Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El proyecto Cenit finaliza satisfactoriamente
Es tracta de l'actuació de R + D + I i del projecte de recerca de major envergadura relacionada amb la màquina-eina

El projecte Cenit finalitza satisfactòriament

Redacció Interempreses22/07/2010

22 juliol 2010

AFM (Associació Espanyola de Fabricants de Màquina-Eina), a través de la seva unitat tecnològica, INVEMAR, i Fatronik , en col·laboració amb el Ministeri de Ciència i Innovació, van presentar al Club Financer Gènova de Madrid les conclusions del projecte Cenit, EEE, 'Tecnologies Avançades per als equips i processos de fabricació de 2015' recentment finalitzat i l'objectiu final és el de situar a la màquina-eina espanyola en una posició de lideratge estratègic en el mercat mundial en 2015.

Els encarregats de presentar el projecte van ser al secretari general d'Innovació i president del CDTI, Juan Tomás Hernani, el viceconseller de Gabinet, Planificació i Estratègia del Departament d'Indústria, Innovació, Comerç i Turisme del Govern Basc, Pedro Gómez Damborenea, José Ignacio Nicolás corretja, president de Nicolás Correa i Koldo Arandia, president de AFM.

Moment de la presentació de les conclusions del projecte Cenit, amb la presència (de dreta a esquerra) de Pedro Gómez Damborenea, Juan Tomás Hernani...
Moment de la presentació de les conclusions del projecte Cenit, amb la presència (de dreta a esquerra) de Pedro Gómez Damborenea, Juan Tomás Hernani, José Ingnacio Nicolás Correa i Koldo Arandia.

Objectiu: 2015

El projecte Cenit que porta per títol 'eee - Tecnologies avançades per als equips i processos de fabricació del 2015' és l'actuació de R + D + i de major envergadura en la qual s'han treballant qüestions relacionades amb la Màquina-Eina i el major projecte d'investigació dut a terme mai pel sector de la màquina-eina.

Aquest sector està compost majoritàriament per pimes i aquest projecte ha aconseguit que les empreses més significatives del sector (moltes d'elles competència entre si) col·laboren en un projecte d'I + D de gran envergadura. Amb una durada de 4 anys i un pressupost proper als 30 milions d'euros, han participat un total de 20 empreses que representen més del 60% de la producció del sector i que han subcontractat en aquest projecte a 17 organismes d'investigació. Liderat per quatre de les empreses més significatives del sector-com són Danobat , Etxe-ne , Fagor Automation i Nicolás Correa -, la finalitat d'aquest projecte Cenit ha estat situar a la màquina-eina espanyola en una posició estratègica en el mercat mundial en 2015.

El treball s'ha estructurat en les 4 línies de recerca que les empreses han considerat estratègiques per al seu futur amb l'objectiu d'investigar i desenvolupar tecnologia per a establir les bases de la màquina-eina del 2015: ecològica, eficient en quant a precisió i productivitat, capaç de realitzar nous processos de manera integrada i multifuncional i que incorpori una electrònica avançada que el dot d'intel ligència i usabilitat.

Les quatre línies d'investigació han estat:

  1. Línia 1: Eco-màquina
  2. Línia 2: e-màquina
  3. Línia 3: Nous processos
  4. Línia 4: Precisió i productivitat
Les 4 línies de recerca sintetitzen l'objectiu d'investigar i desenvolupar tecnologia per a establir les bases de la màquina-eina del 2015...
Les 4 línies de recerca sintetitzen l'objectiu d'investigar i desenvolupar tecnologia per a establir les bases de la màquina-eina del 2015.

Així, en la línia, anomenada 'Eco-màquina', l'objectiu és la construcció de màquines cada vegada més ecològiques, s'han assajat nous materials com el formigó polimèric i les escumes d'alumini i s'ha treballat en el disseny d'estratègies d'optimització energètica en fresadores i premses. El desenvolupament d'una plataforma maquinari de serveis, la incorporació a les màquines de tecnologia làser, el desenvolupament d'un nou procés de perfilat flexible de peces i l'aplicació d'accionaments magnètics són altres dels avenços que s'han produït en el marc d'aquest projecte , en les tres línies restants: e-Màquina, Nous Processos i Precisió i Productivitat.

A més, el projecte Cenit de la Màquina-Eina, 'eee', ha afavorit la creació de grups de treball permanents per aprofundir en les sinergies detectades entre les empreses participants. Exemples d'aquests grups de treball són els que han treballat en temes com ara: 'esmorteïment Activa de Vibracions', 'Compensacions Tèrmiques', 'Estratègies de control per No Excitació de Vibracions' i el desenvolupament d'una 'Plataforma comuna de serveis', anteriorment esmentat.

Durant el 2009, últim any del projecte, s'ha treballat fonamentalment en l'obtenció de demostradors del projecte que han evidenciat l'èxit de les tasques dutes a terme, afavorint la presa de consciència de les col·laboracions reals i potencials que han possibilitat aquest projecte en R + D, i avançant en la recerca de projectes de R + D + i derivats d'aquest projecte.

Els indicadors tecnològics que s'han assolit al final del projecte, són:

  • 87 demostradors, bancs d'assaig, aplicacions (47 culminats l'any 2009).
  • 6 patents demanades, 2 en estudi i 1 potencial.
  • 46 publicacions en congressos i publicacions científic - tècniques.
  • 66 Llocs de treball generats en els departaments d'R + D de les empreses participants:
  • 2 Doctors
  • 26 Titulats superiors
  • 35 Titulats mitjans
  • 3 No titulats

Cal assenyalar que s'ha tancat el projecte a finals de l'exercici 2009 amb un èxit rotund, amb una quantitat de demostradors que fins i tot supera les expectatives inicials i havent obert les portes a futurs desenvolupaments interessants per al sector.

En la línia 1, dedicada a la Eco-Màquina, des Nicolás Correa, s'han assolit com a èxits més significatius la reducció del consum energètic de les premses (màquines d'elevat consum energètic) en un 30% i la del consum de toluè (present en pintures i dissolvents) en un 72%, al costat de la utilització de materials innovadors en les peces mòbils de les màquines, que han permès substituir les peces de fosa tradicionals per escumes metàl·liques, més ecològiques i que proporcionen millors prestacions dinàmiques.

Per la seva banda, Fagor Automation, empresa líder de la segona línia, ha liderat actuacions per analitzar com es dissenyen màquines cada vegada més 'intel ligents', que són capaços de respondre a la veu de l'operari, que es poden utilitzar des d'una PDA o el manual d'instruccions i manteniment es pot projectar en les ulleres de l'operari.

Foto: Messe Stuttgart
Foto: Messe Stuttgart.

La tercera de les línies del projecte, la dedicada a nous processos, liderada per Etxe-tar, ha aconseguit avenços ressenyables en la implantació de màquines que utilitzin el làser o els ultrasons en substitució o com a complement dels processos convencionals, així com en el desenvolupament de tecnologies que eviten la utilització de grans quantitats de lubricants, com el mecanitzat en sec, a la investigació en nous processos com és la Forja Rotativa.

Finalment, en la línia 4, que té per objecte la millora de la precisió i de la productivitat, Danobat ha treballat tractant de reduir els errors que es produeixen en la màquina a causa de les diferències tèrmiques, a les vibracions o als moviments de grans masses.

Cal destacar igualment que els mecanismes de gestió implantats en el projecte pels diferents Comitès operatius, han donat els seus fruits i han resultat satisfactoris per a un projecte de la magnitud del que ens ocupa, en què la cooperació interempresarial està sent molt rellevant. Estan implicades moltes empreses del mateix sector i moltes d'elles competeixen entre si, pel que aquest projecte està sent una fita en la història del sector a causa de la cooperació en matèria tecnològica que ha suscitat.

En conclusió, el projecte eee Zenit ha resultat exitós tant pels desenvolupaments i avenços tecnològics aconseguits que han permès donar un important salt endavant al sector de la MH espanyola, com per l'acostament i nivell de col·laboració i confiança que s'ha aconseguit entre diferents agents involucrats en el sector (empreses, centres tecnològics i universitats).

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Fagor Automation, S.Coop.
Fundación Fatronik, S.A. (Tecnalia)
Nicolás Correa, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Industry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoAMB24Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis