme bassa, en aquest cas amb gran quantitat de fang vermell a base de mercuri i sosa càustica, discorre riu avall ni més ni menys que camí al Danubi, cremant tot el que es troba al seu pas.

Les opinions més expertes diuen que es tracta d'un desastre irreversible per la naturalesa de la zona i el que és encara més preocupant, l'empresa propietària Mal informar que no va poder preveure l'accident.

Si a tot això li afegim que sembla ser que en tota Europa tenim milers de basses contaminants, i que els governs exigeixen cada vegada més rigoroses mesures 'ecològiques', aquest tipus de desastres naturals apuntaran a una major pressió legislativa. És a dir, parlant en el castellà més castís "sempre ens recordem de Santa Bàrbara quan trona".

En aquest sentit, permetin-me que els parli de què és i en què afecta la Llei de Responsabilitat Mediambiental al taller de mecanitzat.

La Llei de responsabilitat mediambiental, recentment posada en vigor, incorpora a l'ordenament jurídic espanyol un règim administratiu de 'responsabilitat mediambiental' de caràcter objectiu (és a dir, al marge de 'culpa, Dolo o Negligència') i il limitat, basat en el principi de prevenir i en el qual 'qui contamina, paga'.

Aquesta Llei es separa de la 'responsabilitat civil' clàssica, on els conflictes entre el causant i el perjudicat es dirimeixen en seu judicial. I és il limitada per l'obligació de reparar (o de prevenir), consistent en retornar els recursos naturals danyats al seu estat original.

Els recursos que tenen cabuda en el concepte de dany mediambiental són danys a les aigües, sòls, riberes de mars i ries, flora i fauna presents a Espanya, així com el seu hàbitat natural. No afecta per tant a l'atmosfera i els tradicionals danys a les persones i els seus béns per contaminació accidental o progressiva.

Obliga les empreses a constituir una garantia financera, que podrà contemplar les condicions limitatives dels danys previstos o altres que reglamentàriament es determinin.

L'abocament de fang, amb gran quantitat de mercuri i sosa càustica que està amenaçant el Danubi...
L'abocament de fang, amb gran quantitat de mercuri i sosa càustica que està amenaçant el Danubi, és un nou desastre 'irreversible per la naturalesa de la zona' en paraules dels experts.

En què afecta aquesta nova normativa a les empreses del mecanitzat? Quins són els principals riscos?

L'activitat del mecanitzat en si té diversos riscos per tots coneguts en utilitzar fonamentalment olis de tall o taladrines, encenall inadequadament tractada com a residu, possibles vessaments de líquids usats en operacions de manteniment, de reparacions, combustibles, etc.

Hem de ser conscients que tenim diversos factors de risc que poden motivar una major o menor exposició al sinistre com el nombre d'operacions anuals, antiguitat de les instal·lacions, adequació de les mateixes en prevenir la contaminació o la situació prèvia del sòl de la instal·lació que ens ocupa.

Per acabar, un bon consell. Informeu-vos adequadament dels detalls relatius a la aquesta novetat legislativa. Acudeixin a solucions pràctiques i senzilles en compliment de la Llei, que permetin no danyar encara més l'estabilitat econòmica dels nostres tallers. Revisin i actualitzin la seva responsabilitat civil. Consulteu a professionals i informeu-vos dels seus riscos adequadament.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    30/07/2024

  • Newsletter Metal

    29/07/2024

Enllaços destacats

Easyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis